Deze populaire auto’s maakten exact 25 jaar geleden hun intrede

Hoewel de start van een nieuw jaar vaak een reden is om vooruit te kijken, kan het (soms) ook nog wel even leuk zijn om even terug te kijken. En in dit geval sowieso! Want wie de geschiedenisboeken erop na slaat, zal opvallen dat 1996 een jaar was waarin veel auto’s het levenslicht zagen en ook anno nu nog steeds het straatbeeld mede bepalen. Welke? We maakten een lijstje!

Audi A3

We trappen af met een auto die hoe dan ook niet in dit lijstje mag ontbreken: de Audi A3. En daar is een hele goede reden voor, want sinds het moment dat deze auto geïntroduceerd is, zet deze namelijk een indrukwekkend reeks neer. Sinds het eerste volledige verkoopjaar (1997) worden er ieder jaar in Europa namelijk meer dan 100.000 A3’s verkocht, geen jaar uitgezonderd! En 2006 en 2007 wist Audi zelfs meer dan 200.000 A3’s aan de man te brengen. De eerste generatie A3 (type 8L) is op het PQ34-platform gebouwd en heeft hiermee dezelfde basis als de vierde generatie Volkswagen Golf. De 1e generatie A3 was leverbaar met een 1,6/1,8 liter benzinemotor of 1,9 liter dieselmotor. Voor de ‘hot hatch’ liefhebber bracht Audi de S3 uit die werd uitgerust met een 1,8 liter turbo benzinemotor die zo’n 225pk leverde. Daarnaast werd de A3 in verschillende landen standaard geleverd met stabiliteits- en tractiesystemen. Dat de Audi A3 dan ook één van de eerste auto’s was die gebruikmaakte van de ATE MK60 ABS-unit lijkt dan ook geen toeval te zijn.

 

Citroën Berlingo

Ook de Citroën Berlingo viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Waar de tweede generatie die in 2008 werd onthuld vooral bekend staat als ludospace die zich meer focust op de consument, stond de eerste generatie vooral bekend als bestelwagen. Tegelijk met de Berlingo bracht Peugeot de Partner uit. En waar Citroën het in het eerste jaar behoorlijk moeilijk had om de Berlingo aan de man te brengen, werden in 2004 ruim 67.000 Berlingo’s binnen Europa verkocht! En dat is vanwege de sterke concurrentie in de bedrijfswagen-klasse toch een opmerkelijke prestatie!

 

 

Renault Scénic

De meest opmerkelijk auto uit dit lijstje is misschien wel de Renault Scénic. Gebaseerd op de Mégane werd de Scénic bij haar introductie een regelrecht verkoopsucces: iets wat Renault op voorhand niet geanticipeerd had. Mede dankzij de titel ‘Auto van het Jaar 1997’ schoten de verkoopcijfers omhoog. In 1997 werden er ruim 177.000 Scénic’s verkocht en in 2000 steeg dit aantal zelfs boven de 300.000! Renault had deze verwacht dat deze ‘mini Espace’ een niche auto zou worden, maar begin deze eeuw stond er in bijna iedere straat wel een Scenic op een parkeerplaats. Dat leverde Renault wel de nodige kopzorgen. Want waar ze hadden verwacht 450 Scénic’s per dag te moeten produceren, bleek dit in werkelijk om 2500 auto’s per dag te gaan om aan de vraag te kunnen voldoen. Opvallend feitje: de eerste generatie Renault Scénic heeft in de zeven jaar dat deze in productie is geweest drie verschillende generaties ABS-units gehad. Zowel de Bosch 5.3, 5.4 en 5.7 zijn in de Scénic gebruikt!

 

Skoda Octavia

De Octavia is een van Skoda’s paradepaardjes in hun huidige assortiment, maar dat was bij z’n introductie in 1996 nog niet direct het geval. In de eerste jaren haalde de Octavia nooit de mijlpaal van 100.000 verkochte auto’s per jaar, terwijl de vergelijkbare Ford Mondeo in sommige jaren zelfs meer dan 300.000 keer per jaar in Europa werd verkocht. Om de Octavia aantrekkelijker en sportiever te maken greep Skoda terug naar zijn historie. Want na hun jaren 70 rally-versie van de 130, kwam Skoda in 1999 terug in het Wereldkampioenschap Rally met de Octavia WRC. Grote overwinningen behaalde Skoda nooit, maar een derde plaats die de Duitse rijders Armin Schwarz in de Safari Rally van 2001 behaalde mag op z’n minst bijzonder knap genoemd worden! Nadat Skoda in 2004 de tweede generatie Octavia onthulde, begon het succes pas echt. Want sinds de komst van de tweede generatie Octavia verkoopt Skoda steevast ongeveer 200.000 Octavia’s per jaar in Europa!

Eervolle vermeldingen

Stiekem horen deze auto’s niet in dit lijstje, omdat ze uit productie zijn genomen, maar toch willen we ze je niet onthouden. Want wist je dat in 1996 ook de Citroën Saxo, Ford Ka, Mercedes-Benz SLK, Porsche Boxster en Volvo V70 werden onthuld? Vooral bij de laatste kunnen we zeggen dat ie een grote impact heeft op het huidige straatbeeld. De V70XC was namelijk de start van Volvo’s ruigere offroad / 4x4 range!