Foutcode P0171 bij Opel: Brandstofmengsel te arm too lean

Wat betekent deze foutcode?

Als tijdens het uitlezen bij verschillende modellen van Opel, de OBD-II foutcode P0171 verschijnt, betekent dit dat er te weinig brandstof wordt ingespoten of er te veel lucht de cilinders inkomt. De motor loopt dus te arm.

In welke auto komt deze foutcode voor?

Opel Meriva A

Opel Vectra C

Opel Zafira B

Kortom: eigenlijk alle auto’s die geleverd zijn met de Z16XER/P en/of Z18XER motor.

Delphi Delco MT35E
Delphi Delco MT35E

ECU's

Registreer of log in om prijzen te zien

Symptomen bij foutcode P0171 (Opel)

Zodra de verhouding tussen lucht en brandstof afwijkt, zorgt dit er natuurlijk voor dat de motor niet maximaal presteert. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een verlies in vermogen. Verder zorgt P0171 zo nu en dan ook voor een onregelmatig stationair toerental en de auto slaat in bepaalde gevallen ook minder goed aan. Als er langer met dit probleem wordt doorgereden, kan er ook schade aan de katalysator ontstaan. Daarom zal in veel gevallen ook meteen het motormanagementlampje gaan branden zodra foutcode P0171 actief wordt.

Oorzaken van foutcode P0171

Foutcode P0171 kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het brandstoffilter, de brandstofdrukregelaar of de brandstofpomp, maar ook een vacuümlek of defecte injectoren kunnen foutcode P0171 triggeren. Vaak wordt ook gedacht dat de Delphi Delco MT35E ECU (= de ECU voor de Z16XER/P en de Z18XER motoren) problemen veroorzaakt, maar dit is in veel gevallen toch onterecht.

icon-check-markOns advies in het geval van foutcode P0171

Een goede diagnose is in dit geval heel belangrijk. Ga daarom systematisch te werk en controleer alle onderdelen die van invloed zijn op de brandstoftoevoer, van brandstofpomp tot de injectoren. Doe daarna hetzelfde voor het gehele inlaattraject. Een tip: de wervelkleppen in het inlaatspruitstuk geven nog wel eens problemen. Deze kunnen door ophoping van vuil permanent open of permanent dicht blijven staan. Mocht de foutcode P0171 na al deze handelingen nog steeds naar voren komen, dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!