4 meest voorkomende klachten van een defect instrumentenpaneel

Het instrumentenpaneel (ook wel instrumentencluster of tellerklok genoemd) is één van de onderdelen waar je als bestuurder vaak naar kijkt. Een defect instrumentenpaneel kan dus erg vervelend zijn. Daarom zullen we in dit blog ingaan op onderwerpen zoals: de werking van een instrumentenpaneel, de belangrijkste symptomen van een defect instrumentenpaneel, mogelijke oorzaken van het defect raken en de oplossingen die ACtronics hiervoor kan bieden.

Instrumentenpanelen

De werking van het instrumentenpaneel

De functie van het instrumentenpaneel is het tonen van de belangrijkste informatie aan de bestuurder. Op het dashboard zijn vaak zaken als de snelheidsmeter, toerenteller, oliedruk en koelvloeistoftemperatuur te vinden. Aan de hand van verschillende sensoren die in de auto aanwezig zijn worden de waardes in het instrumentenpaneel omgezet naar informatie. Zo worden de gegevens die een wielsensor genereert omgezet naar informatie voor de snelheidsmeter op het instrumentencluster. Onder de kap is het instrumentenpaneel in feite een grote printplaat met verschillende (soldeer)verbindingen, processoren en LED-lampjes.

De belangrijkste symptomen van een defect instrumentenpaneel

De symptomen die zich kunnen voordoen bij een defect instrumentencluster zijn erg verschillend per type instrumentenpaneel. Zo zijn kan een defect instrumentenpaneel van een Ford C-Max / Ford Focus II ervoor zorgen dat de auto helemaal niet start. Dit is dit niet een symptoom die we vaak terugzien komen bij andere instrumentenpanelen. Symptomen die we daarentegen wel vaak zien terugkomen bij andere dashboards zijn defect displays, complete uitval van het paneel, zwak brandende LED-lampjes en niet werkende meters. Dit zijn stuk voor stuk symptomen die direct wijzen naar een defect in het paneel. Aan de hand van de foutcodes die uitgelezen worden kan de werkplaatsconstatering aangevuld worden. Zo is de foutcode U1900 veelvoorkomende bij het eerdere genoemde Ford C-Max / Focus II instrumentenpaneel en de foutcode D004 bij het Volvo S60 instrumentenpaneel.

Oorzaken van defecte instrumentenclusters

Waar de symptomen van een eventueel defect dashboard erg kunnen variëren, is de oorzaak van de verschillende defecten vaak dezelfde. De defecten worden namelijk veelal veroorzaakt door trillingen in de auto. Na verloop van tijd kan dit voor losse verbindingen zorgen.

Instrumentenpaneel laten reviseren

Om de defecten aan een instrumentenpaneel op te lossen is revisie een goedkoop en duurzaam alternatief voor nieuw. Voor elk van de instrumentenpanelen in ons revisie assortiment zijn specifieke oplossingen ontwikkeld. Heb jij nou ook een defect instrumentenpaneel die je graag wil laten reviseren? Bekijk dan eens ons revisie assortiment voor instrumentenpanelen. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Let op: wij werken alleen samen met autobedrijven en garages!