De 5 meest spraakmakende SIM race momenten van de afgelopen weken

Nu veel raceklassen de knoop hebben doorgehakt om het seizoen nog maar een tijdje uit te stellen, besluiten veel organisaties om over te gaan op virtuele competities. De rijders kunnen dan misschien wel niet op het asfalt uitvechten wie de snelste is, maar de spanning loopt op het virtuele circuit soms hoog op. Nu ook steeds meer fabriekscoureurs overschakelen op het SIM racen, wordt de interesse vanuit de rest van de wereld ook steeds groter, waardoor de belangen groeien. Dit levert dan ook spannende en in sommige gevallen zelfs merkwaardige situaties op. Wij verzamelden de vijf meest spraakmakende momenten voor jullie. 

5: Virtuele F1 Grand Prix Bahrein vol met crashes

We trappen af met de virtuele Formule 1 Grand Prix van Bahrein. Toen begin maart bekend werd dat de Grote Prijs van Australië geen doorgang zou vinden, werd er snel naar een oplossing voor de GP van Bahrein gezocht. De eerste officiële virtuele F1 race was geboren. Naast F1-rijders Lando Norris en Nicholas Latifi stonden ook andere bekende personen als meervoudig Olympisch kampioen baanwielrennen Chris Hoy aan de start. Maar dat zorgde er niet voor dat deze race in dit lijstje terecht is gekomen. Daar zorgden voormalig F1-coureur Nico Hulkenberg en Mercedes testrijder Esteban Gutiérrez voor. Vlak na de start van race crashten beide coureurs op spectaculaire wijze.  

4: Chicane in Formula E Race At Home zorgt voor grote problemen

Ook in het Formule E kampioenschap zijn ze fanatiek aan het SIM racen geslagen. Half april is de zogenoemde Formula E Race At Home competitie gestart, die uiteindelijk begin juli na acht rondes een kampioen moet opleveren. Daarnaast heeft het kampioenschap zich gekoppeld aan Unicef. Met het geld dat het virtuele kampioenschap ophaalt, hoopt men getroffen mensen in deze bijzondere tijden te kunnen helpen. Tijdens de tweede race van het kampioenschap zat er op het rechte stuk een smalle chicane. Deze bleek niet alleen vlak na de start, maar ook de rest van de race een behoorlijke uitdaging voor de coureurs te zijn. André Lotterer, Mitch Evans en Sebastien Buemi werden stuk voor stuk verrast door de chicane. 

3: Geniaal gevecht tussen Alex Albon en Charles Leclerc

Dat je tijdens SIM racing ook van geniale stuurmanskunsten kunt genieten, bewezen Max Verstappen’s teammaatje Alex Albon en Ferrari-coureur Charles Leclerc. Tijdens de Virtual Grand Prix van Brazilë waren de twee kemphanen constant met elkaar in gevecht om de leiding in de race te houden. 36 rondes en verschillende inhaalacties op het circuit van Interlagos verder bleek de Brits-Thaise coureur Alex Albon over de langste adem te beschikken en hij pakte daarmee zijn eerste virtuele Grand Prix -overwinning. De tweede plaats ging uiteindelijk nog naar Williams-coureur George Russell. Charles Leclerc kreeg een penalty van tien seconden aan de broek en finishte daarmee op de derde plaats.

2: Chaos tijdens Australische Supercars Eseries

Van Brazilië gaan we naar de BP All Stars Eseries waar de coureurs van de Austrialische Supercars Series het tegen elkaar opnemen. Geen gebrul van achtcilinder sterke toerwagens, maar een virtuele race over het circuit van het Canadese Montreal. In Europa is deze raceklasse misschien wat minder bekend, maar in Australië is dit kampioenschap net zo groot (of misschien zelfs wel groter) dan Formule 1. Net als bij het toerwagenkampioenschap WTCR zijn er elk weekend twee races. Tijdens de tweede race van het weekend wordt de startvolgorde omgedraaid ten opzichte van de uitslag van de eerste race. Wie tijdens de eerste race als laatste over de finish komt, staat tijdens de tweede race op pole position. Waar dit tijdens een ‘normale’ race gesneden koek is, is dit bij het SIM racen wellicht toch net iets anders. Tijdens de eerste paar bochten schakelde een groot deel van het veld zich uit voor de overwinning, omdat ze betrokken of opgehouden werden door de verschillende crashes. Chaz Mostert was een van de coureurs die uit de penarie wist te blijven en ging er met de overwinning vandoor.

1: Krankzinnige zesde ronde IndyCar iRacing Challenge

Inmiddels zijn we aanbeland bij de nummer 1. Dat kan natuurlijk maar één fragment zijn. Tijdens de eerste zaterdag van mei stond de zesde ronde van de IndyCar iRacing Challenge op de Indianapolis Motor Speedway op het programma. Wat op voorhand een ‘gewone’ IndyCar 175 race leek, gaat de boeken in als misschien wel de boeken in als de meest besproken SIM race ooit. Dat alles heeft te maken met twee crashes laat in de race. De eerste komt op naam van IndyCar-coureur Simon Pagenaud. Met nog een paar rondes te rijden trapt Fransman bewust hard op de rem wanneer Lando Norris in zijn slipstream zit. De Engelse F1-coureur en gastrijder in de IndyCar iRacing Challenge pakte al eerder een overwinning in het virtuele kampioenschap en was na de race woest op Pagenaud. Niettemin omdat Pagenaud tijdens de race al de woorden “We take Lando out, let's do it!” had geroepen, nadat de twee al eerder tijdens de race met elkaar in de clinch hadden gelegen. Dit zorgde op social media voor een behoorlijke rel. Ondanks dat de Fransman zijn excuses had aangeboden, wordt er nog steeds grote schande van de actie gesproken en laat hij volgens de vele volgers weinig respect zien. Het incident is in de video hieronder op 1:13:13 te zien. 

De tweede bijzondere actie komt op naam van Santino Ferrucci. Nadat voormalig Formule 1-coureur Marcus Ericsson bij het ingaan van de laatste bocht van de race nog de leiding heeft, crasht hij na een touché met Patricio O’Ward. Daardoor komt Oliver Askew plotseling aan de leiding te liggen, maar met nog slechts 100 meter te rijden lijkt hij redelijk opzettelijk van de baan gereden te worden door Santino Ferrucci. Nadat Ferrucci vanuit Askew’s slipstream schuin achter de 23-jarige Askew komt, maakt hij een abrupte stuurbeweging naar rechts waardoor beide auto’s in de virtuele hekken vliegen. Scott McLaughlin (die normaal uitkomt in het Australische Supercars kampioenschap) pakte hierdoor tot eigen verrassing zijn tweede virtuele IndyCar zege en stond hierdoor op het hoogste treetje van de Indy 175. Het hele incident is vanaf 1:14:29 in de video te zien.