De 9 meest bijzondere instrumentenpanelen uit ons revisie-assortiment

Als we je nu pen en papier zouden geven en je vragen om een instrumentenpaneel te tekenen dan zou je waarschijnlijk een ovaal/rechthoekig onderdeel tekenen met aan de zijkant in het groot de toerenteller en de kilometerteller. In het midden nog een tankmeter, koelvloeistofmeter en eventueel een display en klaar is Kees. En dat is ook niet zo gek. Het grootste gedeelte van de instrumentenpanelen ziet er traditioneel zo ongeveer uit. En hoewel er niks mis is met ‘standaard’ kunnen sommige fabrikanten het niet laten om het toch allemaal net even iets anders te doen. We namen een duik in ons revisie-assortiment en zochten de meest controversiële en exotische instrumentenpanelen uit!

Citroen C8

In eerste instantie lijkt het instrumentenpaneel er nog niet eens zo heel gek uit te zien. En dat is misschien wel een heel groot compliment. Dit instrumentenpaneel dat is terug te vinden in de Citroën C8 viert in 2022 namelijk haar 20e verjaardag. Anno nu zijn grote schermen en grote displays niet meer weg te denken, maar 20 jaar geleden was dit echt een revolutionair klokkenpaneel. Ook Lancia’s MPV (de Phedra) en de Fiat Ulysse maakten gebruik van hetzelfde instrumentenpaneel.

Citroën C8 2002-2014 (display in the middle) - Instrumentenpanelen
Citroën C8 2002-2014 (display in the middle)

Instrumentenpanelen

Registreer of log in om prijzen te zien

Fiat Multipla

Volgens sommigen is het de meest lelijke auto ooit gemaakt. Die mening branden we ons niet aan, maar het instrumentenpaneel welke in deze auto is gebruikt is alles behalve standaard. Je vraagt je haast af waarom Fiat al die moeite heeft gedaan om zowel de snelheidsmeter, toerenteller als tankmeter is zo’n kleine ronde vorm te krijgen. Het dashboard is immers breed genoeg, omdat er niet twee maar drie stoelen voorin de auto te vinden zijn. Afijn, zoals we al zeiden : over smaak valt niet te twisten, maar bijzonder is dit klokkenpaneel zeker!

Fiat Multipla 1998-2007 - Instrumentenpanelen
Fiat Multipla 1998-2007

Instrumentenpanelen

Registreer of log in om prijzen te zien

Chevrolet Spark

De ontwerpers van Chevrolet moeten hoe dan ook een vrolijke bui geweest zijn toen ze met het instrumentenpaneel van de Spark bezig gingen. Alles is net even iets anders dan standaard. De snelheidsmeter is in verhouding heel erg groot en de grijze behuizing is ook niet alledaags. Het doet daardoor misschien een beetje plasticachtig aan.

Chevrolet Spark 2010-2015 - Instrumentenpanelen
Chevrolet Spark 2010-2015

Instrumentenpanelen

Registreer of log in om prijzen te zien

Nissan Primera

Groot, groter, grootst. Dit instrumentenpaneel afkomstig uit de Nissan Primera (facelift) behoort tot een van de grootste instrumentenpanelen uit ons revisie-assortiment. Een verandering in het ontwerp van het interieur van de Nissan Primera zorgde ervoor dat het onderdeel op de schop moest. Hierbij werd niet alleen de behuizing een heel stuk groter, maar ook het instrumentarium ansich onderging een complete transformatie. Al met al een duur grapje voor Nissan dus.

Nissan Primera 2005-2008 - Instrumentenpanelen
Nissan Primera 2005-2008

Instrumentenpanelen

Registreer of log in om prijzen te zien

Renault Espace 3

Als we het dan toch over groot hebben, dan mag de Renault Espace tellerklok uiteraard niet ontbreken. Echter, waar Nissan de ‘traditionele’ ronde wijzerplaten intact houdt, gooit Renault het over een digitale boeg. Zowel de derde als de vierde generatie Espace heeft een zelfde soort instrumentenpaneel waar de snelheid centraal staat. Vooral deze vierde generatie Espace staat berucht om verschillende problemen.

Renault Espace 3 1999-2002 - Instrumentenpanelen
Renault Espace 3 1999-2002

Instrumentenpanelen

Registreer of log in om prijzen te zien

Fiat Ulysse

Het blijkt dat MPV’s toch wel een bepaalde reputatie hebben als het gaat om bijzondere instrumentenpanelen. De Fiat Ulysse kwamen we al eerder tegen in deze lijst, maar deze tellerklok die ook in de Ulysse werd gebruikt is ook het benoemen waard. Dankzij de grote grijze wijzerplaten valt dit instrumentenpaneel meer dan op.

Fiat Ulysse 2002-2011 - Instrumentenpanelen
Fiat Ulysse 2002-2011

Instrumentenpanelen

Registreer of log in om prijzen te zien

Iveco Stralis

Een kleurencombinatie die we in deze lijst al vaker zijn tegengekomen! Dit instrumentenpaneel is echter niet afkomstig uit een auto, maar uit de Iveco Stralis. En of het grijs en blauw nog niet opvallend genoeg was, dan biedt de toerenteller nog een breder kleurenscala. Gelang de toeren die je rijdt, volgt de toerenteller een groen/geel/rode lijn. Dit komt vaker voor bij vrachtwagens, maar in combinatie met de rest van het design kan deze tellerklok niet in deze lijst ontbreken.

Iveco Stralis  2002-2006 - Instrumentenpanelen
Iveco Stralis 2002-2006

Instrumentenpanelen

Registreer of log in om prijzen te zien

Renault Modus

Het instrumentenpaneel uit de Renault Modus is de laatste in deze lijst. Hoewel de indeling van dit instrumentenpaneel er misschien niet eens zo heel gek uitziet, is ie toch wel uniek in zijn soort. We hebben namelijk geen ander instrumentenpaneel in het assortiment die dezelfde lay-out gebruikt.

Renault Modus 2004-2012 - Instrumentenpanelen
Renault Modus 2004-2012

Instrumentenpanelen

Registreer of log in om prijzen te zien