Volkswagen Marine: het TDI motorblok dat je waarschijnlijk nog niet kende

We hoeven je niet te vertellen dat Volkswagen een grootmacht is op het gebied van motoren. En nee, we doelen hiermee niet op de schandaaltjes die het merk onlangs achter de kiezen heeft gehad. Mede dankzij de VAG alliantie heeft het bedrijf miljoenen TSI, TFSI en TDI motoren gebouwd. Deze zijn dan ook terug te vinden in bijna alle bekende modellen die het VAG concern de afgelopen 20 jaar op de markt heeft gebracht. Wat je misschien niet wist, is dat de welbekende TDI motor ook voor een ander doel is gebruikt dan voor het aandrijven van voertuigen. Hoe dat precies zit, lees je hier!

Een bijzondere motor

Het VAG-concern heeft in haar bestaan een aantal noemenswaardige motoren gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de W12, die we vooral kennen uit de Volkswagen Touareg en de Bentley Continental. Maar ook de in eerste instantie misschien standaard ogende TDI motor hoort in dit rijtje thuis. Dit motorblok heeft namelijk een erg bijzondere toepassing gehad. Onder de naam ‘Volkswagen Marine’ zijn er verschillende varianten van de TDI-motor ontwikkeld voor maritiem gebruik; voor de scheepvaart dus. Zo kun je niet alleen de 4 cilinder 1.9L motor tegenkomen in maritieme versie, maar bijvoorbeeld ook de 8 cilinder 4.0L motor. Sinds 2012 is Volkswagen Marine overigens verder gegaan onder de naam ‘Mercury Diesel’. Dus mocht je deze naam tegenkomen, dan zijn dit gewoon de TDI motoren van Volkswagen.

En zijn die Volkswagen Marine motoren dan heel veel anders dan de TDI voor voertuigen? Nee, niet echt! Kijk naar de foto hiernaast en je zult zien dat de motor een extra beschermlaag voor het zoute zeewater heeft, maar verder is het principe van de TDI motor behoorlijk intact gebleven. Wie goed kijkt, zal dan ook direct aan de linkerzijde de ECU zien zitten. En zelfs die ECU’s zijn blijkbaar exacte dezelfde types als de Bosch TDI ECU’s die je terugvindt in auto’s en bestelwagens. Dit zijn dus types zoals de Bosch ME7.5.10, Bosch EDC16U1, Bosch EDC15VM+ en de Bosch EDC17CP20.

Kan ACTRONICS deze ECU’s reviseren?

Zeker! Zolang de ECU niet de kampen heeft gehad met extreme waterschade en hierdoor onherstelbaar defect is geraakt, helpen we de professionals uit de maritieme service ook graag verder!