Gaat er een dashboardlampje branden? Dan wil je direct begrijpen waarom dat lampje in je auto gaat branden. Rode en oranje/gele lampjes zijn waarschuwingslampjes die vertellen dat er iets mis is. Groene en blauwe dashboardlampjes geven aan dat er een systeem is ingeschakeld. Op deze pagina vind je een overzicht van de 50 meest voorkomende dashboardlampjes, wat ze betekenen en wat je moet doen.
Accu
Airbag
Gordel
Handrem
Koeling
Kofferbak open
Motorkap open
Portier open
Lane departure warning system
Emergency brake assist
Motoroliepeil
Parkeerrem ingeschakeld
Stuurbekrachtiging
Stuurvergrendeling
Remvloeistof
ABS (Anti Blokkeer Systeem)
Achterruit verwarming
Automatische ruitenwisser
Autosleutel niet aanwezig
Bandenspanning
Blind-spot
Brandstofpeil
Brandstofsysteem
Elektrisch onderdeel
Gladheid
Hill descent control
Koplamphoogte afstelling
Koppeling intrappen
Lage temperatuur
Lamp- en regensensor
Lamp defect
Luchtfilter
Luchtvering
Misverlichting achter
Motormanagementlampje
Noodloop
Parkeersensor
Regensensor
Remblok
Remlicht
Roetfilter
Ruitensproeiervloeistof
Snelheidsbegrenzer
Stabiliteitsregeling (ESP)
Start-stop systeem
Storing in aandrijflijn
Vering en schokdempers
Voorgloeien
Voorruit ontwasemer
Water in brandstof
Rode dashboardlampjes zijn altijd een waarschuwingslampje om direct actie te ondernemen. Het kan zijn dat er een defect is waarmee je niet verder kunt rijden zonder verdere schade te veroorzaken. Het kan ook zijn dat je deur, kofferbak of motorkap nog open staat. Dat is natuurlijk geen ernstig probleem, maar je er niet mee rijden en moet direct actie ondernemen.
Het rode lampje met daarop een icoontje van een accu wordt altijd getoond bij het opstarten van de accu. Wanneer dit lampje daarna nog steeds blijft branden kan dit logischerwijs erop duiden dat de accu leeg is. Wanneer dit het geval is, is het zaak om de accu op te laden. Daarnaast kan dit icoontje ook duiden op bijvoorbeeld storingen in de dynamo of de aandrijfsnaar. Als je op dat moment dichtbij een garage bent, is het aan te raden om daar naar toe te rijden. Wanneer je onderweg bent en een garage niet in de buurt is, is het zaak om de auto op een veilige plek langs de kant van de weg te zetten.
Dit icoontje zal op het dashboard verschijnen als er defecten zijn met de airbag. Pas op: bij een aanrijding kan een niet werkende airbag voor ernstig letsel zorgen. Zorg er dus voor dat dit defect zo snel mogelijk verholpen wordt.
Als de bestuurder of passagier geen gordel draagt, gaat dit symbool branden. Ook kan het zijn dat er een zwaarder object op de stoel is geplaatst, die ervoor kan zorgen dat dit waarschuwingslampje gaat branden.
Als de auto opgestart is en de handrem (ook wel parkeerrem) genoemd is ingeschakeld, zal dit lampje gaan branden. Als het lampje na het uitschakelen van de handrem nog steeds blijft branden, kan dit duiden op een tekort aan remvloeistof, of door een storing in het remsysteem. In dit geval is het dus zaak om langs de garage te gaan.
Dit waarschuwingslampje gaat branden wanneer de motor oververhit dreigt te raken. Als dit lampje gaat branden, is het zaak om de koelvloeistof te controleren. Wanneer er te lang wordt doorgereden met dit lampje kan de motor ernstig beschadigd raken!
Als de auto op contact staat en de kofferbak geopend is, zal dit waarschuwingslampje gaan branden.
Als de auto op contact staat en de motorkap geopend is, zal dit waarschuwingslampje gaan branden.
Als de auto op contact staat en één van de portieren geopend is, zal dit waarschuwingslampje gaan branden.
Dit waarschuwingslampje gaat branden als de bestuurder het lane departure warning system (of lane assist) heeft uitgeschakeld. Wanneer dit systeem is ingeschakeld zal de bestuurder door middel van trillingen in het stuurwiel merken als de auto buiten de wegbelijning raakt.
Bij auto’s die zijn uitgerust met de brake assist functionaliteit (ook wel EBA genoemd), zal dit lampje rood gaan branden als je de auto voor je te snel nadert. Als deze functionaliteit is uitgeschakeld, zal het lampje oranje branden. Als het lampje constant blijft branden, is de kans groot dat er een storing in het systeem zit.
Wanneer het motoroliepeil te hoog of te laag is, zal dit waarschuwingslampje gaan branden. Als dit lampje gaat branden is het zaak om zo snel mogelijk het oliepeil te controleren. Vul wanneer nodig de olie bij, of tap wat olie af als het peil te hoog is. Als het lampje blijft branden, is het advies om naar de garage te gaan.
Bij auto’s met een automatische versnellingsbak brandt dit lampje wanneer de elektronische parkeerrem nog is ingeschakeld.
Wanneer de stuurbekrachtiging van de auto uitvalt, zal dit waarschuwingslampje gaan branden. Dit zal uiteraard merkbaar zijn door een zwaarder sturende auto. Deze storing kan veroorzaakt worden door een tekort aan olie, maar ook kunnen elektronische oorzaken de oorzaak zijn.
Als dit lampje getoond wordt, zit het stuur in het stuurslot.
Dit lampje kan gaan branden als het remvloeistofpeil laag is.
Oranje dashboard lampjes betekenen dat er een storing is die verholpen moet worden of dat er een functie is ingeschakeld. Als het lampje een storing betekent, kun je er nog wel mee naar huis rijden. Daarna is het verstandig om zo snel mogelijk een garage of autodealer te zoeken voor reparatie of revisie. In sommige auto's lijken deze oranje waarschuwingslampjes eerder geel dan oranje, maar ze betekenen hetzelfde. kunnen twee dingen betekenen.
Dit lampje brandt als er problemen zijn met het ABS-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de wielen niet kunnen blokkeren, zodat de auto niet kan gaan slippen. Als dit lampje brandt, betekent het dat het systeem niet werkzaam is. Zorg ervoor dat je binnen afzienbare naar de garage rijdt als dit lampje brandt om zo verdere schade te voorkomen.
Zodra de achterruitverwarming is ingeschakeld, zal dit lampje gaan branden.
In een groot aantal van de moderne auto’s zit een automatische ruitenwisser die constant de hoeveelheid regen meet. Aan de hand van de hoeveelheid regen wordt de snelheid van de ruitenwissers bepaald. Als dit waarschuwingslampje op het dashboard gaat branden, betekent dit dat er een storing in de sensor zit waardoor de automatische ruitenwisser niet werkt.
Bij auto’s die gebruik maken van het zogenoemde ‘keyless entry system’ kan een symbool gaan branden waarop een sleutel met signaaltekens afgebeeld staat. Wanneer dit lampje brandt, betekent dit dat de bestuurder de sleutel is vergeten mee te nemen. De auto kan de sleutel niet detecteren, waardoor deze dus niet zal starten.
Dit dashboard lampje gaat branden als de bandenspanning van de auto te laag is. In veel gevallen is de band lek of heb je een leegloper. Dit waarschuwingslampje is in auto’s vanaf 2014 verplicht gesteld.
Dit lampje gaat branden als de blind-spot functionaliteit is uitgeschakeld.
Als het brandstofpeil van de auto laag is, zal dit lampje gaan branden. Je kunt aan het icoontje zien aan welke kant de tankdop van je auto zit.
Als dit lampje gaat branden, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Het brandstoffilter zit dan namelijk vol met water. Deze moet geleegd worden om schade aan de motor te voorkomen.
Dit lampje met een uitroepteken in een driehoek gaat branden als er een defect is met een elektrisch onderdeel in de auto. De auto wordt beperkt bruikbaar of kan zelfs helemaal niet meer functioneren. Als dit lampje gaat branden, moet je direct naar een garage rijden als dat kan.
Als het lampje met een weg en een sneeuwvlokje gaat branden, waarschuwt de auto je dat er kans op gladheid is.
Dit waarschuwingslampje gaat branden als de hill descent control (ook wel bergrem genoemd) is ingeschakeld. Dankzij deze functie kan de auto in een constante en lage snelheid een afdaling nemen door gas- en remingrepen te doen.
Als dit waarschuwlampje gaat branden, is er een storing in het regelsysteem van het bereik van de koplampen.
Dit lampje zal gaan branden wanneer de koppeling ingetrapt moet worden. Dit lampje is alleen te vinden in auto’s die gebruikmaken van het start-stop systeem.
Het dashboard lampje met een sneeuwvlokje waarschuwt je voor een lage buitentemperatuur. Bij de meeste auto’s zal deze gaan branden bij een temperatuur lager dan 4 graden Celsius.
In verschillende moderne auto’s zitten sensoren die meten of het regent en de lichtintensiteit meten, waardoor ze bepalen of de lampen aan of uit moeten. Als er een storing in deze sensoren zit, zal dit lampje gaan branden.
Het icoontje met het lampje en uitroepteken betekent dat een lamp in de auto defect is.
Als het luchtfilter vies is, zal dit lampje gaan branden. Als het luchtfilter verstopt zit, kan dat voor ernstige schade aan de motor zorgen. Zorg er dus voor dat dit probleem zo snel mogelijk verholpen wordt.
Als dit lampje brandt, betekent dit dat de luchtvering defect is.
Dit lampje brandt als de mistverlichting aan de achterkant van de auto brandt. Let wel op bij het gebruik van deze verlichting. Deze mag alleen tijdens sneeuwbuien of met mist gebruikt worden als het zicht minder dan vijftig meter is.
Dit lampje geeft een indicatie dat er een defect is in het motormanagementsysteem of in de andere elektronica in de auto. Het advies is om eerst naar de motorolie en koelvloeistof te kijken en eventueel bij te vullen. Als het lampje daarna nog blijft branden, is het tijd om een garage op te zoeken.
Als de auto in noodloop gaat, is het zaak om zo snel mogelijk naar de garage te gaan. De auto heeft namelijk beperkt vermogen.
De parkeersensor helpt de bestuurder bij het inparkeren in kleine ruimtes. Deze functie kan de bestuurders in bepaalde auto’s inschakelen. Als de functie is ingeschakeld, wordt dit icoontje in het dashboard getoond.
Wanneer de regensensor merkt dat het regent, zal het waarschuwingslampje gaan branden. De bestuurder kan vervolgens zelf instellen hoe snel de ruitenwissers moeten bewegen.
Als een remblok in de auto versleten is, zal dit waarschuwingslampje gaan branden. Om zeker te zijn van een goede remfunctionaliteit, is het dus belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen.
Wanneer dit lampje brandt, betekent dit dat het remlicht defect is.
Dit lampje gaat branden wanneer het roetfilter (of DPF) verstopt raakt. Deze is te vinden in het uitlaatsysteem van dieselauto’s. Als dit lampje brandt, moet het filter schoongemaakt of vervangen worden.
Dit dashboardlampje brandt als het reservoir van de ruitensproeiervloeistof leeg is. Je zult vloeistof moeten bijvullen.
Dit lampje brandt als je ervoor hebt gekozen om niet harder dan een bepaalde snelheid wilt rijden, bijvoorbeeld wanneer de cruise control wordt gebruikt.
Dit lampje gaat branden als de stabiliteitsregeling geactiveerd wordt door de auto. Dit gebeurt wanneer de auto in de slip dreigt te raken.
Dit dashboardlampje geeft aan dat het start-stop systeem actief is. Dat betekent dat de auto wel gewoon ‘aan’ is, maar dat de motor niet loopt. Als vervolgens het gaspedaal of de koppeling wordt ingetrapt, zal dit lampje verdwijnen.
Wanneer een lampje in de vorm van een moersleutel gaat branden, betekent het dat er problemen zijn met de aandrijflijn. Dit is vaak te merken aan een het vermogen van de auto die lager is. Wanneer dit lampje brandt, moet je rustig naar de garage rijden.
Dit lampje duidt op een storing in de vering of schokdempers. Het advies is om snel mogelijk een garage op te zoeken.
Het voorgloeilampje (ook wel spiraallampje genoemd) brandt bij dieselmotoren als de motor koud is. Als de buitentemperatuur boven de 8 graden Celsius is, hoeft de auto niet voorgegloeid te worden. Mocht het lampje tijdens het rijden aangaan, zal hij uitgelezen moeten worden.
Wanneer de voorruit ontwasemer is aangezet, verschijnt dit icoontje op het dashboard. De ontwasemer kan helpen om gecondenseerde of beslagen ruiten schoon te blazen.
Als dit lampje brandt, zit er teveel water in het brandstoffilter. De auto moet zo snel mogelijk gecontroleerd worden en het water moet afgetapt worden. Als het lampje daarna nog steeds blijft branden, is de kans groot dat het brandstoffilter aan vervanging toe is.
© 2025 ACTRONICS BV. All Rights Reserved.