Foutcode P023B bij Peugeot / Citroën

Wat betekent deze foutcode?

Deze foutcode (DTC) is doorgaans van toepassing op alle voertuigen die zijn uitgerust met een inlaatluchtkoeler, ook wel ‘intercooler’ genoemd. In bepaalde gevallen (zoals dus ook bij Peugeot en Citroën) gebruikt de intercooler (IC) een combinatie van lucht en koelvloeistof om de inlaatlucht te koelen. In die gevallen wordt een koelvloeistofpomp gebruikt om deze koelvloeistof rond te pompen. Over het algemeen zijn dit elektronische vloeistofpompen. Mocht om één of andere manier de inlaattemperatuur niet corresponderen met de te verwachten koeling van het systeem, dan zal deze foutcode verschijnen.

In welke auto komt deze foutcode voor?

Citroën Berlingo

Citroën C3 Picasso

Citroën DS3

Peugeot 207

Kortom: eigenlijk alle auto’s die geleverd zijn met de 1.4 VTI en 1.6 VTI motoren.

Symptomen bij foutcode P023B (PSA)

Een motor die te warme of te koude lucht binnenkrijgt, zorgt er natuurlijk voor dat de motor niet naar behoren presteert. Vermogensverlies is in dit geval dus een logisch gevolg. Daarnaast kan de foutcode P023B er ook voor zorgen dat het verbruik van de auto er hard op achteruit gaat. Voor een lange periode met deze foutcode kan dus voor vervelende problemen zorgen. Daarom zien we ook in veel gevallen dat het motormanagementlampje gaat branden, zodra de foutcode P023B in een Citroën of Peugeot getriggerd wordt.

Bosch MEV17.4
Bosch MEV17.4

ECU's

Registreer of log in om prijzen te zien

Oorzaken van foutcode P023B

Net als de meeste andere foutcodes, kan de foutcode P023B verschillende redenen hebben. Online onderzoek van deze foutcode leert dan ook dat er tal van onderdelen verdacht worden. Veel voorkomende zijn mechanische problemen van de koelvloeistofpomp, beschadigde kabels die naar de koelvloeistofpomp lopen, of pin- en connectorproblemen. Daarnaast wordt ook in veel gevallen de Bosch MEV17.4 ECU die in de 1.4 en 1.6 VTI is gebruikt verdacht. En dat is ook niet zo gek, want deze ECU zorgt namelijk nogal eens voor problemen. Echter, bij deze foutcode ligt de oplossing van het probleem veelal elders.

icon-check-markOns advies in het geval van foutcode P023B

Onze ervaring leert dat het in geval van de foutcode P023B een defecte verwarming van de carterventilatie is die voor de storing zorgt. Meet in dat geval de weerstand van dit onderdeel door met een Ohmmeter. De weerstand die een nieuwe en goedwerkende verwarmingsweerstand heeft, is 10,9 Ohm. Zit hier een grote afwijking in, dan weet je zeker dat het inderdaad de verwarming van de carterventilatie is die voor het probleem zorgt. Mocht dit niet het geval zijn, dan zou het inderdaad toch de ECU kunnen zijn die voor het probleem zorgt. Neem in dat geval gerust contact met ons op. Onze productspecialisten staan voor alle autobedrijven en autodealers klaar!

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!