Wat als onze afdelingen hypercars zouden zijn?

Hypercars zijn een bijzonder fenomeen. Ze bieden de nieuwste futuristische technieken en leveren extreme prestaties. Alleen het hoogst haalbare is goed genoeg en daarbij wordt werkelijk nergens op bezuinigd. Noem het een klopje op onze eigen schouder of noem het een vermakelijke vorm van zelfspot, maar met dit in het achterhoofd dwaalden onze gedachten al snel af. We zijn erg trots op wat ACtronics in de afgelopen 10 jaar bereikt heeft en ook wij proberen iedere dag opnieuw te streven naar het hoogst haalbare. We zijn juist daarom ook altijd bijzonder geïnteresseerd in de nieuwste technologie. Zou ACtronics misschien dezelfde eigenschappen bezitten als die van een hypercar? En zo ja, welke hypercar lijkt het meest op onze manier van werken?

Al snel bleek dat op die vraag geen eenvoudig antwoord kon worden gegeven. Elke afdeling heeft namelijk zijn eigen karakter en zijn eigen specifieke eigenschappen. We zouden veel mensen tekort doen door slechts één hypercar uit te kiezen. We hebben er daarom 12 uitgekozen. Wat vinden jullie: hebben we de juiste keuzes gemaakt?

Logistiek: Koenigsegg Agera R

De bagagebox op het dak is natuurlijk bijzonder handig voor het vervoeren van pakketjes, maar dat is niet de enige reden voor deze keuze. De Agera R is een ware underdog, zeker nu de One:1 alle aandacht opeist. Mensen vergeten vaak hoe goed en hoe snel deze auto werkelijk is. De Zweedse hypercar maakt echt gehakt van het hypercar-trio dat op dit moment flink in de spotlights staat. En daarom past deze auto perfect bij de afdeling logistiek, want mensen vergeten vaak dat deze afdeling maar liefst 250 pakketten per dag te verwerken krijgt en dat is een prestatie van formaat.

Koenigsegg Agera R

Foto: Top Gear

Customer Service: Bugatti Chiron

De Bugatti Veyron was een auto in zijn eigen klasse. De prestaties bleven lang ongeëvenaard en de bouwkwaliteit was van uitzonderlijk hoog niveau. De auto was zo eenvoudig te besturen, dat je er eigenlijk ook de dagelijkse boodschappen mee kon doen, als die enorme W16 niet in de weg had gezeten tenminste.

Maar zoals alles, moet ook Bugatti met zijn tijd mee en de Veyron is inmiddels al meerdere malen voorbijgestreefd. Tijd voor een echte opvolger dus. We moeten nog heel even wachten, maar de Bugatti Chiron komt eraan. Of dat weer zo’n geweldenaar wordt als de Veyron? Reken daar maar op.

Ook onze Customer Service heeft de afgelopen tijd opvolging gekregen, maar net als bij de Chiron, is ook bij ACtronics de vertrouwde W16-motor gebleven. Laat je dus niet misleiden door de nieuwe gezichten. Iedereen is vastberaden om er een groot succes van te maken, net als Bugatti voor ogen heeft. Het is trouwens nog maar afwachten of de nieuwe Chiron net zo goed gaat worden als onze vernieuwde Customer Service, want het team bezit nu wel bijzonder veel goede capaciteiten.

Bugatti Chiron

Foto: CarLifeStyle

Revisie (Bond-afdeling): Porsche 918 Spyder

Bij de bouw van deze hypercar is niet over één nacht ijs gegaan. De auto is met extreme precisie in elkaar gezet en werkelijk elk onderdeel is tot in den treuren getest. Alleen zodra de ingenieurs absoluut zeker waren van hun zaak, werd een idee doorgevoerd. De ontwikkeling heeft hierdoor lang geduurd, maar het resultaat mag er zeker zijn. Deze Porsche maakt het zijn concurrenten van Ferrari en McLaren heel moeilijk, simpelweg omdat de auto als geheel absoluut in balans is. Rijden in de Porsche voelt veel verfijnder en veel futuristischer dan in elke andere hypercar. In Stuttgart mogen ze trots zijn op deze creatie.

Ook bij de Bond-afdeling is precisie het sleutelwoord. Er moet met grote nauwkeurigheid worden gewerkt om het kwaliteitsniveau op pijl te houden en alleen als een nieuwe test of nieuwe methode absoluut betrouwbaar blijkt te zijn, wordt deze ingevoerd. En ook echt geen moment eerder.

Porsche 918 Spyder

Foto: Bron onbekend

Revisie (Soldeer-afdeling): McLaren P1

De Soldeer-afdeling lijkt in veel opzichten heel erg op de Bond-afdeling, maar toch zie je een aantal duidelijke verschillen. Onze keuze is daarom op de McLaren P1 gevallen: deze hypercar wordt heel vaak vergeleken met de Porsche 918 Spyder en de prestaties zijn ook nagenoeg gelijk, maar de P1 heeft desondanks toch een heel ander karakter. Er is gewoon net wat meer risico genomen bij het ontwerpen van de McLaren en dat is niet alleen merkbaar (de eigenlijk straat-illegale “Track-mode”), maar ook zichtbaar (de enorm brute achterzijde).

Waar Porsche vaak op zeker speelt, neemt McLaren dus net even wat meer risico en daarom past deze auto perfect bij de Soldeer-afdeling. Er wordt gewerkt met een combinatie van lef en haast laboratoriumachtige perfectie.

McLaren P1

Foto: McLaren Newport Beach

Revisie (Mechatronica-afdeling): Zenvo ST1

In deze hypercar ga je geen onnodige gadgets vinden, de Zenvo ST1 is puur gericht op prestatie. De auto is bij de tests net zo woest gebleken als zijn uiterlijk, want meer dan eens heeft het testmodel vlam gevat. Inmiddels is het beest getemd en kunnen de ruim 1100 pk’s (relatief) veilig worden losgelaten.

Ook bij de afdeling Mechatronica zul je geen onnodige gadgets terugvinden. De afdeling is erop gericht om de gekregen taak goed en snel te volbrengen zonder enige poespas of drama. En juist daarom vonden we de Deense hypercar prima passen bij deze afdeling. De auto is slechts gebouwd voor één taak: prestatie.

Zenvo ST1

Foto: 0-100.it

Preparing / Voorbewerking: Lamborghini Sesto Elemento

Tegenwoordig zijn auto’s volgepropt met allerlei veiligheid- en comfortverhogende extra’s, maar dat komt de pure prestaties niet ten goede. Lamborghini ging daarom terug naar de basis en bouwde de Sesto Elemento. De ultra-lichte bolide weegt nog minder dan een Fiat Panda, maar heeft wel de machtige V10 van de Lamborghini Gallardo achterin liggen. Rijden in de Sesto Elemento voelt alsof je in een spartaanse volbloed raceauto zit en door zijn lage gewicht zijn er maar weinig andere hypercars die het bochtenwerk kunnen volgen.

In wezen pakt men het bij de afdeling Preparing op dezelfde manier aan. Het binnengekomen onderdeel wordt gestript tot de basis en wordt ontdaan van al het vuil. Het onderdeel komt helemaal “kaal” aan bij onze Revisie-afdeling, waardoor ze veel beter met het onderdeel aan de slag kunnen. Dit komt dus, net zoals bij de Sesto Elemento, de pure prestatie ten goede.

Lamborghini Sesto Elemento

Foto: Lamborghini

Productmanagement: Pagani Huayra

Wist u dat elke gebouwde Pagani weer beter is dan de vorige? En dat al die updates ook verkrijgbaar worden voor de eerder gebouwde modellen? Horatio Pagani is meer dan een briljant ingenieur, het is een meester in perfectie. Zijn manier van analyseren en verbeteren zijn ongeëvenaard en dat zie je af aan de bouwkwaliteit. Werkelijk elk onderdeel krijgt evenveel aandacht, tot het kleinste schroefje aan toe.

De afdeling Productmanagement analyseert op dezelfde manier alle nieuwe data en gaat op dezelfde manier om met alle producten. Elk product is net zo belangrijk en kwaliteit staat altijd op nummer 1. Productmanagement is met recht de Pagani Huayra van ACtronics.

Pagani Huayra

Foto: GearHeads

Marketing: LaFerrari

Laat design, passie en emotie maar aan Italianen over. Ja, er zijn andere hypercars die misschien nog net dat beetje beter presteren, maar geen enkel merk doet dat met datzelfde gevoel voor drama als Ferrari. Het glorieuze hoogtoerige geluid van die prachtige atmosferische V12 bezorgt haast iedereen kippenvel en mocht dat geluid je nog niet over de streep trekken, dan doet de rest van de auto dat wel.

Design, passie en emotie zijn natuurlijk ook drie mooie eigenschappen voor een goede Marketing-afdeling, want om onze diensten succesvol te verkopen, helpt het natuurlijk wel als alles er gelikt uitziet en onze passie voor elektronica goed wordt overgebracht. De LaFerrari lijkt dan ook de juiste keuze, maar er was wel één voorwaarde: welke hypercar er ook gekozen werd, de auto moest paars zijn. Nou, dat kan geregeld worden. wink-emoticon

LaFerrari

Foto: CarLifeStyle

Administratie: Aston Martin One 77

Aston Martin is een merk met status. Deze auto’s hoeven zich niet per se te bewijzen, want ondanks de bijzonder heftige prestaties, gaat het er bij Aston Martin niet om of de auto de snelste sprinter is of de hoogste topsnelheid heeft. Nee, een Aston Martin rijd je voor de luxueuze Britse ervaring. En als we heel eerlijk zijn: de autowereld kan niet zonder een aantal van deze ingetogen maar desondanks indrukwekkende bolides. Waar zou James Bond zich anders in moeten verplaatsen?

En daarom past deze One 77 perfect bij de afdeling Administratie. Het is een afdeling die niet extreem opvalt, maar wel heel belangrijk is. Je zou de afdeling haast gaan vergelijken met James Bond zelf: veel mensen hebben geen idee wat hij allemaal precies doet, maar iedereen weet dat het een bijzonder belangrijk persoon is. En precies dat gevoel geeft de afdeling Admistratie je ook. Veel mensen weten niet precies wat daar allemaal gebeurd, maar eigenlijk weet iedereen dat wat ze doen, heel belangrijk is.

Aston Martin One 77

Foto: Willem Rodenburg

R&D: Koenigsegg Regera

Iedereen die deze auto kent, begrijpt direct de link met R&D. Dit is een auto die zijn tijd ver vooruit is. Om deze bolide namelijk in no-time naar snelheden boven de 400 km/h te stuwen, wordt er gebruik gemaakt van 3 elektromotoren, een 1100 pk sterke V8 en een transmissie ZONDER versnellingen. Die configuratie is werkelijk nog nooit uitgeprobeerd en werkt inmiddels briljant. Diep respect.

R&D weet als geen ander hoe het is om je op onbekend terrein te begeven en juist dan out of the box te denken om toch tot een oplossing te komen. Alleen al daarom is de Koenigsegg Regera de perfecte keus. Maar ook die hypermoderne “all-electric” uitstraling past perfect bij een afdeling als R&D.

Koenigsegg Regera

Foto: Inautonews.com

Bonus: Het beursteam: Scuderia Cameron Glickenhaus SCG 003

Ok, we spelen een beetje vals. Het beursteam is eigenlijk geen aparte afdeling. Toch konden we het niet laten om deze vergelijking te maken. De SCG 003 is namelijk net zo goed in snel ombouwen als ons beursteam. De auto wordt geleverd met een apart aerodynamicapakket voor op het circuit. Binnen slechts 7 minuten is deze straatlegale hypercar omgebouwd naar een volwaardige LMP-racer. We kennen geen enkele andere auto waarbij dat mogelijk is.

Scuderia Cameron Glickenhaus SCG 003

Foto: Scuderia Cameron Glickenhaus

Op speciaal verzoek voor ons managementteam

U vraagt, wij draaien. De ludieke hypercarvergelijking is ook bij ons managementteam opgevallen en al snel kwam de vraag of er ook een hypercar voor hen kon worden uitgezocht. Bij onze zoektocht stuitten we echter op een serieus probleem, want 12 hele mooie opties zijn inmiddels al vergeven…

Maar naar wat voor een auto zijn we eigenlijk op zoek? Het managementteam heeft de enorm lastige taak om zowel het bedrijf op de goede koers te houden, als de werknemers tevreden te houden en hoewel werknemers vaak (heel logisch) in de waan van de dag leven, is de blik van het management ondertussen al op de verre toekomst gericht. Die tegenstelling maakt het niet altijd makkelijk om veranderingen door te voeren, want soms is verandering nodig met oog op een goede toekomst, maar zorgt dit voor onbegrip bij mensen die vooral naar de huidige gang van zaken kijken. Probeer daar maar eens een goede balans in te vinden.

Goed, we zoeken dus een auto die ondanks zijn vooruitziende blik niet voor onbegrip zorgt, maar die iedereen laat inzien hoe mooi die onbekende toekomst kan zijn. We willen er misschien nog niet helemaal aan toegeven, maar het lijkt erop dat de elektromotoren het uiteindelijk toch over gaan nemen van de verbrandingsmotoren. Die gedachte wil bij de huidige petrolheads maar niet in goede aarde vallen, mede omdat de er nog maar weinig spannende supercars en hypercars met deze nieuwe aandrijving gebouwd worden. Hoe ga je deze mensen dan in vredesnaam overtuigen?

Al snel schoot de BMW i8 door onze gedachten, maar hoe mooi deze auto ook een blik op de toekomst geeft, die auto kan zich niet meten met de groep heftige hypercars die we hebben uitgekozen. Nee, we hebben iets krachtigers nodig van een automerk dat genoeg ervaring in huis heeft om een echt statement te kunnen maken: Porsche.

Vraag ons niet precies hoe ze het voor elkaar hebben gekregen, maar Porsche, het merk van de fantastische boxermotor, weet de stap naar elektriciteit bijzonder vloeiend te maken. Door eerst in Le Mans te experimenteren, hebben ze niet alleen een enorme ervaring opgebouwd, maar is er ook een link ontstaan tussen elektromotoren en autosport. De Porsche 918 Spyder liet al zien dat elektromotoren prima kunnen in een hypercar, maar op de eerste volledig elektrische geweldenaar wordt nog gewacht. En daarom presenteerde Porsche onlangs de Mission E. Deze vierdeurs supercoupe heeft eigenlijk alles in huis om ons te laten zien hoe mooi de toekomst kan zijn: een prachtig gelijnde supercar zoals we van Porsche gewend zijn, een futuristisch interieur met de mooiste displays en touchscreens en elektrische aandrijving die direct afkomstig is uit de LMP1-bolide die op Le Mans reed. Dit zou wel eens de hypercar van de toekomst kunnen worden.

De Porsche Mission E brengt ons dus eigenlijk tot een verrassende conclusie: ons managementteam is helemaal niet te vergelijken met een hypercar, maar heeft eigenlijk veel meer weg van de perfecte concept car. Een auto met de juiste blik op de toekomst. Een auto die ons laat zien hoe logisch de volgende stap eigenlijk is. En dat die perfecte concept car toevallig ook een witte Porsche is, zal een aantal mensen binnen het management echt helemaal niets verbazen.

Porsche 918-Spyder elektromotoren

Foto: Bron onbekend