Vapor Phase technologie nieuw In revisieproces ACtronics

ACtronics heeft een nieuwe verbeterslag gemaakt in de kwaliteit van het revisieproces van instrumentenpanelen. In het steeds verder doorontwikkelde revisieproces is namelijk een Vapor Phase Machine toegevoegd.

Gestandaardiseerde hoge kwaliteit

Met het in gebruik nemen van de Vapor Phase Machine heeft ACtronics een nieuwe aanvulling te pakken op de grotendeels geautomatiseerde revisielijn die eerder dit jaar al in gebruik werd genomen. Doel van de revisielijn is om op een effectieve en kwalitatieve manier seriematig instrumentenpanelen te kunnen reviseren. Topkwaliteit zorgt immers voor een duurzaam onderdeel, zodat de eindklant weer veilig op pad kan!

Opzoek naar de beste oplossing

Wie een PCB bekijkt, ziet direct dat dit een gevoelig onderdeel is met tal van componenten die hier middels soldeerverbindingen aan zijn verbonden. En juist deze soldeerverbindingen kunnen na verloop van tijd poreus raken door temperatuurswisselingen, trillingen of simpelweg gewoon door gebruik. De minuscule scheurtjes die na verloop van tijd kunnen ontstaan, zorgen ervoor dat het onderdeel niet meer naar behoren werkt. Juist daarom herstellen we bij ACtronics deze soldeerverbindingen altijd preventief om mogelijke defecten in de toekomst te voorkomen. En dat is precies hetgeen waarin de volautomatische Vapor Phase Machine tijdens de revisie van instrumentenpanelen in ondersteund.

Het voordeel van de Vapor Phase Machine

In tegenstelling tot de traditionele manier van solderen middels een soldeerapparaat maakt de Vapor Phase technologie, zoals de naam van de machine al doet vermoeden, gebruik van dampen. Om precies te zijn, is dit galdendamp. In de Vapor Phase Machine doorlopen de PCB’s een vastgestelde soldeerprofiel. De galden vloeistof zal bij een vaste temperatuur gaan verdampen. Deze milieuvriendelijke en niet giftige damp stijgt op en drijft de lucht naar boven. Hierdoor gaat de damp zich als het ware helemaal om de PCB vormen. Omdat de vloeistof inert is, reageert deze niet op andere stoffen en werkt dus enkel in op de soldeerverbindingen. En dat is precies wat we willen! De soldeerverbindingen op de PCB worden als het ware weer vloeibaar, zodat de kleine scheurtjes en beschadigingen verdwijnen. Ook slechte solderingen die verborgen zitten of met het blote oog niet te zien zijn worden op de PCB doorgevloeid en daarmee opnieuw gesoldeerd. De machine brengt de PCB vervolgens weer naar de koude zone waar de verbindingen weer inharden. In een mum van tijd heeft de machine haar taak volbracht en zijn de glimmende PCB’s weer in topconditie! Samenvattend biedt de Vapor Phase technologie dus vele voordelen:

  • Deze automatiseringsslag zorgt voor een gestandaardiseerde hoge kwaliteit
  • De duurzaamheid vergroot, omdat ook verborgen slechte solderingen opnieuw worden gesoldeerd
  • De doorlooptijd van de revisie wordt sterk verkort

Instrumentenpaneel laten reviseren?

Met ons steeds breder wordende assortiment kunnen we waarschijnlijk ook jou instrumentenpaneel reviseren. Klik hier om ons totale assortiment te bekijken!