Röntgen-inspectie brengt controleproces ACTRONICS naar nieuw kwaliteitsniveau

Kwaliteit is één van de belangrijkste kernwaarden binnen ACTRONICS. Daarom zijn we constant opzoek naar nieuwe mogelijkheden die onze processen kunnen optimaliseren. Een mooi voorbeeld hiervan is de realisatie van onze (geautomatiseerde) revisielijnen, waarover we al eerder hebben geschreven. Een andere recente innovatie in ons revisieproces is het gebruik van röntgen-inspectie die ons controleproces sterk verbetert. En daar vertellen we je in dit artikel graag wat meer over!

Wat was röntgenstraling ook alweer?

Röntgenstraling is iets wat we allemaal wel kennen van bijvoorbeeld de tandarts, het ziekenhuis of van luchthavens. Een röntgenfoto wordt gemaakt met behulp van röntgenstraling om ergens ‘doorheen’ te kijken. Zo kunnen in het ziekenhuis botbreuken gediagnosticeerd worden, krijgt de tandarts beter inzicht in de staat van het gebit en kan de douane op het vliegveld zien welke goederen je in je koffer hebt.

Röntgen-technologie bij ACTRONICS

“Maar op welke manier kan deze technologie ingezet worden bij het revisieproces van ACTRONICS?” Dat zal je jezelf misschien wel afvragen na het lezen van de titel hierboven. Om hier een goed antwoord op te kunnen geven, is het goed om eerst wat meer inzicht in ons globale proces te krijgen:

Test bij aankomst > Revisie > Eindtest en controle

Nadat het onderdeel hersteld is, volgt de laatste stap. Hierin wordt het onderdeel gecontroleerd om te bepalen of de revisie is geslaagd. Hierbij wordt het onderdeel opnieuw aan de test-opstelling aangesloten om alle functionaliteiten te controleren. En juist in deze controle-stap komt de röntgen-technologie van pas!

De verbeterslag

Ook zonder röntgen-apparatuur waren we wel al in staat om middels een optische controle alle (nieuwe) componenten te inspecteren. Echter beperkt de optische controle zich slechts tot de oppervlakte van de printplaat (met microscoop). Maar wat is de kwaliteit van bijvoorbeeld de aanhechting van een BGA-chip op de PCB, nadat deze vervangen is? Zijn alle soldeerpunten op de meest optimale manier gepositioneerd? En heeft de tin op optimale wijze gevloeid? Op die vraag konden we tot op heden alleen theoretisch antwoord geven, maar daar is nu verandering in gekomen. Eventuele verborgen gebreken worden dankzij de X-ray machine allemaal duidelijk zichtbaar, waardoor we nu dus ook ons reflow-proces kunnen controleren en valideren.

Voorzichtig te werk

Om zowel veilig als effectief met deze apparatuur om te kunnen gaan, is een goede opleiding van cruciaal belang. Daarom hebben verschillende revisie-experts een training gehad om de x-ray machine doelgericht in te zetten. Het resultaat is een digitaal röntgenbeeld die (indien je weet waar je op moet letten) precies laat zien of de revisie goed is uitgevoerd. Zo zijn we nog beter in staat om te garanderen dat het onderdeel weer zo goed als nieuw is!