Foutcode 01130 bij Volkswagen (VAG): ABS werking

Als tijdens het uitlezen bij verschillende modellen van het VAG concern, de OBD-II foutcode 01130 verschijnt, betekent dat er vermoedelijk een probleem is met de werking van het ABS systeem. Deze foutcode wordt vaak in combinatie met de volgende ABS-systemen gediagnosticeerd: ATE MK25, ATE MK26, ATE MK60, ATE MK61 en de ATE MK70.

In welke auto komt deze foutcode voor?

Audi A3

Seat Leon

Volkswagen Transporter

Kortom: eigenlijk een breed scala aan auto’s van het VAG concern

Symptomen bij foutcode 01130 (VAG)

Problemen met het ABS-systeem zijn ernstig, omdat ze direct impact hebben op de veiligheid van de auto. Daarom zal in veel gevallen bij deze storing het motorstoringslampje (ook wel het Mil-lampje genoemd) gaan branden. Daarnaast zal in veel gevallen ook (logischerwijs) het ABS lampje gaan branden. Dit kan ook gepaard gaan met een knipperend handremlampje.

Oorzaken van foutcode 01130

Hoewel de beschrijving van de foutcode (ABS werking), doet vermoeden dat de oorzaak enkel en alleen te wijden is aan een defect in het ABS-systeem zelf, is de realiteit anders. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken ten grondslag van dit probleem liggen. Naast een defecte ABS-unit zien we namelijk ook vaak dat dit probleem veroorzaakt wordt door een kapotte zekering.

Ons advies in het geval van foutcode 01130

Zodra je bij een Volkswagen, of een andere auto van het VAG concern de foutcode 01130 uitleest, is ons advies om de zekering allereerst te controleren. Vooral de (schroef)zekering die in de buurt van de accu zit, raakt vaak defect. Haal de zekeringen er dus eerst uit en maak ze schoon. Meet vervolgens alle zekeringen door. Ondanks dat een zekering er toch gewoon ‘goed’ uitziet, hoeft dit natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Mocht toch blijken dat toch alle zekeringen goed zijn, dan is de kans groot dat het probleem in het ABS-systeem gezocht moet worden. Zoek in dat geval via de zoekfunctie op onze website naar het originele nummer (of OE-nummer) en vind zo het ABS-systeem die in jouw auto zit. Daarnaast kun je natuurlijk altijd eerst contact met ons opnemen, om eerst de mogelijkheden van revisie te bespreken!