Hoe ACtronics omgaat met het globale chiptekort

Autofabrikanten vertragen het afleveren van auto’s, onderdelen voor computers en laptops worden steeds duurder en de vraag blijft maar groeien: werkelijk overal ter wereld is het chiptekort duidelijk merkbaar. Nu hebben wij de afgelopen periode gelukkig geen grote orders geannuleerd, maar ook voor ons wordt het steeds moeilijker om op tijd semiconductor chips geleverd te krijgen. Bovendien blijven de prijzen alsmaar stijgen. Hoe gaan we hier eigenlijk mee om?

Eigen leveranciers

Het scheelt dat we eigen leveranciers hebben die ook direct vanuit China kunnen leveren. Bovendien is onze afname lang niet zo groot als bij autofabrikanten het geval is, waardoor we veel minder vaak ‘nee’ verkocht krijgen. Door verstandig (op tijd) in te kopen, zijn we nog niet één keer tegen vertragingen aangelopen met betrekking tot chips. We reviseren momenteel dan ook nog steeds op volle capaciteit, een prestatie waar we trots op zijn.

De prijzen stijgen

Afnemers hebben in deze situatie helaas weinig invloed op de kostprijs van chips en componenten waarin chips verwerkt zitten. ACtronics heeft echter niet stil gezeten in de rustige periodes van de coronacrisis, waardoor een mooie kostenbesparing binnen de eigen processen is ontstaan. Een aantal handelingen binnen het revisieproces zijn namelijk verder geautomatiseerd. Enkele producten worden nu zelfs al volledig geautomatiseerd gereviseerd! Dit zorgt niet alleen voor een besparing in tijd en kosten, maar ook voor een gegarandeerde constante kwaliteit. 

Helaas merken we wel dat de prijzen van chips momenteel harder stijgen dan dat wij door middel van optimalisatie kunnen besparen. We verwachten dan ook, dat ook wij uiteindelijk niet ontkomen aan een lichte prijsstijging. Maar uiteraard blijven we ook kritisch kijken naar onze eigen processen.