Zo spelen autofabrikanten in op het globale chiptekort

Dat autofabrikanten iets te kortzichtig op de effecten van de COVID-19 pandemie gereageerd hebben, is inmiddels wel duidelijk geworden. Het annuleren van grote orders microchips was achteraf toch niet zo verstandig. Maar het lost natuurlijk weinig op om daar eeuwig over te blijven mopperen. Hoog tijd voor wat creatieve oplossingen dus.

BMW

BMW kiest er daarom voor om een aantal modellen tijdelijk zonder touchscreen te leveren. In plaats daarvan wordt een iets minder luxe navigatiesysteem geplaatst dat bediend kan worden met een touchpad/draaiknop naast de versnellingspook (iDrive). Dus eigenlijk het systeem dat voor het touchscreen ook altijd al in BMW’s te vinden was. Bovendien beschikt het systeem wel nog steeds over voice control, dus echt behelpen is het gelukkig niet.

Daarnaast is ook het BMW Backup Assistant tijdelijk niet verkrijgbaar. Achteruit inparkeren zul je dus net als het boerenvolk gewoon zelf moeten doen. Wat een armoede…

Cadillac

Ook Cadillac heeft kritisch gekeken naar de nieuwste technologische snufjes en besloot ondanks dat de topmodellen van de Escalade het even tijdelijk zonder Super Cruise moeten doen. (= Tesla Autopilot zonder de naam ‘Tesla Autopilot’) Inmiddels is Super Cruise wel weer aan te vinken in de orderlijsten, maar Cadillac gaf wel aan dat voor de nieuwe orders langere levertijden gelden.

Chevrolet

Bij Chevrolet blijft de schade beperkt tot het ontbreken van HD-radio, verder blijft alles bij het oude. Aangezien er wel gewoon een normale radio gemonteerd wordt en de klant € 50,- korting krijgt op de aankoop, zullen veel klanten zich hier waarschijnlijk niet echt druk om maken.

Echter… helaas moest Chevrolet toch even terugkomen op deze belofte. Vanaf 15 november 2021 zullen de meeste SUV’s en pickups het ook zonder verwarmde en geventileerde stoelen moeten doen. Oh, en zowel het verwarmde stuurwiel als het draadloos opladen van je mobiele telefoon gaat vanaf eind november ook verdwijnen. De compensatie hiervoor kan tot € 500,- oplopen. Achteraf inbouwen lijkt dus geen optie te zijn bij Chevrolet.

En de lijst lijkt alleen maar langer te worden: Ook cilinderuitschakeling bij de V8-modellen is inmiddels niet meer beschikbaar, net als het start-stop-systeem. Mochten er nog meer aanpassingen komen vanuit General Motors, dan zullen we deze hier ook plaatsen.

Ford

Een aantal Fords uit de fabriek in Turkije worden tijdelijk zonder navigatiesysteem geleverd, maar in de eerste helft van 2022 zullen deze alsnog achteraf gemonteerd kunnen worden. Verder wordt vooral de nieuwe Ford Puma flink getroffen door het chiptekort: Functies zoals grootlichtassistentie, lane-keeping, lane departure warning, remassistentie, voetganger herkenning en parkeersensoren achter ontbreken tijdelijk. De Ford Puma verliest hiermee ook tijdelijk zijn 5 sterren in de Euro NCAP veiligheidstest. De klant kan kiezen tussen een korting of het uitstellen van de bestelling.

Mercedes-Benz

De meeste modellen van Mercedes-Benz (vooral AMG) zitten volgepropt met allerlei elektronica. Voor het merk uit Stuttgart komt het chiptekort dan ook hard aan. Opties zoals draadloos opladen, een automatisch openende achterklep, LED koplampen en allerlei audio-gerelateerde extra’s zijn momenteel beperkt verkrijgbaar. Ook de huidige productie loopt hiermee flinke vertraging op. Veel modellen worden daarom later geleverd dan verwacht. Mercedes-Benz geeft daarom bij nieuwe orders geen duidelijke leverdatum meer op.

Peugeot

De populaire Peugeot 308 moet het tijdelijk doen zonder de fraaie Virtual Cockpit. Tijdelijk alleen verkrijgbaar met analoge wijzers dus. Verder wordt er vooral intern geschoven met chips: de goedverkopende modellen krijgen voorang op de wat minder populaire types binnen het gamma.

Porsche

Het klonk zo mooi aan de bar van een luxe vijfsterrenhotel: “Mijn Porsche beschikt over 18-voudig verstelbare zetels.” Helaas zullen toekomstige Porsche-eigenaren het even zonder deze luxe moeten doen: de optie is tijdelijk niet verkrijgbaar op modellen zoals de Macan. Ook de elektrisch verstelbare stuurkolom is tijdelijk niet leverbaar. Deze optie wordt echter later alsnog bij de dealer ingebouwd, dus de armoede is van tijdelijke aard.