Twee keer feest voor “kampioen Campedelli” in speciale editie ACTRONICS Rally Citta di Bassano

Simone Campedelli en navigator Tania Canton zijn de glorieuze winnaar geworden van de ACTRONICS Rally Citta di Bassano 2023. De grote finale van het Campionato Italiano Rally Asfalto vierde dit jaar haar 40-jarig jubileum, waardoor er een extra glanslaag op de wedstrijd in Bassano del Grappa scheen. Met de zege in Bassano del Grappa wist Skoda-rijder Campedelli tevens de eindzege in het kampioenschap veilig te stellen. ACTRONICS kijkt als partner terug op een meer dan geslaagd evenement en neemt jullie graag mee in ons wedstrijdverslag.

Op de flanken van het schilderachtige Asiago-plateau en de Monte Grappa, is de ACTRONICS Rally di Bassano misschien wel één van de mooiste rally’s op de Italiaanse rallykalender. Het eerste voorproefje hiervan kregen de teams op vrijdagochtend voorgeschoteld met een shakedown bij Marostica. Voor veel teams dé kans om op wedstrijdsnelheid kennis te maken met de klassementsproeven die daarna zullen volgen. Niet gek dus dat dit voor de ruim 140 deelnemende teams een belangrijk moment is om de afstelling van de auto te optimaliseren en het juiste gevoel te krijgen.

De shakedown was extra belangrijk voor Eddie Sciessere die zijn rallycomeback maakte

De officiële start van de rally volgende later die avond. Eén voor één gingen de coureurs over het startpodium in Bassano del Grappa om daarna naar de spektakelproef Rubbio te trekken. De haarspeldbocht in het dorp werd dagen voor de tijd al aangekleed om de rallycoureurs te ontvangen en dus verzamelden de eerste fans zich al bijtijds bovenop de berg om het beste plekje te bemachtigen. De tifosi van “La Bombanera del Mundialito” zorgden er met een grote vuurwerkshow en luidkeels gezang voor dat het wachten op de eerste rijders een feestje werd. Rond de klok van acht was het dan toch eindelijk zover. De grote koplampen zorgden ervoor dat de donkere bergflanken en de ACTRONICS banners werden verlicht en de extase van de fans een hoogtepunt bereikte. Op de 7,23 kilometer lange beproefing was het youngster Andrea Mabellini die een eerste gevoelige tik uitdeelde aan de concurrentie. Hij was namelijk ruim 4 seconden sneller Simone Campedelli. De 24-jarige Skoda-rijder van MRF Racing wist ondanks de donkerte van de nacht een gemiddelde snelheid van 107,9 km/h te noteren. Een knalstart die hiermee perfect opgaat in de uitzinnige vuurwerkshow.

Een uitzinnige menigte maakte KP Rubbio tot een grote show (foto: ACI Sports)

Na een goede nacht slaap werden de rallyteams wakker in een stralende ochtendzon op de zaterdag. Zowel in de ochtend als in de middag staat hetzelfde pakket aan klassementsproeven te wachten: Campo Croce, Monte Grappa, Valstagna en Rubbio. Een lange dag, waar tweevoudig Italiaans asfaltkampioen Stefano Albertini het beste aan begon. Op de 11,24 kilometer lange proef van Semonzo naar Campo Croce met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6% wist hij de snelste tijd neer te zetten. Andrea Mabellini wist in de daaropvolgende proeven in de ochtend de situatie echter snel recht te zetten. In de drie proeven die daarop volgden wist hij achtereenvolgens een 1e, 2e en 1e tijd op de klokken te zetten. Halverwege de dag had hij hierdoor een voorsprong van 9,7 seconden op Campedelli en 15,1 seconden op Albertini opgebouwd. Met deze voor Mabellini geruststellende tussenstand trokken de teams richting het service park in Bassano del Grappa.

Schilderachtige taferelen op de flanken van de Monte Grappa

Terwijl in het lager gelegen Bassano del Grappa de zon nog heerlijk scheen, begonnen rondom de hoge pieken van de Monte Grappa zich inmiddels dichte wolken samen te pakken. Hier werd de dominantie van Mabellini een abrupt halt toegeroepen. Een gebroken velg op KP Campo Croce zorgde ervoor dat hij terugzakte naar een derde plaats. Betekende dit extra spanning voor de zege en een meer open wedstrijd? Dat tweede zeer zeker! De proefzeges van de eerste drie middagproeven gingen achtereenvolgens naar Corrado Fontana (Hyundai NG i20 WRC), Simone Campedelli en Paolo Oriella (beide in een Skoda Fabia Rally2 evo).

Wat nog restte is de laatste proef van de rally, de ACTRONICS Power Stage bij Rubbio. Uit het niks was daar opeens de snelste tijd van Giuseppe Testa, die tot dan toe nog niet verder was gekomen dan een vierde tijd. Ondanks de snelste tijd van Andrea Mabellini in de U25-categorie op de ACTRONICS Powerstage, slaagde hij er niet in om de scheve situatie recht te trekken en moest hij genoegen nemen met de derde plaats. De stabiel rijdende Albertini wist op de laatste proef een tweede plaats veilig te stellen. De grote winnaar was echter Simone Campedelli. De nummer 5 van het Europees Rallykampioenschap van 2022 wist in zijn eerste deelname aan de ACTRONICS Rally di Bassano direct “Il Mundialito” op zijn naam te schrijven. Als klap op de vuurpijl wist de 37-jarige Campedelli hiermee ook nog eens zijn derde eindzege in het Campionato Italiano Rally Asfalto te winnen.

Andrea Mabellini en Virginia Lenzi wisten als snelste jongeren de ACTRONICS Power Stage te winnen

Op het Piazza Libertà in Bassano del Grappa was er dus alle reden voor een groot feest bij de eindceremonie om de nieuwe rallykampioen van 2023 te huldigen. Ook voor het ACTRONICS team kwam er hier een eind aan een fantastisch rallyweekend waar we hebben genoten van prachtige klassementsproeven die door de gepassioneerde rallyfans omgedoopt worden tot een extra groot spektakel. Speciale dank gaat uit naar de organisatie die deze jubileum editie van de ACTRONICS Rally di Bassano mogelijk hebben gemaakt. Dankzij hun inzet hebben we kunnen genieten van een fantastisch weekend met sportieve strijd op het hoogste niveau.

Het ACTRONICS team op het podium in Bassano del Grappa