Easytronic (F13 MTA/F17+MTA)

Let op: Wij reviseren voor dit product de TCU/koppelingsactuator + schakelmotoren.

Registreer of log in om prijzen te zien

Easytronic (F13 MTA/F17+MTA) - TCU Reparatie
Door te kiezen voor revisie van dit onderdeel, bespaar je 5 kg aan grondstoffen.

Veelvoorkomende problemen

  • Foutcodes P1607 / P1609 / P1700 / P1723 / P1728 / P1729 / P1735
  • Constant 'F' op het display
  • Auto start niet
  • Automatische transmissie schakelt slecht

Staat je klacht er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Bestel uit voorraad; morgen in je werkplaats

Snel en eenvoudig: bestel jouw onderdeel direct uit voorraad. Wij vragen statiegeld dat je terug krijgt zodra je jouw defecte onderdeel naar ons opstuurt. Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis.

Wij reviseren het originele onderdeel

Meld je onderdeel eenvoudig aan. Stuur hem op of laat hem ophalen door onze pick-up service. Met de hoogst mogelijke zorg gaan wij aan de slag om jouw onderdeel te reviseren. Binnen enkele dagen ontvang je het onderdeel terug in je werkplaats, met 2 jaar garantie.

Reviseerbaar

OBDII Omschrijving
P1607 Position control error coupling actuator
P1609 Position sensor clutch actuator
P1700 Gearbox steering system operating problem
P1723 Selector lever data via unused cable
P1728 Switch motor mechanical failure
P1729 Switch motor electrical failure
P1730 Fault control gearbox
P1735 Gearbox parameters not learned

LET OP: Enkele storingen kunnen veroorzaakt worden door versleten contacten van de versnellings-keuzehendel. We bedoelen daarmee de contactpunten van de verschillende standen (“P”, “N”, “R” en “D”).

Mogelijk reviseerbaar

OBDII Omschrijving
P1725 Shift motor sensor supply voltage
P1726 Select motor sensor supply voltage

Deze foutcodes verschijnen vaak bij een probleem in de bedrading van het Easytronic-systeem. Controleer vooral de kabelboom tussen de schakelmotoren en de mechatronic.

Is de bedrading echt in orde? Dan kan de schakelmotor toch defect zijn. De mechatronic dient in dat geval alsnog gereviseerd te worden.

P1740 Switch motor malfunction (vaak i.c.m. P1728)

TIP: Controleer de versnellingbak eerst op mechanische schade.

Niet reviseerbaar

OBDII Omschrijving
P1734 Touchpoint adaption not done
P1735 Gearbox parameters not learned

Deze foutcodes verschijnen alleen als de inleerprocedure niet correct voltooid is. Zonder de aanwezigheid van andere foutcodes, betekent dit dat de inleerprocedure eenvoudigweg nogmaals uitgevoerd dient te worden.

P1703 Signal brake light switch out of range

Deze foutcode veroorzaakt ook een “F” in het display en de auto kan niet worden gestart, maar het probleem ligt in dit geval echt bij de remlichten zelf. Denk aan vocht in de achterlichten of een draadbreuk. Ook een defecte achteruitrijlicht-schakelaar of remlicht-schakelaar kan deze foutcode activeren.

P1733 Wrong variant confi guration

Er is een verkeerd type Easytronic in de auto gebouwd. Let bij het uitwisselen goed op de onderdeelnummers.

Easytronic (F13 MTA/F17+MTA) TCU repareren?

Het Easytronic systeem is een zogenoemde gerobotiseerde handgeschakelde versnellingsbak toegepast bij Opel. Het Easytronic systeem bestaat uit 2 onderdelen namelijk de TCU/koppelingsactuator en de schakelmotoren. Hoe merkt de bestuurder dat er problemen zijn? Op het display in het dashboard wordt er “F” weergeven. Ook kan het voorkomen dat de motor van de auto niet start en dat de versnellingsbak niet of heel erg moeilijk schakelt. Tevens is de olie in het hydraulisch reservoir ernstig vervuild.

Werkplaatsconstatering

De technici in de werkplaats kunnen de klachten waarnemen tijdens een proefrit. Tevens kunnen ze de toestand van de olie in het hydraulisch reservoir inspecteren. De opgeslagen foutcodes kunnen uitgelezen worden met de diagnosetester.

Ook wel bekend als

TCU staat voor Transmissie Control Unit ook wel TCM of regelapparaat automatische versnellingsbak genoemd. Het Easystronic systeem van Opel is een zogenaamde gerobotiseerde versnellingsbak.

Veelvoorkomende klachten

Veelvoorkomende klachten zijn: op het info display in het instrumentencluster wordt “F” weergegeven. De motor kan niet gestart worden en de auto schakelt slecht of niet. De olie in het hydraulisch reservoir is ernstig vervuild, er is geen communicatie met de TCU mogelijk en de TCU is niet in te leren.

Foutcodes

  • P1607 - Positieregelingsfout koppelingsactuator
  • P1609 - Positiesensor koppelingsactuator P1700 - Versnellingsbak stuursysteem / functioneringsprobleem
  • P1723 - Gegevens keuzehendel via ongebruikte kabel
  • P1735 - Parameters versnellingsbak niet ingeleerd

Oorzaken

De problemen en defecten worden veroorzaakt door slijtage en het niet in acht nemen van de verversingstermijn van de hydrauliekvloeistof. Wanneer deze vloeistof niet tijdig wordt ververst wordt deze stroperig waardoor de koppelings- en schakelactuatoren over- belast worden.

Effect op andere onderdelen

Bij een defect aan de TCU kan het voorkomen dat de auto niet meer te starten is.

Risico’s

Bij een defecte TCU zal de auto niet goed of helemaal niet meer schakelen waardoor de auto niet meer goed te rijden is.

Revisie oplossing

De TCU ondergaat bij binnenkomst altijd een Entry Test. Zijn de klachten waargenomen dan ondergaat de TCU het revisieproces. Afgesloten wordt met de functionele End Of Line (EOL) test om te bevestigen dat de klachten daadwerkelijk verholpen zijn en dat de TCU weer helemaal naar behoren werkt.

Informatie voor de monteur

Voor het uitbouwen dienen de voorschriften van de fabrikant aangehouden te worden. Stuur altijd de TCU, de schakelmotoren en indien mogelijk ook de kabelboom op zodat het complete systeem kan worden gecontroleerd.

Bij het inbouwen van de koppelingspomp moeten de inbouwvoorschriften van de fabrikant en de codecard van ACtronics die mee wordt gestuurd gevolgd worden. Parameters moeten worden aangeleerd en het systeem moet op de juiste manier worden ontlucht.

Easytronic laten repareren door ACtronics?

Wil je een defecte transmission control unit laten reviseren? Via onze website kun je snel en makkelijk een revisie aanvraag indienen. ACtronics heeft een uitgebreid aanbod met TCU-modules van de bekende merken en modellen zoals: Easytronic F13/5 en DSG 6 DQ250-02e. Wil je een product laten reviseren dat niet te vinden is op de website? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Klantbeoordelingen