De populairste sim racing games

We schreven er in mei ook al eens over (hier), maar we zijn alweer zo’n 4 maanden verder. Eén ding is in de afgelopen periode wel duidelijk geworden: sim racing blijft. Het is dus ook niet zo gek dat er continu nieuwe ‘games’ ontwikkeld worden. Hoog tijd voor een nieuw lijstje dus. Wat is er op dit moment populair?


iRacing

Tot op heden blijft iRacing toch nog steeds de heilige graal op het gebied van sim racing. Naast het feit dat veel officiële online competities via iRacing gehouden worden (Indy Car, Porsche Super Cup, Nascar enz.), wordt iRacing ook geroemd om zijn realisme. Veel professionals kiezen dan ook voor deze PC-specifieke simulatie.

Toch is niet iedereen gecharmeerd van deze ‘game’: de abonnementsvormen zijn niet goedkoop en het rijgedrag van de auto’s is zo gevoeilig dat het kleinste foutje erg hard afgestraft wordt. Daarnaast zul je erg veel tijd in afstellingsmogelijkheden moeten steken om tot de optimale rondetijd te komen. Critici vinden daarom dat iRacing in die opzichten toch iets te ver doorschiet.

rFactor 2

Het mooiste alternatief voor iRacing blijft toch echt rFactor 2. De simulatie kent maar liefst 200 verschillende circuits en is daarmee één van de meest uitgebreide simracing games die je kunt kopen. Nog een leuk feitje: rFactor 2 mocht deze zomer de officiële virtuele 24 uur van Le Mans organiseren. Dat zegt dus wel iets over de kwaliteit en het realisme van dit spel.

RaceRoom

RaceRoom is official partner van kampioenschappen zoals de ADAC GT Masters, DTM en WTCR. Als toerwagenracen jouw ding is, dan word je hier dus op je wenken bediend. Bovendien is het spel gratis te downloaden voor de PC! Je hebt dan overigens alleen beschikking over de basisfunctionaliteiten, extra opties zijn tegen betaling te verkrijgen. Het is daarmee wel een ideaal spel om eens te proberen of sim racen iets voor jou is.

Assetto Corsa Competizione

Qua realisme staat ACC misschien nét iets onder bovengenoemde simulaties, maar vergis je niet: hier moet je echt even serieus voor gaan zitten. Doordat de nadruk net iets minder ligt op het afstellen van de auto, kun je jezelf veel meer richten op het racen zelf. De focus ligt dan ook echt op voertuigbeheersing, inhalen, bandendegradatie en brandstofverbruik. Met een officiële licentie van de Blancpain GT3 Series op zak en de pas ontwikkelde update naar GT4, is ACC dan ook bijzonder populair, ook bij bekende coureurs zoals Charles Leclerc. Dat zegt wel wat.

Dirt Rally 2.0

Heel leuk al die circuit-gerelateerde simulators, maar is er ook iets voor de serieuze rally-fanaat? Jazeker: Dirt Rally 2.0 is het spel dat je zoekt. Denk echter niet dat je zomaar even instapt en wegrijdt, want rallyrijden is een vak apart en dit is niet zomaar een spelletje dat je even met een controller in de hand kunt besturen. (…maar het wil nog best aardig lukken na een beetje oefenen) Zoek je iets meer casual vermaak, kies dan voor Dirt 5 of WRC 9. Heb je toch liever het echte werk, ga dan voor Dirt 2.0.

F1 2020

We moeten heel eerlijk zijn: F1 2020 ziet er realistisch uit, je hebt echt het gevoel dat je aan het strijden bent en alle tactische elementen van Formule 1 zijn erin verwerkt, maar het is natuurlijk geen échte simulatie, het ligt dus meer in lijn met Forza Motorsport en Gran Turismo Sport. Maar misschien is dat ook wel positief, want op deze manier is het spel voor een grotere groep bereikbaar. Verwacht echter geen officiële virtuele kampioenschappen op hoog niveau. Nog een klein nadeeltje: door de compleet omgegooide kalender loopt het spel niet echt meer paralel met het echte kampioenschap…

In memoriam: Project Cars

Het kan snel gaan. We reden dit voorjaar zelf nog regelmatig een virtueel rondje in Project Cars 2. Het was een simulator met fouten, maar die waren zeker op te lossen in een eventuele nieuwe versie. De letters ‘CARS’ stonden tenslotte voor ‘Community Assisted Racing Simulator’. Helaas werd het project onlangs verkocht aan Codemasters. De naam ‘Project Cars’ bleef, maar verder is er weinig van het origineel over. Er is dus wel een Project Cars 3 verschenen, maar zie dat meer als een spel a la Need for Speed. Een simulator kun je het helaas niet meer noemen.

Mocht je toch heimwee krijgen naar Project Cars: Automobilista 2 gebruikt de engine van Project Cars 2 en heeft de nodige verbeteringen aangebracht. Het spel is nog niet lang op de markt, maar de eerste reacties zijn erg positief.



Afbeeldingen: verkregen vanaf de officiële websites en/of in-game screenshots



Terug naar nieuwsoverzicht