Het ABS lampje brandt? Zo verhelp je het probleem!

Een brandend ABS lampje: de kans is groot dat je hem wel eens op je dashboard hebt zien verschijnen. In veel auto’s gaat dit lampje namelijk samen met de andere waarschuwingslampjes even branden wanneer de auto op het contact wordt gezet om een korte werkingstest te doen. Wanneer het dashboard lampje echter langer blijft branden, is de kans groot dat er wat met het ABS-systeem aan de hand is. In dit artikel lees je wat je moet doen om het probleem te verhelpen.

Hoe ziet het ABS lampje eruit?

Het ABS lampje is praktisch niet te missen. In verreweg de meeste auto’s is dit namelijk een rondje waarin letters ‘ABS’ zijn afgebeeld. Dit waarschuwingslampje is meestal oranje van kleur, maar kan in sommige gevallen ook geel of zelfs rood zijn.

Brandend ABS lampje is APK afkeur

Een ABS-systeem zit natuurlijk niet voor niets op een auto. Omdat een abrupte remactie veel soepeler verloopt met een ABS-unit, is de auto veel beter onder controle te houden. Dit komt de veiligheid natuurlijk ten goede, zoals we ook al eerder hebben beschreven. Sinds 2004 is het systeem door Europese regelgeving dan ook verplicht gesteld bij de productie van auto’s. Heb je ook nog eens een ESP-functionaliteit op je ABS-systeem zitten, dan blijft de auto ook nog eens netjes de richting volgen die jij graag zou willen. Je kunt je voorstellen dat dit soort systemen zware ongelukken hebben voorkomen. Alle reden voor verschillende Europese landen om een brandend ABS lampje dan ook aan te merken als reden voor APK afkeur. Daarom is een ABS lampje die blijft branden bij een auto die na 31-12-2017 geproduceerd is reden voor APK afkeur in Nederland.

Is het veilig om met een ABS lampje die blijft branden te rijden?

Kort gezegd: ja en nee. Zolang enkel het ABS lampje brandt, kan het geen kwaad om richting huis of richting de garage te rijden. De auto hoeft in principe niet direct langs de weg gezet te worden. Het is echter om de eerdergenoemde veiligheidsredenen wel aan te raden om op korte termijn naar de werkplaats toe te gaan om het probleem te laten verhelpen. Gaat niet alleen het ABS lampje, maar ook een rood lampje met een uitroepteken in een rondje branden? Dan is het wel zaak om direct de auto langs te kant van de weg te zetten of naar de dichtstbijzijnde garage te rijden. In dat geval is er namelijk een defect aan het remsysteem, waardoor doorrijden gevaarlijk is.

Oorzaken van het ABS waarschuwingslampje

Ondanks dat het ABS lampje al wel een goede richting aangeeft waar het defect zit, kunnen er verschillende redenen zijn voor het branden van het lampje. Hieronder volgen de belangrijkste redenen die in de werkplaats worden gevonden.

ABS wielsensoren

Waar het in sommige gevallen lijkt dat de ABS-unit defect is, is het goed om eerst ook nog even de ABS wielsensoren na te kijken. Zodra deze sensor een verkeerd signaal naar de ABS ECU doorstuurt, lijkt het of het defect in de ABS-unit zit, maar dit is dus niet altijd het geval.

ABS magneetring en tandringen

Een ander component die het waard is om te laten controleren is de magneet- en tandring van de ABS-unit. Deze ringen zijn namelijk een gevoelig voor vuil en beschadigingen die het signaal kunnen verstoren. Let bij de magneetringen vooral op vuil en bij de tandringen op beschadigingen.

Bekabeling of stekker van de ABS

Het is ook zeker de moeite om de bekabeling en/of de stekker van de ABS-unit door te meten. Een kabelbreuk kan heel goed de oorzaak zijn dat het ABS lampje gaat branden!

Zekeringen

Een doorgebrande zekering kan ook een goede reden zijn voor het ABS lampje om te gaan branden. Controleer dus goed of alle zekeringen naar behoren werken.

Intern defect in de ABS-unit

Ten slotte kan het defect ook in de ABS-unit zelf zitten. Zoals in een eerder artikel besproken, zien we hierbij veelal communicatieproblemen met de ABS ECU, defecten in de pompmotor en fouten op druk- en wielsensoren door losgeraakte verbindingen in de ABS-unit.

Mocht je met één van deze problemen te maken hebben, dan is de kans groot dat revisie van het onderdeel relaas kan bieden. Via onze zoekbalk heb je binnen een paar klikken je ABS-unit gevonden. Let wel op: ACTRONICS werkt alleen samen met garages en autodealers. Ben je particulier? Kijk dan hier wat we voor je kunnen betekenen!