Wist jij de betekenis van deze 10 bijzondere waarschuwingslampjes?

Hoe krijg je nu die ene specifieke waarschuwing in icoonvorm weergegeven? Het is een grote uitdaging waar de ontwerpers van dashboards mee te maken hebben. Dashboardlampjes van bijvoorbeeld het grootlicht, de parkeerrem en de richtingaanwijzers zien bestuurders dagelijks oplichten en zijn dus wel bekend. Er zijn echter ook verschillende icoontjes waar ook wij nog even voor in de boeken moesten duiken om de betekenis daarvan te achterhalen. We nemen je graag mee in de tien meest bijzondere waarschuwingslampjes!


Variabele achterspoiler

Variabele achterspoiler

Nee, het is niet de kofferbak die openstaat zodra dit lampje gaat branden! Dit icoontje, waar de achterkant van een auto met twee pijltjes is afgebeeld, doelt namelijk op een fout in de bediening van de achterspoiler. Veel sportieve auto’s hebben tegenwoordig een adaptieve achterspoiler. Zodra de auto boven een bepaalde snelheid komt, is er meer downforce nodig om de auto stabiel op de weg te houden. Dit is het sein voor de achterspoiler om uit te schuiven en verder open te klappen. Hierdoor is de spoiler met normale snelheden veel minder opvallend aanwezig op de auto, maar heb je toch de voordelen van de grote taartschep wanneer je hem echt nodig hebt.


De katalysator

De katalysator

Bij het zien van dit lampje dit lampje moesten wij direct aan een tosti-ijzer denken die aan het opwarmen was. De realiteit is echter anders: dit waarschuwingslampje geeft namelijk aan dat er een probleem is met de katalysator. Samen met de lambdasonde zorgt dit onderdeel voor het monitoren van de dampen die uit de motor komen. Een defect in dit onderdeel zal ervoor zorgen dat de ECU de mengverhouding iets anders zal berekenen, waardoor de auto minder efficiënt zal rijden. Maar wat kan er dan precies defect raken aan zo’n katalysator?

De binnenkant van een katalysator bestaat uit een honingraatontwerp die het oppervlak dat in contact komt met de lucht vergroot. Na verloop van tijd kan het metaal in het onderdeel kwalitatief achteruit gaan en de gaten in dit honingraat verstoppen, wat leidt tot oververhitting. 

Zodra dit lampje gaat branden, is het overigens ook raadzaam om de lambdasonde goed door te meten, aangezien die ook voor het branden van dit lampje kan zorgen. 


Het luchtfilter is vies of verstopt

Het luchtfilter is vies of verstopt

Als je weet hoe het lampje van een verstopt roetfilter eruit ziet, is deze al eigenlijk niet meer zo spannend. Net als bij het verstopte roetfilter is bij dit icoontje namelijk ook gekozen voor een aantal kleine cirkels in een onderdeel. De ingekaderde cirkeltjes met een pijl die van boven naar beneden wijst, betekent namelijk dat er een fout is met het luchtfilter: deze is vies of wellicht zelfs verstopt. Door vervuiling van het filter gaat de luchttoevoer naar de motor achteruit en dat heeft natuurlijk directe impact op de prestaties van de motor. 


Vermogensbeperking

Vermogensbeperking

Bij het zien van dit icoontje moesten we niet alleen heel erg hard lachen, maar voelden we ook de worsteling die de ontwerpers gehad moeten hebben. Desalniettemin is het misschien wel het meest geniale waarschuwingslampje dat er bestaat: het schildpadje. En waar denk je het eerste aan bij een schildpad? Juist, dat hij traag is. Dat is ook precies waar dit icoontje voor staat! Zodra dit lampje in een elektrische auto gaat branden, betekent het dat de range van de auto erg laag is. Hierdoor gaat de auto in de ‘trage modus’ om zoveel mogelijk accucapaciteit te bewaren. Zodra de omcirkelde schildpad in een hybride auto gaat branden, zal deze rood zijn en betekent het dat de auto geen brandstof meer heeft en enkel op de hoogspanningsaccu’s rijdt. Het bereik van deze accu’s is slechts beperkt en dus is het zaak om zo snel mogelijk naar het tankstation te rijden. 


Lage instap geactiveerd

Lage instap geactiveerd

Wat zou dit lampje toch kunnen zijn? Zit dit poppetje nu gebukt, buigt hij iets voorover of stapt hij naar beneden? We snappen dat dit icoontje je niet direct bekend voorkomt, aangezien dit dashboardlampje in weinig auto’s is gebruikt. Dit lampje gaat namelijk groen branden zodra de auto zichzelf laat zakken voor een lage instap om zo voor een gemakkelijke entree in de auto te zorgen. Dit lampje is alleen aanwezig bij auto’s die gebruikmaken van de zogenoemde ‘height control features’. 

Tip: In een eerder artikel besteedden we al aandacht aan de 50 meest voorkomende dashboardlampjes


Nachtzichtassistentie

Nachtzichtassistentie

Dit lampje, met een maan en een stuk wegdek, zul je voorlopig alleen gaan zien in de auto’s uit het hogere segment. Dit lampje gaat namelijk branden zodra er iets aan de hand is met de nachtzicht-assistentie. Zodra dit lampje oranje brandt, weet je dus zeker dat je naar de garage moet om de Night Vision Assistant weer werkend te krijgen. 


Frontale botsing

Frontale botsing

Tja, een lampje waarop enkel en alleen de voorkant van een auto staat afgebeeld die zowel in groen, oranje en rood kan branden. Dat kan van alles zijn toch? Dit is het lampje die gaat branden om je te waarschuwen voor een frontale botsing. Dit slimme systeem maakt gebruik van de Advanced Cruise Control (ACC) om je voor naderende obstakels te waarschuwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stilstaand voertuig op de weg, of misschien wel de deur van de garage. Zodra het autootje groen brandt (dan veelal afgebeeld in een eveneens groen driehoekje) betekent dat het waarschuwingssysteem actief is en zodra het oranje of rood gaat branden is het alles hens aan dek om zo snel mogelijk op de rem te trappen. 


Problemen met Brake Assist en Anti-Slip Systeem

Problemen met Brake Assist en Anti-Slip Systeem

Dat er iets met de wielen van de auto aan de hand is, wordt al snel duidelijk zodra dit lampje gaat branden, maar wat betekent het precies? Dit lampje waarin een wiel met twee pijlen staat afgebeeld, geeft aan dat er problemen zijn met het Brake Assist systeem, waardoor ook de anti-slip functionaliteit niet meer goed werkt. Deze werken namelijk nauw met elkaar samen. Het is niet voor niks dat dit lampje gaat branden. De brake assist helpt de bestuurder namelijk in een noodsituatie, wanneer het rempedaal maximaal ingetrapt wordt. 


Electronic Throttle Control

Electronic Throttle Control

Dit Iampje waarop een bliksemschicht tussen twee omgekeerde haakjes staat afgebeeld, geeft aan dat er een probleem is met het Electronic Throttle Control (ETC) systeem van de auto. De ETC zorgt voor een elektronische connectie tussen het gaspedaal en de gasklep. Herstarten van de auto kan in sommige gevallen helpen om het probleem te verhelpen, maar anders zit er niks anders op dan met de auto naar de garage te gaan en daar het probleem te verhelpen!


Problemen met de lambda- / zuurstofsensor

Problemen met de lambda- / zuurstofsensor

Dit is een lampje die alleen nog in de wat oudere voertuigen terug te vinden is. Dit groene icoontje lijkt misschien wel op een omgekeerde Griekse Y, maar is de elfde letter uit het Griekse alfabet. Deze letter betekent ‘Lambda’, wat dus betekent dat er een probleem is met de lambda-/zuurstofsensor! Deze sensor raakt naar verloop van tijd vervuild, waardoor schoonmaken of vervangen van de sensor benodigd is. Aangezien deze sensor belangrijke informatie aan de ECU levert, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Tegenwoordig zijn fouten met de lambdasonde vaak te herkennen aan een brandend motormanagementlampje (MIL-lampje). Hierover schreven we al eerder een artikel.