Bosch EDC16U1 ECU's

Veelvoorkomende problemen

  • Aansturing van injectoren ontbreekt
  • Auto start niet
  • Fout in 5 volt circuit
  • Geen communicatie

Hoe wij werken

Wij reviseren het door jou opgestuurde onderdeel. Prijzen zijn exclusief BTW en eventuele verzendkosten. Aanbod geldt uitsluitend voor garages en dealers en niet voor particulieren.

Revisie expert
15+ jaar ervaring
24 maanden garantie
Volledig kwalitatief alternatief
Technische ondersteuning
Betaalbare prijs

Klantbeoordelingen

Dit is wat anderen over ons zeggen

Bosch EDC16U1 ECU repareren?

De Bosch EDC16CU1 is een motormanagementsysteem voor diesels welke toegepast wordt bij de 1.9 TDI en 2.0 TDI motoren van de VAG groep in de bouwjaren 2003 t/m 2009. Een autobestuurder merkt dat hij een probleem met zijn ECU heeft als op het instrumentencluster het motorstoringslampje (MIL) brandt, er diverse andere meldingen op het dashboard verschijnen, de auto in noodloop gaat, de auto schokt en de motor niet meer op alle cilinders loopt.

Werkplaatsconstatering

In de werkplaats kunnen defecten aan de ECU geconstateerd worden door een proefrit, het uitlezen van foutcodes, het meten van live-data en het aan de hand van het stroomloopschema controleren van de bedrading, voedingspanningen en massa’s. Vooral het controleren van de in- en uitgaande signalen van de ECU is van belang omdat hierbij de meeste problemen voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn het controleren van het wel of niet aansturen van de injectoren door de ECU en het ontbreken van de 5 volt voeding vanuit de ECU.

Ook wel bekend als

Een ECU heeft verschillende benamingen zoals Engine Control Unit, Electronic Control Unit, motorregelapparaat en motormanagementsysteem. De term EDC in de benaming staat voor Electronic Diesel Control. Het gaat hierbij om een ECU voor dieselmotoren.

Veelvoorkomende klachten

De ECU Bosch EDC16U1 wordt met name toegepast in diverse Audi, Seat, Skoda en Volkswagen modellen. Problemen die vaak voorkomen zijn: het niet starten van de auto, injectoren die niet worden aangestuurd vanuit de ECU, een defect 5 volt circuit, een interne Eeprom fout en foutcodes op de smoorklep.

Oorzaken

Door externe invloeden - vaak kortsluiting in de bedrading of in een component - raakt de ECU defect. Dit kunnen hardware-matige defecten zijn zoals doorgebrande componenten en / of sporen.

Effect op andere onderdelen

Een ECU in storing zal van grote invloed zijn op andere control units in het voertuig. Het kan voorkomen dat de motor geen vermogen meer heeft, niet meer goed loopt of helemaal niet meer start. Verder kunnen er foutmeldingen zijn in bijvoorbeeld het ABS systeem, de TCU, het instrumentencluster, etc.

Risico’s

Een defecte ECU kan - afhankelijk van de ernst en invloed van het interne defect - klachten veroorzaken zoals het niet starten van de motor, het onregelmatig lopen van de motor, vermogensverlies en een brandend motorstoring-lampje (MIL).

Revisie oplossing

De ECU ondergaat bij binnenkomst altijd een Entry Test. Indien klacht waargenomen ondergaat de ECU het revisieproces. Aan het eind wordt de End Of Line (EOL) test uitgevoerd om te bevestigen dat de klachten verholpen zijn en de ECU naar behoren functioneert.

Informatie voor de monteur

Bouw de ECU altijd uit volgens de fabrieksvoorschriften. Verwijder altijd eerst de massa [-] poolklem van de accu voordat de ECU wordt uitgebouwd. Hierdoor wordt eventuele schade door ompoling voorkomen. Sommige motorregelapparaten zitten vast met breekbouten. Let op de toestand van de behuizing of ruimte waarin de ECU gemonteerd zit. Bij VAG modellen zit de ECU vaak gemonteerd in de paravanbak / waterkast en dit kan een vochtige omgeving zijn. Controleer altijd of deze schoon en vochtvrij is en verwijder eventuele bladeren en ander vuil uit de waterafvoeropeningen.

Volg altijd de voorschriften van de fabrikant en de codecard meegeleverd door ACtronics om de ECU na revisie werkend te krijgen. Wis eventuele aanwezige foutcodes.

ECU-unit laten reviseren door ACtronics?

Wil je een Bosch EDC16U1 of een andere ECU laten reviseren? Via onze website kun je snel en makkelijk een revisie aanvraag indienen. ACtronics heeft een uitgebreid aanbod met ECU-units van de bekende merken en modellen zoals: Valeo J34P en Bosch EDC16C34 PSA/Fiat.
Wil je een product laten reviseren dat niet te vinden is op de website? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

OEM nummer