Integratie van Android Auto in het instrumentenpaneel: the next big thing?

De afgelopen jaren heeft Google hard aan de weg getimmerd om een steeds prominentere rol binnen de autobranche te verkrijgen. Zo deden ze enkele jaren geleden al een poging om een zelfrijdende auto te ontwikkelen. Echter, verder dan een studiemodel is het helaas nooit gekomen. Meer succes behaalde Google met Android Auto, waarmee je via het infotainmentsysteem verschillende apps kunt gebruiken. Het platform heeft enorm veel potentie en dat is ook precies de reden waarom Google nu nóg een stapje verder wil gaan. We doken in de laatste ontwikkelingen!

Europa in een stroomversnelling

Voor wie Android Auto nog niet kent: Android Auto is een interface waarmee de gebruikers hun smartphone aan het infotainmentsysteem kunnen koppelen om zo van alle gemakken voorzien te zijn. Zo kun je handsfree bellen, stream je bijvoorbeeld je favoriete muziek zonder problemen vanaf je smartphone naar het audiosysteem in de auto en kun je gebruikmaken van Google Maps via het beeldscherm in het dashboard. De routebegeleiding is uiteraard via de speakers van de auto te volgen. Eigenlijk werkt dit net zoals een conventioneel navigatiesysteem, maar dan altijd voorzien van de laatste informatie en de nieuwste kaartupdates.

Hoewel Android Auto nog relatief nieuw is in de Europese markt, bestaat het platform toch al sinds 2015. Hyundai had destijds de primeur: het was het eerste automerk waarbij een infotainmentsysteem met de interface van Google tot de standaarduitrusting behoorde. Sinds die introductie in 2015 volgden vele andere automerken, maar de Europese bestuurder had er tot voor kort helaas nog weinig aan: Android Auto werd namelijk nog niet ondersteund in Europa. Daar kwam onlangs (eind 2020) gelukkig verandering in toen Android Auto in de eerste landen werd uitgerold. Inmiddels heeft de dekking in Europa serieuze vormen aangenomen en dat is ook te zien aan het aantal auto’s dat ‘af-fabriek’ of via een aftermarket-systeem zijn uitgerust met Android Auto: de barrière van 100 miljoen auto’s is momenteel al doorbroken!

Foto: ©9to5google.com

Android Auto ook in het instrumentenpaneel?

Google wil echter meer. Nu steeds meer (zo ongeveer alle) autofabrikanten overstappen op digitale instrumentenpanelen, ziet Google daar mogelijkheden. Daarom kwam de tech-gigant eerder dit jaar met het nieuws naar buiten dat ze inderdaad bezig zijn om Android Auto in het instrumentenpaneel te integreren. Hiermee komen er dus plenty mogelijkheden bij, want hoe prettig zou het zijn als je tussen je toerenteller en snelheidsmeter ook de navigatie-begeleiding zou kunnen zien? Natuurlijk is dit wel een feature die ook al bij auto’s zonder Android Auto beschikbaar is, maar de mogelijkheden met Google Maps in je instrumentenpaneel zijn wel echt een stuk groter. Dankzij de gigantische hoeveelheid data die Google Maps tot zijn beschikking heeft, wordt navigeren dus een stuk makkelijker. Het zal ons daarom niet verbazen dat Android Auto via het instrumentenpaneel in de nabije toekomst dé standaard wordt.