DSG 7 DQ200 (0AM)

Registreer of log in om prijzen te zien

DSG 7 DQ200 (0AM) - TCU Reparatie
Door te kiezen voor revisie van dit onderdeel, bespaar je 11 kg aan grondstoffen.

Veelvoorkomende problemen

  • Kortsluiting in versnellingsbakregelapparaat en/of smeltzekering doorgebrand.
  • Complete elektronische uitval van de versnellingsbak.
  • 005636/P1604 - Internal Control Module: Output Driver IC Error
  • 16946/P0562/001378 - System Voltage too low
  • Internal leak: P17BF - Hydraulic pump system overload protection
  • P189C/006300 - Function Restriction due to Insufficient Pressure Build-Up

Staat je klacht er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Bestel uit voorraad; morgen in je werkplaats

Snel en eenvoudig: bestel jouw onderdeel direct uit voorraad. Wij vragen statiegeld dat je terug krijgt zodra je jouw defecte onderdeel naar ons opstuurt. Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis.

Wij reviseren het originele onderdeel

Meld je onderdeel eenvoudig aan. Stuur hem op of laat hem ophalen door onze pick-up service. Met de hoogst mogelijke zorg gaan wij aan de slag om jouw onderdeel te reviseren. Binnen enkele dagen ontvang je het onderdeel terug in je werkplaats, met 2 jaar garantie.

Reviseerbaar

OBDII VAG Omschrijving
P0562 16946 System voltage, voltage too low
P0841 17225 Sensor / pressure switch transmission fluid pressure A, Unlikely signal
P1604 18012 Control module defective
P177F Hydraulic pump system, supply voltage too low
P17BF Hydraulic pump system, overload protection
P1895 18303 Functional limitation due to pressure drop
P189C Functional limitation due to insufficient pressure

Mogelijk reviseerbaar

OBDII VAG Omschrijving
P173A Position sensor 1 for Gear Selector, unlikely signal
P173B Position sensor 2 for Gear Selector, unlikely signal
P173C Position sensor 3 for Gear Selector, unlikely signal
P173D Position sensor 4 for Gear Selector, unlikely signal

Controleer de positiesensoren en de bijhorende magneten op vervuiling door metaaldeeltjes.

Is er vervuiling aanwezig, controleer dan de versnellingsbak goed op mechanische slijtage/schade. Reinig vervolgens de sensor en controleer of de foutcode aanwezig blijft. Is dit het geval, dan is het alsnog aannemelijk dat de TCU defect is en gereviseerd dient te worden.

Niet reviseerbaar

OBDII VAG Omschrijving
P072A Neutral not selectable
P072B Reverse gear not selectable
P072C 1st gear not selectable
P072D 2nd gear not selectable
P072E 3rd gear not selectable
P072F 4th gear not selectable
P073A 5th gear not selectable
P073B 6th gear not selectable
P073C 7th gear not selectable

Bovenstaande foutcodes verschijnen meestal na het inbouwen van de mechatronic. Deze foutcodes geven in dat geval aan dat 1 of meerdere schakelpennen niet goed in de gaffels van de versnellingsbak gemonteerd zitten.

DSG 7 DQ200 (0AM) TCU laten repareren?

DSG staat voor Direkt Schalt Getriebe of Direct Shift Gear. Het is dus in feite ook een gerobotiseerde handgeschakelde versnellingsbak. De 0AM is een 7 traps versie dwars geplaatste transmissie met een nominaal koppel van 200 Nm uitgerust met een droge plaat koppeling. De 0AM wordt toegepast bij kleine en middensegment auto’s van de VAG groep. De bestuurder merkt dat er problemen met de DSG-bak zijn doordat de schakelindicatie in het dashboard knippert, de DSG-bak niet meer schakelt meer en de auto schokt bij het wegrijden. Bovendien kan de DSG een brandlucht verspreiden.

TCU staat voor Transmission Control Unit; ook wel TCM of regelapparaat automatische versnellingsbak genoemd. DSG staat Direct Schalt Getriebe, de 7 voor het aantal versnellingen, de letters DQ staat voor dwars plaatsing van de transmissie en 200 staat voor het nominale koppel. Het regelapparaat van deze DSG transmissie wordt ‘Mechatronic’ genoemd.

Oorzaken en veelvoorkomende klachten DSG 7 TCU

Veelvoorkomende klachten zijn kortsluiting in het versnellingsbakregelapparaat en/of een doorgebrande smeltzekering, complete elektronisch uitval van de versnellingsbak en interne lekkage in het hydraulisch blok. Tevens kunnen er diverse foutmeldingen op andere regelapparaten voorkomen.

De technici in de werkplaats kunnen de klachten waarnemen tijdens een proefrit of werkplaatsinspectie van het voertuig. Is er sprake van kortsluiting in de TCU (‘Mechatronic’) dan ruikt deze verbrand en kan deze vanwege defecte zekeringen niet bereikt worden met de diagnosetester.

De problemen en defecten worden vaak veroorzaakt door geleidende aanslag in versnellingsbakolie. Dit leidt tot kortsluiting en het doorbranden van de smeltzekering van de ‘Mechatronic’. Ook ontstaan er scheuren in het hydraulisch blok rond de drukaccumulator. Dit komt door de relatief grote massa van de accumulator ten opzichte van de behuizing.

Foutcodes DSG 7 DQ200 (0AM)

  • 16946 / P0562 / 001378 - System voltage too low.
  • 005636 / P1604 - Internal Control Module: Output Driver IC error.
  • P17BF - Hydraulic pump system overload protection.
  • P189C / 006300 - Function Restriction due to Insufficient Pressure build up.

Riscio's en effect op andere onderdelen

Door een defecte DSG 7 TCU (Mechatronic) kunnen er in diverse andere regelapparaten communicatie fouten worden opgeslagen. Bij een defecte DSG 7 TCU (Mechatronic) zal de auto niet goed of helemaal niet meer schakelen waardoor de auto niet meer goed te rijden is.

Informatie voor de monteur

Voor het uitbouwen moeten de voorschriften van de fabrikant aangehouden worden. Let op de mate van ijzervijzel op de magneten in de transmissie: Als dit grote ‘bloemkolen’ zijn dan is de transmissie mechanisch versleten. Voor het opsturen is er een door ACtronics speciaal ontwikkelde transportverpakking beschikbaar. Neem hiervoor contact op met onze customer service.

Bij het inbouwen van de TCU dienen de inbouwvoorschriften van de fabrikant gevolgd te worden. Tevens moeten de magneten in de versnellingsbak gereinigd worden en dient er een basisafstelling te worden uitgevoerd.

DSG 7 laten reviseren door ACtronics?

Wil je een defecte transmission control unit laten reviseren? Via onze website kun je snel en makkelijk een revisie aanvraag indienen. ACtronics heeft een uitgebreid aanbod met TCU-modules van de bekende merken en modellen zoals: Easytronic F13/5 en DSG 6 DQ250-02e.

Wil je een product laten reviseren dat niet te vinden is op de website? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Klantbeoordelingen