Top 5 meest gereviseerde instrumentenpanelen

Het is misschien wel het elektronische onderdeel waar je als bestuurder het meeste interactie mee hebt: het instrumentenpaneel. Traditioneel gezien worden zaken als de toerentalmeter, koelvloeistoftemperatuur, kilometerteller, snelheidsmeter en brandstofmeter op het cluster getoond die de bestuurder waardevolle informatie bieden. Vervelend uiteraard als het paneel bijvoorbeeld door trillingen of temperatuurswisselingen defect raakt. Daarom heeft ACtronics verschillende revisie-oplossingen voor de instrumentenpanelen ontwikkeld, zodat je weer veilig en met een goed werkende auto op pad kunt!

Bekijk hier alle instrumentenpanelen


Ford Focus II 2005-2010

1. Ford Focus II 2005-2010

Het instrumentencluster dat in de Ford Focus 2 is gebruikt is in meerdere opzichten vrij bijzonder. Zo is het bijvoorbeeld één van de weinige panelen die een bepaalde foutcode kan genereren, namelijk de U1900 foutcode. Wat dit paneel daarnaast ook nog eens uniek maakt, is het feit dat de startblokkering in deze unit verwerkt zit. Leuk weetje: dit paneel wordt is ook gebruikt in twee andere modellen van Ford, namelijk de Ford C-Max en de Ford Kuga.


Ford Focus II 2005-2010 instrumentenpaneel bekijken

Veelvoorkomende problemen

 • Display werkt niet
 • De wijzers werken niet
 • Auto wil af en toe niet starten
 • Knipperlichtindicatoren functioneren niet goed
 • Uitval van het paneel bij het afzetten van het contact

Volvo S60 / V70 / S80 / XC70 / XC90 1998-2009

2. Volvo S60 / V70 / S80 / XC70 / XC90 1998-2009

Heb je een Volvo in de werkplaats staan dat een SRS fout op het display toont, maar kun je deze niet goed plaatsen? Groot kans dat er dan een probleem is het met instrumentenpaneel! Zodra je bij het uitlezen van de auto dan ook nog eens de foutcode D004 uitleest, kan het bijna niet meer missen dat er een defect in dit paneel zit. Door trillingen kunnen er mogelijk losse verbindingen op de printplaat ontstaan, waardoor er dus verschillende bijzondere klachten voor kunnen komen!


Volvo S60 / V70 / S80 / XC70 / XC90 1998-2009 instrumentenpaneel bekijken

Veelvoorkomende problemen

 • Displays en wijzers werken niet
 • Controlelampje van het grootlicht werkt niet
 • Complete uitval van het paneel

Renault (Grand) Scénic 2 2003-2008

3. Renault (Grand) Scénic 2 2003-2008

Een langwerpig instrumentenpaneel is waarschijnlijk niet de eerste vorm waar je aan denkt bij een instrumentenpaneel. In het gros van de auto’s zitten vaak de ‘traditionele’ meters in een soort halve cirkel achter het stuur van de auto verwerkt. Renault vond dat daar wel eens verandering in mocht komen en ontwierp dus een langwerpig digitaal instrumentenpaneel voor de Scénic 2. Wat dit paneel voor die tijd uniek maakte, is het feit dat dit cluster een EEPROM en een processor heeft om zelf informatie te kunnen verwerken en weer te kunnen geven. Een super gaaf stukje techniek, maar bij een interne storing in het cluster kan dit ook heel vervelend zijn. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kilometerstand niet meer goed weergegeven wordt.


Renault (Grand) Scénic 2 2003-2008 instrumentenpaneel bekijken

Veelvoorkomende problemen

 • Dagteller en klok springen naar nul
 • Onjuiste kilometerstand
 • Display blijft zwart
 • Instrumentenpaneel valt uit of doet niets meer

Fiat 500 2007-2014

4. Fiat 500 2007-2022

Bij zo’n retro gestylede auto als de Fiat 500 hoort natuurlijk ook een instrumentenpaneel met een retro ontwerp. Zodra je het originele dashboard uit de jaren 50 ziet, wordt meteen duidelijk waarom het instrumentenpaneel van de ‘nieuwe’ Fiat 500 er zo uitziet. Ondanks dat het ontwerp van dit cluster sterk afwijkt van de ‘standaard’ instrumentenpanelen, vallen de afwijkingen intern erg mee. Dit cluster bestaat in basis namelijk uit een stappenmotor die de wijzers aandrijft, waarschuwingslampjes en een centraal display. Vooral de lampjes en het display zijn twee gevoelige onderdeel van dit paneel. Dit cluster is overigens hetzelfde als het paneel uit de Abarth 500.


Fiat 500 2007-2022 instrumentenpaneel bekijken

Veelvoorkomende problemen

 • Eén of meerdere LED lampjes branden zwak
 • Niet werkende meters
 • Niet werkend display
 • Zwak of defect verlichting

Opel Corsa D 2006-2014

5. Opel Corsa D 2006-2014

Nu we hiervoor qua ontwerp hiervoor twee vrij bijzondere instrumentenpanelen hebben besproken, is het nu tijd voor een wat traditioneler cluster, namelijk die van de Opel Corsa D die tussen 2006 en 2014 geproduceerd werd. Een defect die we niet zo heel vaak terug zien, komt wel vaak terug bij het instrumentenpaneel. Verrassend genoeg gaat in dit cluster namelijk de speaker met grote regelmaat kapot. Aangezien de ervaring ons leert dat de kans groot is dat deze speaker ook voor een aantal jaren wellicht kapot kan raken, wordt deze preventief op onze revisie-afdeling vervangen, ongeacht de klacht.


Opel Corsa D 2006-2014 instrumentenpaneel bekijken

Veelvoorkomende problemen

 • Defecte luidspreker
 • Complete uitval van het cluster
 • Één of meerdere meters die niet werken

Staat jouw instrumentenpaneel niet in deze lijst?

Bekijk dan alle instrumentenpanelen die we ter revisie aanbieden.