Pepe López winnaar van spectaculaire ACTRONICS Rallye Tierra de Madrid

Pepe López en navigator Borja Rozada hebben zich tot winnaar gekroond van de ACTRONICS Rallye Tierra de Madrid 2023. Op de zonovergoten zandwegen rondom Madrid snelde het duo rijdend in een Hyundai i20 N Rally2 naar een zwaarbevochten zege. Ondanks de grote stofwolken was ACTRONICS als trots partner van het evenement natuurlijk aanwezig om de spectaculaire passages van dichtbij te zien en de teams aan te moedigen.

De teams maken zich onder toeziend oog van de ACTRONICS collega’s klaar voor de start

Strijd om de startposities

Vooraleer de eerste proef van start ging, startte de rally op vrijdagmiddag met een shakedown gevolgd door een kwalificatie op een ruim 3,5 kilometer lang parcours nabij Cobeña. Hier kregen de teams niet alleen een gevoel bij de typisch Madrileense ondergrond om zo de auto zo effectief mogelijk af te stellen, maar werd er ook direct gestreden om een zo gunstig mogelijke startplek. In tegenstelling tot rally’s op asfalt wil je bij gravel rally’s niet als eerste van start gaan op de klassementsproeven om zo niet de weg schoon te hoeven vegen. Drievoudig kampioen van Spanje, Pepe López, liet direct al doorschijnen waarvoor hij aan de start kwam. Met een toptijd tijdens de kwalificatie was de Hyundai-coureur van Terra Training Motorsport de eerst die zijn naam op het bord mocht zetten en zijn plek in de startvolgorde mocht bepalen.

De startzone van de shakedown en kwalificatieproef Cobeña

Het bepalen van de startvolgorde voor de klassementsproeven op zaterdag gebeurde bij het Estadio Civitas Metropolitano in Madrid. Met de startvolgorde op het bord, hitste de speaker het publiek verder op voor de officiële start. Vooral voor de top coureurs uit de regio zoals José Luis Peláez en Daniel Marban maakte het publiek extra lawaai. Dit zorgde bij veel teams voor een grote glimlach, terwijl bij andere teams de spanning van het gezicht af te lezen was.

Veel belangstelling voor de start van de rally

Eerste mokerslag van López

Bij het krieken van de dag werd de zonsopkomst vergezeld door het geluid van ontwakende rallyauto’s. Om 08:23 was het namelijk tijd voor twee klassementsproeven rondom El Molar, die samen direct goed waren voor 22 kilometer op snelheid. Zaak om direct goed wakker te zijn, want door een onoplettendheid kun je hier zomaar de rally verliezen. Degene die zich alles behalve liet verrassen was Pepe Lopez. Op de technische en smalle gravelpaden rondom El Molar was de Hyundai-rijder 39 seconden sneller dan José Luiz Peláez en 44 seconden sneller dan Alexander Villanueva die de ACTRONICS Rallye Tierra de Madrid in 2022 wist te winnen.

Na twee pittige klassementsproeven maakten de teams zich op voor een welverdiende rust, terwijl voor sommigen dit moment als gelegen kwam om het nodige oplapwerk aan hun auto’s te doen. Het normaal zo rustige El Molar ontving de teams met open armen om de raspaarden binnen te laten voor een zogenoemde “remote service”. Nadat ook het stof van het laatste teams was neergedaald, maakten de eerste teams zich op voor een tweede lus over de proeven rondom El Molar. Pepe López kende geen genade en wist met verbluffende snelheid de beste tijden op de klok te zetten. Met de rally inmiddels halverwege ging López met ruim 55 seconden seconden voorsprong de middagpauze tegemoet.

Pepe López is zelfs de drone te snel af

Strijd op verschillende vlakken

Met de proeven rondom El Molar afgewikkeld, zetten de teams koers in zuidelijke richting, richting het centrum van deze rally in Paracuellos de Jarama. Daar werden op het service park de auto’s gereed gemaakt voor twee middagproeven nabij het rallycentrum en rondom Ajalvir. Opnieuw worden deze proeven beide twee keer werden verreden. Vooral de eerste en de laatste proef van deze vier klassementsproeven hadden extra aandacht voor ons. De eerste omdat we hier verschillende gasten en relaties mochten ontvangen die het spektakel vanaf een A-locatie konden volgen. De laatste proef van de rally omdat deze was omgedoopt tot ‘Tramo ACTRONICS’ waar de teams nog even alles uit hun auto’s konden halen voor een spectaculaire finale van de rally. Voor de snelste coureurs stond er namelijk een extra trofee te wachten.

Met een inmiddels ruimte voorsprong, was het voor López zaak om een strak tempo aan te houden, zonder grote risico’s te nemen. Consolideren was het devies. De strijd daarachter lag echter nog helemaal open, want Peláez en Villanueva zaten met elkaar in een secondenstrijd verwikkeld. Ook daarachter was het nog bijzonder spannend om de vierde plaats algemeen. Tussen Xavi Vidales, Oriol Gómez Marco en Joan Vinyes Dabad zat namelijk maar zo’n 10 seconden.

Alexander Villanueva op jacht naar de tweede plaats

Tijdens de proeven in de middag was het Villanueva die overduidelijk het juiste tempo te pakken had en de druk voor de tweede plek opvoerde. Op de laatste proef verloor Villanueva echter dermate veel tijd dat hij genoegen moest nemen met de derde plaats. Pepe López trok zich van de strijd achter zich niks aan en ging met grootste overtuiging op weg naar de overwinning. Ook op de Tramo ACTRONICS was de snelheid hoog en wisten hij de overwinning naar zich toe te trekken. Op het eindpodium in Paracuellos de Jarama was het dan ook groot feest in het Terra Training Motorsport-kamp. Na een intense strijd konden Pepe López en navigator Borja Rozada op het hoogste treetje plaatsnemen en hun handen in de lucht steken.

Pepe López en Borja Rozada zijn de verdiende winnaars van de ACTRONICS Rallye Tierra de Madrid 2023

Als ACTRONICS kijken we met warme gevoelens terug op een fantastisch weekend in Madrid. Niet alleen hebben we op sportief vlak een geweldige rally gezien, maar ook hebben we gezien welk fantastisch werk de organisatie heeft geleverd om de rally op poten te zetten. Dit zorgde bij veel Madrilenen voor een grote glimlach. Ook dank aan alle vrijwilligers en marshalls die ervoor hebben gezorgd dat de rally op een veilige manier verreden kon worden. We hopen jullie volgend jaar opnieuw te zien in de mooiste gravel rally van het Spaanse vasteland, tot dan!

Eindstand ACTRONICS Rallye Tierra de Madrid 2023

  1. Pepe López / Borja Rozada – Hyundai i20 N Rally2
  2. José Luis Peláez / Rodrigo Sanjuan de Eusebio – Skoda Fabia Rally2 evo
  3. Alexander Villanueva / José Murado González – Skoda Fabia RS Rally2

Winnaars Tramo ACTRONICS

  • Algemeen: Pepe López / Borja Rozada – Hyundai i20 N Rally2
  • Beste tweewielaangedreven: Gil Membrado / Manel Muñoz – Ford Fiesta Rally4
  • Beste jongere: Gil Membrado / Manel Muñoz – Ford Fiesta Rally4

Het ACTRONICS Team aan de finish van de rally