Dit is waarom olie verversen juist nu zo belangrijk is

Het verversen van de motorolie is een procedure die een garage eigenlijk altijd standaard uitvoert bij iedere onderhoudsbeurt. Bij veel auto’s is dit een eenvoudige ingreep die slechts enkele minuten duurt en het komt de levensduur van de motor echt ten goede. Je zou misschien denken dat de olie wel wat langer mee kan nu de auto wat meer stilstaat, maar niets is minder waar. Langdurige stilstand kan namelijk voor de nodige problemen zorgen. En als we de geluiden uit de werkplaats moeten geloven, heeft stilstand blijkbaar ook een negatief effect op de motorolie.

Waar zit het probleem?

Bij de reactie van brandstof met lucht ontstaat ook waterdamp. Bij dagelijks gebruik zal het overgrote deel van deze waterdamp weer via de uitlaat naar buiten stromen. De waterdamp heeft door de hoge temperatuur in het motorblok namelijk weinig kans om tegen de zuigerwanden te condenseren en neer te slaan. Voor zover niets aan de hand dus.

Staat de auto echter voor langere tijd stil en wordt een auto alleen gebruikt om af en toe eventjes boodschappen te doen, dan krijgt het motorblok nauwelijks de kans om alles goed op temperatuur te krijgen. De waterdamp zal daarom veel meer dan normaal tegen de koude zuigerwanden condenseren, langs de zuigerveren lopen en in het carter terecht komen: het water komt dan dus terecht in de olie.

Olieslib

We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat het water in de olie de smerende eigenschappen behoorlijk verslechtert, maar doordat het water zich met de olie vermengt, ontstaat er ook een crèmekleurige smurrie: ook wel olieslib genoemd. De naam ‘olieslib’ is een letterlijke vertaling van het Engelse ‘oil sludge’, een term die je op internet veel tegenkomt. Gezien de kleur en de substantie van het goedje, wordt dit in de werkplaats overigens ook wel gekscherend ‘mayonaise’ genoemd.

Olieslib heeft de eigenschap om op te hopen op plaatsen waar weinig doorstroming is, zoals bijvoorbeeld aan de binnenkant van de oliedop. Mocht je daar dus het crèmekleurige goedje tegenkomen, breng dan eens een bezoekje aan de garage. Want hoewel de smurrie er in eerste instantie onschuldig uitziet, kan het namelijk veel schade aan de motor veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan overdruk in het carter of corrosie op interne motoronderdelen.

De oplossing om olieslib tegen te gaan

De oplossing om olieslib tegen te gaan is eigenlijk vrij simpel. Het is echt raadzaam om met regelmaat (bijvoorbeeld elke week) een half uur te rijden zodat de motor goed op temperatuur komt. Laat de motor hierbij ook goed op toeren komen. Vergeet ‘het nieuwe rijden’ dus even en schakel wat later over. Voor de benzinerijders is het daarnaast goed om in deze periode te overwegen om Euro 98 te tanken, aangezien Euro 95 meer vocht aantrekt. Ook zijn er additieven op de markt die eventuele smurrie tegen te gaan.