De ultieme roadtrip door Nederland: 2700 kilometer aan de mooiste Nederlandse autoroutes

Roadtrips zijn in de afgelopen jaren immens populair geworden. Elk jaar trekken duizenden Nederlanders erop uit om met een huurauto Amerika te verkennen of om met eigen auto een route door Scandinavië of de Alpen te rijden. Dit jaar is het natuurlijk allemaal anders. Of een vakantie naar het buitenland door kan gaan is allemaal hoogst onzeker. Veel mensen hebben dus al een grote streep door hun roadtrip-plannen gezet. Maar is dat wel nodig, dachten we? Waarom zou je geen roadtrip door het mooie Nederland maken? Dat zette ons aan het denken.

Online zijn er tal van mooie routes te vinden. Denk aan de bekende routes over de Veluwe en in Limburg. Maar een hele route door Nederland? Die zijn er bijna niet te vinden. Daar moest verandering in komen, vonden we! We hebben de kaart van Nederland er eens bij gepakt en voor we het eigenlijk wisten, hadden we hele gave roadtrip kriskras door Nederland. Hoeveel kilometer deze route is? Ruim 2700 kilometer! Zo kun je toch nog genieten van een hele vakantie ‘on the road’!

Open je de kaart liever in de mobiele app van Google Maps? Dat kan! Open met je mobiel via deze link de roadtrip et voila!

Etappe 1: Van de Elfstedenroute naar het Drentse Land

Aangezien roadtrips vaak in het buitenland worden gereden, starten we onze roadtrip in Zurich. Nee, niet de Zurich in Zwitserland, maar die in Noord-Oost Friesland! Vanaf daar trekken we eigenlijk direct in de richting van de welbekende Friese dorpen en steden die we allemaal kennen uit de Elfstedentocht. Via Harlingen trekken we naar de historische binnenstad van Franeker. Via een aantal slingers aan de noordzijde van Leeuwarden, wijken we van de Elfstedenroute af en komen via Dokkum in Lauwersoog uit, waar je kunt uitkijken over de Waddenzee. Vanuit Lauwersoog komen we de provincie Groningen binnen, van waaruit we koers richting het zuiden zetten. Via Norg, Appelscha en Oranje komen we in Drenthe uit. Daar passeren we langs Kamp Westerbork en niet veel later komen we ook in het episch centrum van de Hunebedden in de regio rondom Borger. Daar is de finish van de eerste etappe!

Etappe 2: Van het Drentse Land naar de Elfstedenroute

Tijdens deze etappe nummer 2 maken we de lus in Noord-Nederland af. Niet lang na de start van deze rit trekken we namelijk alweer in westelijke richting waarin we door het Dwingelderveld komen. Via Dwingeloo en Elsoo komen we via het buurtschap Canada weer Friesland binnen. Vervolgens passeren we het Nationale Park de Alde Feanen, waar je met heel veel geluk wellicht nog een glimp van een zeearend kunt opvangen. Vervolgens maken we een lusje via Terherne en Joure waar we langs het Sneekermeer rijden. Via Sneek en Burgwerd komen we weer op het Elfstedentocht territorium. Via de bekende plaatsen als Witmarsum, Makkum en Hindelopen wordt er in zuidelijke richting langs de rand van het IJsselmeer gereden. Na een lange dag eindigt deze etappe tussen de driehoek van het Slotermeer, het Tjeukemeer en de Groote Brekken.

Etappe 3: Dwars door de Weerribben-Wieden

Vlak na de start van dag drie laten we de provincie Friesland al snel achter ons. Na het inrijden van Slijkenburg rijden we de nodige kilometers over de bekende dijkweggetjes van de Zuiderzeerally, waar in 1991 de betreurde Richard Burns één van zijn eerste volledige asfaltrally’s reed. Via de oude binnenstad van Blokzijl belanden we al aardig snel in één van Nederlands bekendste natuurgebieden: de Weerribben-Wieden. Via Zwartsluis (waar je echt even moet aanleggen om een visje te gaan eten) wordt de tocht vervolgt langs het Zwarte Water, waarna niet veel later de IJssel in zicht komt. Via Kampen en Wezup wordt het dorpje Vorchten bereikt, waar met het pondje de IJssel overgestoken kan worden. Op de dijkwegen langs de IJssel bereiken we via Wijhe en Olst vlak boven Deventer het einde van deze rit.

Etappe 4: Heuvelachtig Overijssel

Tijdens deze rit 4 trekken we door het verrassend heuvelachtige Overijssel heel. De eerste ‘berg’ volgt dan ook al snel. Via de zuidkant van Sallandse Heuvelrug rijden we via Holten de Holterberg op. Vooral eind augustus wanneer de hei volop in bloei staat is het uitzicht bovenop echt het bekijken waard! Na de afdaling van de Holterberg (met stukken van 10% stijgingspercentage), gaan we nog even rustig door met klimmen. Na de Hellendoornse Berg rijden we een stuk van de voormalige Luttenbergring, waarna we op de Elerberg uitkomen. Via Ommen en Den Ham laten we het Sallandse grondgebied achter ons en rijden we Twente binnen. Via de plattelandswegen van Marle, Notter en Ypelo passeren we het kasteel van Twickel. Van daaruit trekken we steeds dieper Twente in. Via Zenderen, Tubbergen en Vasse begint het landschap weer steeds verder te glooien. Zo rijden we bij Nutter een stukje van het steilste stuk uit het parcours van het Nederlands Kampioenschap wielrennen dat daar in 2008 en 2011 werd georganiseerd. Via Tilligte en Denekamp kom je uiteindelijk bij de landverstuivingen en de Dinkel rondom het Lutterzand terecht. Een uniek stukje natuur langs de Nederlands/Duitse grens! Via Losser en Enschede wordt niet veel later de finish van deze etappe bereikt in Bentelo.

Etappe 5: De Achterhoek

De start van etappe 5 ligt in Bentelo, maar via de N740 en de Needse Berg rijden we al vrij vlug Gelderland binnen. Nadat we bij Groenlo de N18 passeren, trekken we in een grote bocht langs de Duitse grens. Via Meddo, Winterswijk en Gendringen begint het landschap weer aardig te glooien. Vooral bij het passeren van ’s-Heerenberg en Zeddam is het uitzicht door het Bergherbos echt de moeite waard. Via Etten, Silvolde en Sinderen gaan we in noordelijke richting en gaan we de A18 over. Daar rijden we een stuk van het motorcircuit De Varsselring. Na langs een aantal kastelen in het noordwestelijke deel van de Achterhoek te zijn gereden steken we bij Zutphen de IJssel over. Daar rijden we grotendeels over hele gave dijkwegen langs de IJssel. Bij Welsum nemen we bocht naar het westen, om na een lange dag door de Achterhoek te finishen bij Epe.

Etappe 6: De Veluwe

Vandaag staat een dag met de nodige hoogtemeters op het programma. We gaan namelijk zowel de wel bekende Noord-Veluwe als Zuid-Veluwe route rijden. We beginnen nog even rustig. Vanuit Epe trekken we over de N309 naar ’t Harde en Elburg. Vanaf Nunspeet wordt er een bocht richting het zuiden gemaakt, waar de Veluwse wegen aardig glooiender beginnen te worden. Na de N310 te verlaten komen we bij Vierhouten uit, waar het echt heuvelwerk begint. Vanuit daar trekken we via Elspeet en Garderen via de N334 richting Apeldoorn, dwars door het noordelijke deel van de Veluwe heen. Daar komen we langs twee bekende toeristische attracties, namelijk Julianadorp en Apelheul. Via Loenen en Dieren komen we uiteindelijk aan de rand van de Veluwe uit, wat tevens één van de steilste stukken van de Veluwe is. Via Rheden en Velp nemen we bij Arnhem de afslag weer richting het noorden, terug de Veluwe in. Daar rijden we via Hoenderloo langs het Kröller-Müller Museum weer de Veluwe uit. Niet veel later ligt de finish van de etappe in Ede.

Etappe 7: Kastelenroute over de Utrechtse Heuvelrug

Deze dag staat er een wat korte etappe te wachten. Na de start bij Ede is het in één streep richting het westen, waarbij we tussen Woudenberg en Austerlitz de Utrechtse Heuvelrug opgaan. Via Soesterberg en Soest rijden we langs Paleis Soestdijk om daarna via de Hoge Vuurseweg weer richting het zuiden te rijden. Daar komen we langs een ander bekend koninklijk gebouw, namelijk Kasteel Drakensteyn. Via Den Dolder rijden we via de zuidkant van Zeist langs het gelijknamige Slot Zeist. We blijven op de deze route langs prominente plaatsen rijden, want niet veel later passeren we langs Huis Doorn en Kasteel Amerongen. Daar ligt één van de meest heuvelachtige stukken van de route van vandaag. Bij Elst slaan we linksaf de N416 op, waarna de finish niet veel later bij Veenendaal ligt.

Etappe 8: Waal en Meuse route

Na de glooiende etappes hiervoor is deze etappe alles behalve dat. Vandaag staan vooral verschillende rivieren centraal. Vlak na de start bij Veenendaal gaan we bij Rhenen de Nederrijn en de Waal over. Langs de Waal en de Meuse trekken we over leuke technische dijkwegen. Hier komen we onder andere langs Kasteel Hernen en de onder duikers bekende plas bij de Groene Heuvels. Bij Nijmegen steken we twee keer de Waal over om daar vervolgens op één van de mooiste wegen langs de Waal te rijden. Via de Ooijpolder laten we de Waal voorlopig achter ons en trekken we in zuidelijke richting. Via de Kraaijenbergse Passen bij Cuijk rijden we Noord-Brabant binnen. Via de landelijke wegen bij Volkel en Gemert trekken we in de richting van Overloon, waar één van Nederlands meest indrukwekkende oorlogsmusea te vinden is. Kort langs de Duitse grens steken we nogmaals de Meuse twee keer over om dwars door het Nationale Park De Hamert te rijden. Dat betekent dan ook dat we inmiddels in Limburg zijn aanbeland! Na het passeren van de kasteeltuinen van Arcen ligt de finish van deze etappe nabij Panningen.

Etappe 9: Op en af in Limburg

Als autoliefhebber wil je eenmaal aangekomen in Limburg maar één ding natuurlijk: opzoek naar de heuvels in het zuiden van de provincie. Maar vergis je niet! Niet ver na de start rijden we via de oostkant van Roermond namelijk door het Nationale Park de Meinweg waar Limburg al haar eerste kreukels in het landschap laat zien. Vervolgens slingeren we langs de Duitse grens verder naar het zuiden in de richting van Sittard. Het echte klimwerk begin zodra we bij Windraak de N276 ten zuiden van Sittard verlaten, waar we op de Panoramaweg bij Puth terecht komen. Vanaf dat moment kun je maar beter zeker zijn van een goed paar remmen op je auto. Bij Schimmert steken we de A79 over om hoe ironisch door het plaatsje Klimmen te komen. Bij het binnenrijden van Fromberg zie je voor het eerste de iconische beelden die ieder wielervoorjaar van de Amstel Gold Race te zien zijn. Vanaf nu zijn we overigens ook aanbeland op de beruchte Mergellandroute, één van Nederlands bekendste autoroutes. Via Mingersberg en Eys trekken we verder in zuidelijke richting langs de Duitse grens om richting het Drielandenpunt bij Vaals te rijden. Daar ligt een voor Nederland unieke rijdersweg te wachten: de Eperbaan. Met een aantal haarspeldbochten en wegen die constante op en neer gaan is dit bijna een on-Nederlandse weg. Finishen doen we bij Sleneken om daar even bij te komen van een pittig dagje sturen!

Etappe 10: Vervolg Mergellandroute

Na een nachtje bijkomen zetten we tijdens etappe 10 weer de weg terug naar het noorden in. Hiervoor zullen we natuurlijk nog wel de nodige kilometers over die prachtige Mergellandroute moeten afmaken. Na een lusje bij Mheer komen we op één van de meest indrukwekkende plaatsen van de roadtrip. Hier komen we namelijk langs de Nederlands-Amerikaanse begraafplaats. Een plek waar je tijdens deze tocht echt even bij stil moet staan. Vervolgens trekken we bij de Keutenberg in de richting van Valkenburg, waar we een lusje maken om zowel langs de beroemde grotten te rijden, als ook over de Cauberg te rijden. Vanaf dat moment begint het landschap weer steeds verder af te vlakken. Na het oversteken van de rivier de Geul komen we langs het vliegveld van Maastricht om daarna via het Julianakanaal langs de Nederlands-Belgische grens weer verder richting het noorden te rijden. Niet veel later rijden we dwars door Born: één van de epische centrums van Nederland op autogebied door de fabriek van Mini (VDL-Nedcar) die daar staat. Via Monfort en Roermond steken we voor een laatste keer deze trip de Meuse over om bij Baexem deze etappe te eindigen.

Etappe 11: Langs de Belgische grens

Na de nodige kilometers door Limburg te hebben gereden, rijden we bij De Groote Peel de grens met Brabant over. Voor rallyliefhebbers komen we hier op bekend grondgebied. Zo rijden we een deel van de klassementsproef van Someren die een prominente plaats heeft in de ELE Rally. Dit is ook het sein voor de start van een bekende route die we nu gaan rijden. Zo rijden we in het eerste deel van deze dag een deel van de Kempenroute die ons langs de zuidkant van Eindhoven leidt. Na het passeren van de Strabrechtse Heide rijden we via Valkenswaard, Borkel en Schaft en Eersel steeds verder richting het westen van de provincie. Voor de dierenliefhebbers is een bezoekje aan de Beekse Bergen waar deze route praktisch aan langsgaat zeker een goede optie om even de benen te strekken. Heb je meer behoefte aan een wandeling in de natuur? Geen probleem! Via Alphen en de Chaamseweg komen we niet veel later alweer bij het Mastbos ten zuiden van Breda. De rest van de route brengt ons in een ander bekend rallygebied. Ten zuidwesten van Breda liggen namelijk de beruchte klassementsproeven van de voormalige Nacht van Achtmaal (tegenwoordig de GTC Rally). Via Rijsbergen, Zundert, Achtmaal en Wouwse Plantage laten we Noord-Brabant achter ons om Zeeland binnen te rijden. Dat we hier tevens een ander landschap binnenrijden, mag duidelijk zijn. Het Brabantse groene platteland wordt direct anders zodra de Zuidervoorhaven wordt overgestoken. Via Kruiningen en Kapelle ligt de finish van etappe 11 vlakbij het Goese Meer bij Wilhelminadorp.

Etappe 12: Kriskras door Zeeland

Na de start van etappe nummer 12 in Zeeland trekken we nog verder richting het westen, naar letterlijk de uithoeken van ons land. Via de Muidenweg rijden we langs even later ook over het Veerse Meer heen. Via Arnemuiden en Middelburg komen we vervolgens uit bij de Zeeuwse plaats waar Bøf ooit een keer een klein hitje over schreef. Je weet wel: die plek waar ze wodka met bokking aten... Na een knikje om de Westkapelsche Kreek rijden we de N287 op, waar je voor het eerste deze trip echt van een stranduitzicht kunt genieten! Bij Domburg is dit feest afgelopen en keren we weer landinwaarts om via Oostkapelle en Gapinge richting Veere te rijden. Daar draaien we de Polredijk op: de weg die door Autoblog als mooiste weg van Nederland werd bestempeld! Niet heel veel later staat alweer een andere traktatie te wachten. Het is namelijk tijd om richting de spectaculaire Deltawerken te trekken. We gaan namelijk de Deltawerken Neeltje Jans de Oosterschelde over. Weer aangekomen op het Zeeuwse vasteland slingeren we door verschillende plattelandswegen en kleine dorpskernen als die van Brouwershaven om via Bruinisse de N59 op te rijden, daarna we weer terug Noord-Brabant binnenrijden. Daar trekken we niet alleen door de vestingstad Willemstad, maar bovenal zijn we nog niet langs één van Brabants meest unieke gebieden gereden. Juist: de Biesbosch! Volledig door de Biesbosch rijden is niet de beste optie, maar om bij Werkendam even de afslag naar de Bandijk te nemen zal je niet teleurstellen. Eenmaal teruggekomen op de route, steek je de Boven Merwede bij Gorinchem over om in westelijke richting via Sliedrecht naar een van Nederlands grootste toeristische attracties te trekken. Want wat zou een roadtrip door Nederland zijn om niet door Kinderdijk te rijden!? Na een kijkje bij de molens draaien we eigenlijk direct één van Nederlands mooiste dijkwegen op, namelijk de Lekdijk. Deze etappe zit er dan niet veel later nabij Lopik ook alweer op!

Etappe 13: Dijken en waterroute

Bij de start van de een na laatste etappe draaien we meteen van de Lekdijk bij Lopik af. Maar niet getreurd! Via Oudewater, Waarder en Bodegraven komen we namelijk al heel snel op een andere, hele gave dijkweg. Ten noorden van Bodegraven slaan we rechtsaf de Kerkweg op, die niet veel later overgaat in de Meije die langs de gelijknamige rivier en dwarsdoor de gelijknamige plaats gaat. Bij het afdraaien van de Meije rijden we via Breukelen langs twee van Nederlands twee bekendste plassen. Allereerst rijden we langs de westkant van de Loosdrechtse Plassen om vervolgens de A2 over te steken om via de Provincialeweg de Vinkeveense Plassen over te steken die door de nodige aandacht op Instagram aardig aan populariteit heeft gewonnen. Het vervolg van de route leidt ons nog langs een aantal andere plassen en meren. Bij Langeraar rijden we langs de Langeraarse Plassen, bij Roelofarendsveen rijden we langs het Braassemermeer en bij Leiden rijden we langs Het Joppe en de Klinkenbergerplas. Voordat je het in de gaten hebt, rijdt je op deze manier al heel snel Noordwijk binnen. Hoewel het strand vanaf de route nog niet zichtbaar is, weet je gewoon dat dit niet meer lang kan gaan duren! Wanneer je bij Aerdenhout linksaf slaat en Zandvoort binnenrijdt waait er direct een hele aangename Noordzee bries tegen de auto. Niet alleen het strand van Zandvoort is een reden om de route hierlangs te laten rijden, maar natuurlijk kan het circuit van Zandvoort in deze route ook niet ontbreken. Bij Bloemendaal aan Zee vervolgens we onze weg over de N200 waar je even extra goed moet opletten. Wie weet spot je tussen de duinen van het Nationale Park Zuid-Kennemerland namelijk nog wel een aantal reetjes. Het laatste stuk van deze etappe zigzaggen we tussen de grote steden door om echt van het Noord-Hollandse landschappen met de bijbehorende waters en plassen te kunnen genieten. Bij Buitenhuizen nemen we het pondje het Noordzeekanaal over, om via Uitgeest langs het Uitgeestermeer te rijden. Na het passeren van Egmond aan Zee eindigt deze etappe aan de rand van de Schoorlse Duinen in Bergen.

Etappe 14: Van Noord-Holland naar de Afsluitdijk

Het is alweer tijd voor de allerlaatste etappe van de ultieme roadtrip door Nederland. Nadat we bij Schoorl het Nationale Park achter ons hebben gelaten, zetten we na een lus om Alkmaar weer koers richting de wegen langs de verschillende wateren in Noord-Holland. Bij Veenhuizen slaan we namelijk linksaf de Groenedijk op, om via de Oostdijk langs de Ringvaart te rijden. Via Rustenberg en Schermerhorn rijden we over de Molendijk vervolgens langs de Schermerringvaart. De dijkwegen en wateren houden ons op deze route alert, want na het oversteken van de N244 slaan we linksaf om langs de Vinkenhop en de Knollendammer Vaart te rijden. Deze dijkwegen brengen ons vervolgens in Purmerend, waar via Monnickendam even een klein uitstapje maken. Bij Monnickendam steken we namelijk even over naar een schiereiland. Inderdaad: een schiereiland! Het plaatsje Marken ligt namelijk aan de rand van het Markermeer en biedt met het Paard van Marken op de voorgrond het ultieme uitzicht over dit meer. Na een terugkeer over de Zeedijk trekken we weer richting het noorden van de provincie. Daar rijden we dwars door Edam waar de beroemde kaasmarkt georganiseerd wordt. Na het passeren van Edam is de roadtrip dan echt bijna op z’n eind. Via Spierdijk, Hoogwoud en Aartswoud draaien we voor de laatste keer deze trip smalle weg langs het water op. Nadat we het Groetkanaal en het Waardkanaal achter ons te hebben gelaten, maken we een lusje om het Amstelmeer waar we de A7 opdraaien. De kenners van de Nederlandse wegen weten precies welke weg dit is. Dit is namelijk de Afsluitdijk! Bij het afdraaien van de Afsluitdijk komen we uit waar deze roadtrip veertien etappes geleden begon: in Zurich. Na 2700 kilometer te hebben gestuurd over Nederlands mooiste wegen is het tijd om weer richting huis te gaan!