De ultieme roadtrip door België: 3100 kilometer aan prachtige autoroutes door Vlaanderen en Wallonië

Na de start van de coronacrisis was het eigenlijk onmogelijk om naar een ver land op vakantie te gaan. Veel mensen verbleven daarom in eigen land en ontdekten de schoonheid van hun thuisland. Dat zette ons vorig jaar al aan het denken. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor om een roadtrip te gaan doen. Normaal gesproken zijn dit vakantietrips richting het hoge noorden of richting de Franse bergen. Maar wat nu als we dit in eigen land zouden doen? Daarom tekenden we vorig jaar al een roadtrip van 2700 kilometer in Nederland uit. Met ongeveer een half miljoen weergaven bleek de interesse immens. Daarom zijn we dit jaar terug, maar dan met een roadtrip in België!

Want net als in Nederland, was er ook in België niet echt een roadtrip te vinden. Tuurlijk zijn er plenty autoroutes te vinden in bijvoorbeeld Wallonië, maar geen enkele liep kriskras door het mooie en veelzijdige Belgische landschap heen. Daar is nu dus verandering in gekomen met onze 3100 kilometer tellende ultieme roadtrip door België!

Open je de kaart liever in een nieuw tabblad? Dat kan! Klik op deze link et voila! Handige tip: als je de kaart hebt geopend, kun je in het menu links direct alle ACtronics Service Points aanvinken die op de route liggen. Mocht er wat met de auto aan de hand zijn, dan ben je direct bij een adres in de buurt die je kant helpen!

Tekst gaat verder onder de kaart

Etappe 1: Dwarsdoor Vlaams-Limburg

Daar gaan we : de start van de allereerste etappe! De etappe start zo ongeveer op het meest noordelijk gelegen stukje van de route. De start van de route ligt namelijk in Oostmalle, van waaruit we in noordelijke richting vertrekken. Via Bolk komen we in het bosrijke gebied ten noorden van Merksplas uit. Van hieruit trekken we langs de Belgisch-Nederlandse grens waarbij we onze startprovincie Antwerpen verruilen voor de provincie Limburg. Ook daar liggen namelijk mooie bosrijke gebieden die zeker niet deze roadtrip misstaan! Zo trekken we via Mol het Bosland in om niet heel veel later door misschien wel één van de mooiste natuurgebieden in België te rijden: de Hoge Kempen. Nadat we ten zuiden van dit gebied via de Hoefaertweg het water zijn overgestoken passeren we niet veel later het eerste kasteel van de route: het kasteel van Alden Biesen. Dat is ook het moment dat we de Nederlandse grens achter ons laten en dieper het Belgische land intrekken. Via Gors komen we zo in Borgloon terecht waar één van de meest unieke kunstwerken in België staat. Hier staat namelijk de Doorkijkkerk die ook wel bekend staat als ‘Reading between the lines’. Vanaf een afstand lijkt de kerk een echte kerk, maar naarmate je dichterbij komt blijken het enkel horizontale balken te zijn. Niet zo gek dus dat deze plek al in menig videoclip de hoofdrol had en dat plenty Instagram-fotograaf hier graag komt. Vanaf dit bijzondere plekje rijden we langs de wijngaarden in Haspengouw naar finish van deze etappe in Heers.

 

Etappe 2: De prachtige wegen van Noord-Wallonië

Na de start van de tweede etappe duiken we al snel Wallonië in. Vanuit Heers trekken we namelijk in zuidwestelijke richting naar Hasselbrouck waar we Wallonïe binnenrijden. Het landschap begint vanaf dat moment ook direct te veranderen en wordt steeds glooiender. In de omgeving van Fallais wordt dit echt goed zichtbaar. Nadat we de A15 zijn overgestoken, rijden we bij het overgaan van de Maas het eerste Waalse stadje binnen: Hoei. En dat is niet zo gek! Hoei is met de Muur van Hoei namelijk de gevreesde finishplaats van de Waalse Pijl (wielerkoers) en is de thuisbasis van de Rally du Condroz, dé grootste en meest beruchte rally in Wallonië. Dat deze rally deze status heeft weten te verkrijgen is allesbehalve vreemd. De wegen rondom Hoei geven namelijk al een eerste kijkje in de bochtige wegen die we in de rest van deze etappe kunnen verwachten. Ten oosten van Hoei maken we vervolgen een lusje om langs het kasteel van Jehay te rijden om daarna weer verder in oostelijke richting onder Luik door te rijden. Via deze hairpin rijke omgeving passeren we door karakteristieken dorpjes als Soiron die je het echte vakantiegevoel geven. Bij Balen slaan we vervolgens rechtsaf om in zuidelijke richting onze weg te vervolgen richting het meer van Gileppe. Hierbij rijden we dwars door het natuurgebied de Hoge Venen. Hier komen we uit bij Reinhardstein, waar het gelijknamige kasteel gevestigd is. Vervolgens buigen we voor een korte periode even af in westelijke richting. Niet alleen om de prachtige weg die daar gedrappeerd ligt, maar ook omdat we vervolgens bij één van ’s werelds meest iconische circuits uitkomen: Spa-Francorchamps. Na een behoorlijk lange dag sturen, komen we vervolgens ook aan bij de finish van deze etappe. Er ligt echter nog één plekje op de route waar je wel even móet uitstappen: de waterval van Coo. Dit is namelijk één van de grootste watervallen die je in België zult vinden. Via het schilderachtige Trois-Points finishen we vervolgens deze etappe in nog zo’n vakantiekaartendorpje: Stavelot.

 

Etappe 3: Haarspeldbochten mania in Wallonië

Het is alweer tijd voor de derde rit in deze veertiendaagse! Eigenlijk gaan we gewoon verder waar we gebleven waren, namelijk lekker toeren op de prachtige wegen in de Ardennen! Vanuit startplaats Stavelot trekken we in westelijke richting waarbij we via Odrimont en Habiémont de Amblève oversteken. De wegen in de buurt van de Amblève karakteriseren zich door haar vele haarspeldbochten en kunnen dus niet in deze roadtrip missen! Ten noorden van de Amblève passeren we langs de Manoir de Lébioles om niet veel later in Spa aan te komen. Je zou wel kunnen zeggen dat deze omgeving één van de ‘bezienswaardigheden hotspots’ van de roadtrip is. Vanuit Spa (wat ansich het bezoeken al waard is) trekken we in westelijke richting waarbij we ten noorden van Nonceveux opnieuw bij de Amblève uitkomen. In deze bossen vind je een zijrivier die bekend is als de Ninglinspo die vanwege haar watervallen bij vele natuurliefhebbers bekend zal zijn. De route vervolgt zich vervolgens in zuidwestelijke richting via de beruchte Côte de La Redoute naar Florzé. In de kilometers die volgen, rij je op misschien wel de mooiste wegen die deze roadtrip te bieden heeft. Verschillende bospassages met lekkere doordraaiers worden afgewisseld met haarspeldbochten. Bij Barvaux maken we een klein lusje om door een van de mooiste dorpjes in de Ardennen te rijden. Gelegen in de bosrijke heuvels ligt het eeuwenoude dorpje Durbuy die ieder jaar duizenden toeristen weet te trekken. Na het lusje bij Durbuy gaat de route verder in zuidelijke richting, Via de N898 komen we vervolgens in Hotton, waar de bekende grotten het bezoeken zeker waard zijn. Hierna komen we ook alweer in het laatste gedeelte van deze etappe uit. Via Grimbiémont, Hodister en Halleux komen we op de N89 uit waarbij we aankomen in de finishplaats van vandaag: het prachtige La Roche-en-Ardenne.

 

Etappe 4: Op weg naar de Franse grens

Vandaag staat een dag met de nodige kilometers te wachten. Natuurlijk starten we ook nu weer in de finishplaats van de vorige etappe: La-Roche-en-Ardenne. Vanuit dit Waalse dorpje die ongeveer op dezelfde breedte als het noordelijke topje van Luxemburg ligt trekken we dwarsdoor de provincie Luxemburg naar het meest zuidelijke puntje van deze roadtrip. Echter, voordat we naar de grens met Frankrijk rijden, trekken we eerst nog in oostelijke richting voor een kleine lus. Niet alleen omdat hier een aantal wegen te vinden zijn die niet kunnen ontbreken in deze rit, maar ook omdat hier twee plekken zijn die je zeker even moet bekijken. Deze twee plekken zijn beide vlak na de start van de etappe te vinden. Sterker nog: via Maboge rijden we haast direct dwarsdoor het natuurpark ‘de Hérou’. Zet de auto op één van de parkeerplaatsen neer en maak je op voor een pittige wandeling, want je zult gegarandeerd verrast worden door het uitzicht bovenop deze Ardenner heuvel. Na de wandeling stap je weer in je auto om vervolgens door Nisramont te rijden. Ook hier moét je de auto even aan de kant zetten om het uitzicht nu vanaf de voet van de heuvels te bekijken. Hierna vervolgen we via Achouffe en Houffalize onze weg richting het zuiden waarbij het landschap steeds verder uitvlakt. Via de westzijde van Bastenaken kronkelt de route door de bosrijke omgeving steeds verder naar het zuiden waarbij in het zuidelijkste puntje van de route het weer heuvelachtiger wordt. Hierbij maken we een lusje om Virton waarbij we langs de Frans-Waalse grens rijden. Na het passeren van de abdij van Orval ligt de finish van deze etappe niet veel later in nog zo’n pareltje van de Ardennen: Chiny. Gelegen aan de Semois is dit een waardige stopplaats na een dagje toeren door Zuid-Wallonië!

Navigatiebestand van deze roadtrip downloaden?

 

Etappe 5: Kronkelend langs de Waalse riviertjes

Niet voor het eerst leidt een deel van de route je langs een rivier. Het eerste deel van de route van vandaag is daarop geen uitzondering! Vanuit de start in Chiny maken we namelijk een aantal lussen: op, langs en over de Semois. Een van de eerste wat grotere plaatsen die we hierbij passeren is Herbeumont. Deze plaats is vooral bekend om haar 40 meter hoge en 120 meter lange viaduct die gebruikt kan worden om de Semois over te steken. Na een nieuwe lus door de bosrijke omgeving komen we vervolgens uit in het alom bekende Bouillon waar het eeuwenoude kasteel aldaar het bekijken zeker waard is! Via Frahan en Vresse-Sur-Semois is het tijd om deze prachtige rivier en de karaktaristieke dorpjes aan deze rivier achter ons te te laten en weer richting het noorden te trekken voor het tweede gedeelte van deze etappe. De route voert je hierbij vooral door bosrijke gebieden. Een stuk minder vergezichten dan in het eerste gedeelte van de etappe, maar de schaduw van het bladerendek doet je op een zonnige dag zeker geen slecht. Hierbij rijden we via Houdremont, Bourseigne-Neuve en Beauraing steeds verder naar het noorden. Vlak voor de finishplaats van deze dag komen we door Han-sur-Lesse. De grotten daar moet je zeker even gaan bekijken. Ook al omdat in het naastgelegen wildpark gelegen op enkele hectares bosgebied beren rondlopen. De finish van de etappe ligt enkele kilometers verderop in Villers-sur-Lesse. Dit plaatsje, je raadt het al, ligt gelegen aan de rivier de Lesse. Zo is het ‘rivierencirkeltje’ van deze etappe helemaal rond!

 

Etappe 6: De Maas centraal

Hoewel de etappe van vandaag in kilometers één van de kortste dagen van deze hele roadtrip is, betekent dat zeker niet dat dit een rustdag is. Dit heeft namelijk te maken met het surplus aan bezienswaardigheden die je vandaag op de route zult tegenkomen. Deze zijn vooral in het tweede gedeelte van de route te vinden. Eerst maar eens vertrekken! Vanuit onze finishplaats van gisteren (Villers-sur-Lesse) zetten we eerst koers richting het noorden. Via Ciney passeren we langs het kasteel van Crupet en steken we de Maas over, die een hoofdrol speelt in deze etappe. Hier komen we uit in één van de bekendste steden van Wallonië: Namen. Vanaf de citadel van Namen heb je een prachtig uitzicht en overzicht op de stad en de rivier. Vanuit Namen vervolgen we onze route weer in zuidwaartse richting het kasteel/fort van Montaigle. Of laten we zeggen: ruïne. Bewoonbaar is dit fort allesbehalve, maar het bekijken is deze burcht van Montaigle zeker te weten waard! En gesproken over kastelen: we bevinden ons nu in wellicht de mooiste kastelenregio van België. Via de westzijde van de Maas passeren we het kasteel van Freyr en na het oversteken van de Maas is ook het kasteel van Walzin niet ver van ons. De route brengt ons echter bij één van de bekendste plaatsjes in Wallonië. Eén van de grootste toeristische trekpleisters van deze regio is natuurlijk Dinant en kan hoe dan ook niet op onze roadtrip ontbreken. De citadel aldaar torent hoog boven de Maas uit en trekt ieder jaar tal van toeristen aan. Ga dus vooral even achter je stuur vandaan, want de finish van de etappe is niet ver meer. Via het abdij van Leffe trekken we via één van de mooiste stuurmanswegen op de gehele route naar het eindpunt van deze etappe. De finishlijn is deze keer getrokken in Celles.

 

Etappe 7: Een gevarieerde rit door Wallonië

Dag zeven alweer van onze roadtrip door België! Net als etappe 5 volgen we ook nu eigenlijk de vormen van de landsgrens tussen België en Frankrijk. Dit doen we natuurlijk vanuit Celles. Ach, en waarom zouden we dan niet nog even langs een kasteel rijden als die er toch staat! Het kasteel van Vêves die vlak na de start op de route ligt is vanwege zijn Disneyland uitstraling dan ook misschien wel één van de mooiste en meest fotogenieke op de route. Achter dit kasteel bevindt zich overigens ook een prachtig park (Park Furfooz). De route brengt ons via de N929 rechtstreeks naar de Belgisch-Franse grens. Maar wees gerust: we blijven natuurlijk netjes binnen de landsgrenzen rijden. Anders zou het natuurlijk niet de ultieme roadtrip van België zijn, nietwaar? Bij Heer-Agimont steken we de Maas over en laten we de pittoreske rivierdorpjes definitief achter ons. Bij Najauge draaien we de N998 op richting… Ja waar naartoe eigenlijk. Eigenlijk is niemandland misschien wel de beste omschrijving. Maar niemandsland kan ook mooie wegen hebben en dat bewijst deze N998 zeer zeker! Bij Viroinval rijden we de spreekwoordelijke bewoonde wereld weer in. Niet veel later passeren we bij Nismis langs de Fondry des Chiens. Dit eeuwenoude zinkgat werd met zijn rotspartijen jarenlang gebruikt om mineralen te ontginnen en is nu onderdeel van het natuurpark Viroin-Hermeton. Inmiddels zitten we ook alweer in het laatste gedeelte van de etappe die zich vooral laat karakteriseren door de meertjes die langs de route liggen. Zo passeren we langs Les Lacs de Roly, het meer van Virelles en ten slotte de grootste van de drie: de meren van de Eau d’Heure. Vooral bij de watersportliefhebbers is dit in de jaren 70 kunstmatig aangelegde gebied bijzonder populair. Met ruim zes vierkante kilometer aan oppervlakte is dit meer namelijk het grootste meer van België! De finish van de etappe ligt ten noorden van deze meren, bij Boussu-lez-Walcourt.

 

Etappe 8: Vergezichten over de landerijen

De eerste week zit erop en dat betekent dat we halverwege onze roadtrip zijn! Tijd om al een beetje nostalgisch te worden over de week die achter ons ligt, is er niet. Ook nu is het gewoon weer tijd om te genieten van hetgeen we zo graag doen: een stukje toeren! En dat doen we deze keer vooral in de provincie Henegouwen. De etappe van vandaag brengt ons verder naar het noorden toe om aan het eind van de dag op de grens met Vlaanderen te finishen. Maar voordat het zover is, starten we met een briesje van de Lacs de l'Eau d'Heure in onze rug vanuit Boussu-lez-Walcourt richting de zuidkant van Charleroi. En wat een contrast met de dagen die achter ons liggen in de Ardennen. De bosrijke omgeving wordt steeds vaker omgeruild voor heuvelachtige landerijen waar je kunt genieten van vergezichten over het landschap. Niet dat er helemaal geen bospassages meer zijn, maar je begrijpt wat we bedoelen. Via Lobbes, Peissant en Bray trekken we langs de zuidkant van Bergen verder langs de Frans-Belgische grens. Weinig draaien en keren, maar de vooral veelal lange flauwe bochten zorgen ervoor dat we in rap tempo onze weg richting het noorden weten te vinden. Bij Stambruges draaien we de beboste Rue de Viviers au Bois op waar we uitkomen bij het kasteel van Beloeil. Vanuit Beloeil gaat het bijna in één streep richting het noorden waar de finish van deze etappe ligt. Via een klein lusje komen we via Pidebec, Wodecq en Grandrieux uit bij de finishplaats van vandaag: Hauts.

 

Etappe 9: De Vlaamse Ardennen

Het is koers! Of althans een soort van. Vandaag staan namelijk de prachtige Vlaamse Ardennen op het programma. In het voorjaar val je hier van de ene grote wielerklassieker in de andere, maar ook voor onze roadtrip is deze omgeving heel geschikt. Maar wees gerust, de bekende kasseistroken en kasseiklimmetjes laten we links liggen: vindt je auto namelijk niet zo leuk. Afijn, on y va! De start in Hauts ligt nog op het randje van het Waalse gewest, maar het zal niet lang duren alvorens we Vlaanderen binnenrijden. Hierbij komen we door het Brakelbos die vooral vanwege de bloeiende boshyacinten in het voorjaar erg bekend is bij de natuurliefhebbers. Definitief Vlaanderen binnenrijden doen we echter iets verderop bij Geraardsbergen. En behoeft deze plaats nog een verdere introductie? Waarschijnlijk niet toch?! Voor wielerliefhebbers is deze plek zo ongeveer een bedevaartsoord vanwege haar rijke historie in deze sport. Door in noordwestelijk richting te trekken komen we vervolgens uit bij Brakel waar we de N8 oversteken. Daar trekken we de Berendries en de Molenberg over. Bij Varent draaien we opnieuw de N8 de over, maar deze maal om daar de zuidkant van deze weg te verkennen. Ook hier liggen de heuvelzones voor het oprapen. En dat is ook precies wat we gaan doen! Via Kerkem en Bosgat bereiken we de Fortuinberg en het aangrenzende Muziekbos. Na het oversteken van het N60 komen we in wat tijdens de Ronde van Vlaanderen bekend staat als de zone van de waarheid. We scheren hier namelijk langs de Paterberg en de Oude Kwaremont. Wie hier nog de meeste energie in de tank heeft, heeft een kleine vijftien kilometer verderop de grootste kans om zich in Oudenaarde tot de koning van Vlaanderen te kronen. Wij moeten echter nog wat overhouden in de tank. Onze finishplaats is namelijk niet Oudenaarde en ligt nog iets westelijker van de Schelde. Via het Kluisbergbos gaan we de Schelde over om verderop te finishen op een andere klinkende naam uit de wielersport (wat had je dan gedacht). Het eindpunt van deze etappe ligt namelijk in Tiegenberg.

 

Etappe 10: Door het West-Vlaamse Heuvelland

Na een prachtige dag in de Vlaams Ardennen is het tijd om deze regio bij de start van dag 10 achter ons te laten. Dit doen we door onze roadtrip in westelijke richting te vervolgen. Hierbij rijden we als het ware tussen Kortrijk en Waregem door. De uitstrekte polders hier hebben stiekem hele leuke weggetjes om te rijden. De snelle bochtjes zorgen ervoor dat we in vlot tempo progressie maken. En dat moet ook wel! Het venijn van deze etappe zit hem namelijk ook in het tweede deel. Via Sint-Pieter, Keiberg en Westhoek trekken we namelijk richting Ieper. En hoewel we tijdens de rest van de roadtrip ons best hebben gedaan om niet dwars door grotere plaatsen te rijden, moesten we bij Ieper wel een uitzondering te maken. Enkel en alleen al ter respect voor de veteranen die voor ons hebben gestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ieper is zo ongeveer het Belgische episch centrum als het om deze periode gaat. Een van de meest beroemde monumenten ter nagedachtenis van deze periode is de Menenpoort, waar de roadtrip ons onderdoor leidt. Ook hierna worden we nog meermaals herinnert aan deze periode. Ten zuiden van Ieper rijden we namelijk een lus door de ‘Flanders Fields’ waar tal van monumenten te vinden zijn. Via het West-Vlaamse Heuvelland trekken we over de geasfalteerde passage van de Kemmelberg, waarna niet veel later de Goeberg volgt. Daarna gaan we wat meer van de bekende wegen af. En dat is niet zonder reden: wie Ieper zegt en tevens autosportliefhebber is, weet wat deze omgeving nog meer te bieden heeft. Ieper is namelijk de thuisbasis van het grootste rallyevenement in België, die ieder jaar door vele internationale rijders wordt verreden. Sterker nog: in 2021 is de rally van Ieper voor het eerst opgenomen in het wereldkampioenschap rally’s! Via klinkende namen als Dikkebus, Westouter en Watou laten we dit prachtige stukje West-Vlaanderen achter ons. De finish van de etappe komt overigens ook al in zicht. Vlak voor de rivier de IJzer is de eindstreep getrokken bij Stavele.

 

Etappe 11: De Vlaamse polders

Voel je de zeebries al? Niet? Gelukkig maar. Want hoewel je dat tijdens het eind van deze etappe waarschijnlijk wel een paar zult gaan voelen, moeten we eerst nog onze etappe van inmiddels dag 11 starten. Dus laten we dat gaan doen! Vanuit onze startplaats Stavele trekken we in noordelijke richting via Blankaart naar Veurne. Al snel in deze etappe wordt duidelijk wat we deze dag kunnen verwachten. Deze elfde dag zal ons namelijk dwars door de polders en akkerbouwvelden van West-Vlaanderen leiden. Via Rattevalle, Leffinge en Koekelare maken we een hele grote lus door dit uitgestrekte gebied. Deze wegen doen in een bepaalde manier bijna een soort Nederlands aan. Na het oversteken van de N33 rijden we via Bourgogne langs het Vloethemveld om daarna Kanaal-Gent-Brugge-Oostende over te steken. Na twee lusjes ten oosten van Oostende komen we in één van de bekendste polders van West-Vlaanderen terecht. De Uitkerkse Polders bij Sint-Jans-op-den-Dijk is bij menig vogelliefhebber bekend om haar grote variëteit die hier te vinden is. Maar ook als je niet zo’n vogelliefhebber bent zijn de kronkelige wegen in deze omgeving fantastisch om te rijden. En ik hoor je bijna denken: jullie hadden toch een zeebriesje beloofd? Die komt ook niet veel later! We trekken namelijk richting Blankenberge waar we de N34 opdraaien. Misschien niet de mooiste weg van deze roadtrip, maar hij loopt wel parallel aan de Belgische Noordzeekust! En bovendien hebben we hem nodig voor een andere reden: onze finishplaats ligt namelijk niet veel verderop, in Heist-aan-Zee. En ja, hier liggen kilometers aan strand klaar om van te genieten, want dat heb je wel verdiend aan het eind van deze elfde dag achter het stuur!.

 

Etappe 12: Van West naar Oost-Vlaanderen

Vandaag staat een van de langste etappes uit deze roadtrip op het programma, waarbij we kriskras door West- en Oost-Vlaanderen zullen rijden. Vanuit onze startplaats Heist-aan-Zee rijden we in zuidoostelijke richting om daar aan de oostzijde van Brugge te passeren. Waarbij in het begin van de etappe de wegen nog vrij veel lijken op de route van gisteren, verandert dit gedurende het eerste stuk langzaam. Vlaktes worden ingeruild voor bosrijkere stukken. Nadat bij Donk de N9 wordt overgestoken rijden we via Hoorn en Westvoorde door het Drongengoedbos. Daarna rijden we in zuidelijke richting om het kanaal Gent-Brugge over te steken. Na het passeren van Kasteel van Poeke staat een grote lus rondom Tielt te wachten. De bochtige wegen rondom Tielt zijn ieder jaar de scherprechter van de TAC Rally en staan garant voor spektakel. We hopen dat er nu niet te veel spektakel in de negatieve vorm te wachten staan, want deze etappe is bij het passeren van Tielt pas halverwege. Vanuit Deinze rijden we lange de (Oude) Leie om daar Kasteel Ooidonk aan de rechterzijde van de weg te zien. Hoewel we bij het oversteken van de N43 op een steenworp afstand van Gent zijn, vervolgt onze route zich langs de zuidkant van de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. Na het oversteken van de Scheldt trekken we door de landerijen, waar plenty wandelpaden te vinden zijn. Hierbij passeren we onder andere de op het oog eeuwenoude N415. Ondanks de klinkers die daar liggen, is deze prima begaanbaar met de auto. Nadat we bij Zwartenbroek linksaf gaan komen we niet veel later uit in Leeuwergem, waar ook het gelijknamige kasteel de vinden is. Inmiddels bevinden we ons ook al in de laatste fase van deze etappe. Hierbij trekken we in noordwestelijke richting via Uilenbroek en Bruinbeke waarna we niet veel later de Schelde oversteken. Hierbij maken we een lusje langs de dijk om daarna nabij Berlare de finish van deze etappe te bereiken.

 

Etappe 13: De lus om Brussel

De een na laatste dag van onze roadtrip! Hierbij staat op deze dertiende etappe de Belgische hoofdstad centraal. Vandaag rijden we namelijk een grote lus langs de zuidkant van Brussel. Maar voordat we bij Brussel aankomen, moeten we natuurlijk eerst vertrekken. Dit doen we vanuit Berlare, waarna we in zuidoostelijke richting vertrekken. Na het oversteken van de Dender rijden we langs de oostzijde van Aalst waarbij we via Bontegem, Kokerij en Koudertaveerne niet veel later Brussel al voor ons zien opduiken. Alhoewel, het zijn vooral de vele landhuizen aan de rand van Brussel die dit laten zien. Want echt dwars door Brussel rijden, doen we niet. Wij kiezen ervoor om bij Goudveerdegem de N8 over te steken om daar langs het kasteel domein Groenenberg en het kasteel van Gaasbeek te rijden, waarna we niet veel later Wallonië binnenrijden. Rond deze Vlaams-Waalse grens zullen we de komende uren de meeste kilometers doorbrengen. Nadat we het kanaal Brussel-Charleroi zijn overgestoken, rijden we één van de beroemdste bossen van België in: het Hallerbos. Het Hallerbos is mede dankzij Instagram wereldwijd populair geworden vanwege de boshyacinten die hier in het voorjaar bloeien. Niet heel veel later rijden we een ander bos binnen die bij veel mensen bekend zal zijn: het Zoniënwoud. Aan de rand van dit bos ligt het domein van Solvay waar ook het kasteel van La Hulpe te vinden is. Ook de kilometers die volgen bevinden zich in de vooral bosrijke gebieden ten zuiden van Brussel. Inmiddels beginnen de hoeveelheid hoogtemeters ook alweer in rap tempo toe te nemen die we in dit gebied afwerken. Via Tombeek rijden we naar Fontenelle en van Fontenelle rijden we naar Mélin om daarna via de Waalse zijde Hoegaarden binnen te rijden. Vanuit Hoegaarden trekken we in noordelijke richting om ons laatste deel van de etappe aan te snijden. Hierbij laten rijden we langs de oostzijde van Leuven om via Bovenlo en Sint-Berhard in de bosrijke omgeving van Roeselberg de etappe te eindigen. Dat betekent dat we nog maar één dag van onze ultieme roadtrip door België voor de boeg hebben!

 

Etappe 14: Slingeren door de provincie Antwerpen

Ja echt waar: de allerlaatste dag van onze roadtrip. We hebben al vele prachtige kilometers achter ons liggen, maar ook de laatste etappe mag er zijn. Vanuit startplaats Roeselberg trekken we in noordwestelijke richting waarbij we eigenlijk direct alweer langs het volgende kasteel op de route uitkomen. Aan de rechterzijde van de weg staat namelijk Kasteel van Horst te pronken. Via het bos dat ten westen van het kasteel ligt, trekken we de autostrada richting Leuven over. Via Rotselaar, Haacht en Rubenskasteel vinden we een prachtige overgangsweg tussen Brussel en Mechelen die ons in waterrijker gebied brengt. Op deze wegen is iedere autoliefhebber in z’n sas en dus rijden we, je gelooft het haast niet, over de straat genaamd ‘Sas’. Vanaf dit smalle dijkweggetje is ook direct het kasteel van Bornem te zien, die aan de andere kant van de Oude Schelde gelegen is. Hier hebben we ons meest westelijke punt van de etappe van vandaag bereik. Vanaf hier zetten we onze route in oostelijke richting voort en rijden eigenlijk haast parallel aan het stuk die we zojuist richting het westen zijn gereden. Door bij Boom de Rupel over te steken en niet veel later bij Duffel de Offendonkbeek over te rijden, trekken we deze keer langs de noordzijde van Mechelen. Hier trekken we verder door het mooie Vlaamse platteland. Via een tussenstukje rijden we vervolgens langs het veldritparcours bij de Balenberg om daarna Aarschot binnen te rijden, waar het uit de 13e eeuw afkomstige begijnhof staat. Na een lusje door het bosrijke gebied nabij het adbij van Averbode trekken we in noordelijke richting voor echt het allerlaatste stukje van onze roadtrip. Hierbij kronkelen we via Ramsel langs het Hof ter Laken en niet veel later langs Groendomein Averegten. Via deze beboste regio laten we de kilometers in rap tempo achter ons. Via Grobbendonk trekken we in de richting van Herentals, om niet veel later langs Kasteel Borrekens te rijden. Dat was dan ook direct de laatste bezienswaardigheid van de route, want een kilometer of twintig later bereiken we de finish van onze roadtrip. Via Salphen rijden we namelijk de plaats binnen waar ons avontuur allemaal begon: Oostmalle. En dat we juist in Oostmalle finishen is ook niet geheel toevallig. Ieder jaar vindt hier namelijk de sluitingsprijs van de veldritkalender plaats. Een beter passende plaats konden wij ons niet bedenken. En zo komt er een einde aan 3100 kilometer toeren door het prachtige Belgische landschap!

Waarom zou je ver weg gaan als je ook in Nederland of België kunt roadtrippen? Wij zetten 4 redenen voor een autovakantie in Nederland op een rijtje. En natuurlijk hebben we voor Nederland net zo'n mooie route als voor België ontwikkeld :-)