Hoe je tijdens Woningsdag Koningsdagspelletjes met auto-onderdelen kunt doen

27 april is het weer tijd voor Koningsdag! Koning Willem-Alexander mag op die dag alweer 53 kaarsjes uitblazen. Echter, zal deze dag voor iedereen anders dan anders verlopen. Geen parades, geen vrijmarkten en geen Koningsspelen. Het zal dus voor iedereen een beetje een gekke gewaarwording zijn. Dat bracht ons op een idee: in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, vinden we dat we juist in deze tijd Koningsdag niet ongemerkt voorbij kunnen laten gaan. Want waarom zullen we met dit lenteweer geen superleuke spelletjes tijdens het inmiddels tot in de media omgedoopte Woningdag gaan doen? Met een beetje creativiteit kun je (oude) auto-onderdelen namelijk prima gebruiken om traditionele spelletjes in een nieuw jasje te steken. Hoe? Wij bedachten 9 geniale spelletjes voor jullie!

 

Ringwerpen met een autoband

We trappen af met een onze versie van ringwerpen, namelijk autoband werpen! Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een autoband en een staand voorwerp. Zet bijvoorbeeld een parasolstandaard, autobandenstandaard of een (schroef)veer neer en probeer de autoband er vanaf een bepaalde afstand omheen of op te gooien. Maak de afstand steeds iets groter en kijk wie er als laatste overblijft, of probeer een zo hoog mogelijk aantal vanaf een bepaalde afstand raak te gooien. Aangezien de autoband redelijk zwaar is, is dit moeilijker dan je denkt!

 

 

Autostoelendans

Pak je draadloze speaker er maar bij, want een potje stoelendans kan tijdens Woningsdag niet missen! Je kunt natuurlijk gewoon ‘standaard ‘stoelen gebruiken, maar hoe gaaf is het om dit met autostoelen te doen? Succes gegarandeerd en het zit natuurlijk ook nog eens super lekker! Tip: de verschillende muziekstreamingsdiensten staan vol met Koningsdag afspeellijsten die ideaal zijn voor de stoelendans.

 

 

 

 

Balanceren op een schroefveer

Mochten kinderen dit spel willen gaan doen, is letterlijk een helpende hand van een volwassene aan te raden. Het is namelijk tijd voor een pittig stukje balanceren! Leg hiervoor een (stevige) plank op een liggende schroefveer en probeer zo lang mogelijk te balanceren. De persoon die dit het langst volhoudt is natuurlijk de winnaar!

 

 

 

 

 

Boter Kaas en Eieren

Heb je nog ergens een oude motorkap of autodeur liggen? Pak er dan maar een paar memoblaadjes bij, want dan kun je gaan genieten van een wedstrijdje boter kaas en eieren. Met een rolletje isolatie tape heb je binnen een mum van tijd het raster uitgeknipt die je op de deur of motorkap kunt plakken. Vervolgens kun je de memoblaadjes gebruiken om de kruisjes en rondjes op de beste posities in het spel te plakken. Laten we eerlijk zijn: dat is toch veel leuker dan op een papiertje?

 

 

 

Domino met airbag gasgeneratoren

Misschien is het niet een spel een spel die je associeert met de Koningsspelen, maar we vonden hem te leuk om niet te delen. Na elf jaar komt Domino Day weer terug op televisie en dat zette ons wel even aan het nadenken. Want met welke onderdelen kun je domino spelen? Een velg bleek te breed en viel daardoor niet om, terwijl een deur en remschijf juist te snel omvielen. Het onderdeel dat hiervoor het beste bleek te werken waren de airbag gasgeneratoren! Het kan misschien wat lastig zijn om een wat groter aantal van dit onderdeel te vinden, maar het stukje metaal dat onderaan dit onderdeel uitsteekt is perfect om lichtjes in de grond te verankeren. Hierdoor valt hij niet zomaar om, maar als hij door een andere gasgenerator wordt aangedrukt ontstaat er toch een domino-effect!

 

 

Hoelahoepen met een multiriem

Voordat je met dit spel aan de slag gaat, is het wellicht goed om de multiriem even schoon te maken, of om even oude kleding aan te doen. De multiriem (of een distributieriem uiteraard) is namelijk een prima vervanging voor de traditionele hoelahoep! Gezien de grootte van deze riem is dit spel alleen voor kinderen geschikt. We zijn benieuwd hoe lang jullie het volhouden om de multiriem niet op de grond te laten vallen!

 

 

 

 

Jeu de Boules met zuigers

Alleen bij de naam van dit spel kom je toch al helemaal in vakantiesferen? Jeu de boules is een spel die je prima met auto-onderdelen kunt doen! Het kleine houten balletje (ook wel de but genoemd) die dient als richtbal kan bij deze variant vervangen worden door een airbag gasgenerator die we ook tijdens het dominospelletje hebben gebruikt. Vervolgens kunnen zuigers gebruikt worden als ballen om zo dicht mogelijk bij de but te komen. Mocht je op een hele ruwe ondergrond spelen zou je even een stuk plastic folie op de grond kunnen leggen. Dit geeft dan meteen ook het speelveld aan. De persoon wiens onderdeel na een aantal keren gooien het dichtst bij de but terecht is gekomen, mag zich de winnaar van dit spel noemen!

 

Kabelboom trekken

Voor de mensen die hun spierkracht graag nog even extra willen tentoonstellen hebben we de automotive versie van touwtrekken bedacht, namelijk kabelboom trekken! Vervang het dikke stuk touw voor een kabelboom en je hebt gegarandeerd plezier! Gezien de lengte van de kabelboom is dit niet een spel die je met een grote groep kunt doen, maar één tegen één kunt doen. Maak dus even een speelschema, om te bepalen wie de hulk van de groep is!

 

 

 

Touwtje springen met een deurrubber

Heb je zin in touwtje springen? Dan is een deurrubber een perfect onderdeel! Qua diameter lijkt dit onderdeel bijna gemaakt te zijn voor touwtje springen, waardoor dit ook voor volwassenen een leuke uitdaging is. Mocht het deurrubber te groot zijn, dan kun je natuurlijk altijd een stukje afknippen, zodat bijvoorbeeld ook de kinderen een poging kunnen wagen om een plekje op het scorebord te verdienen. Plezier voor de hele familie!

 

 

 

We hopen dat je met deze spelletjes desondanks een hele fijne Koningsdag (uhmmm… Woningsdag) kunt vieren. Ga je een spelletje proberen, of hebben deze ideeën je geïnspireerd tot een nieuw spel? Dan zijn we heel nieuwsgierig! Stuur dan gerust even een mailtje met beeldmateriaal naar info@actronics.nl. Vinden we leuk! Bij deze willen we onze vrienden van Kleine Staarman Asia Group bedanken voor het ter beschikking stellen van de onderdelen en de ruimte om het beeldmateriaal te schieten!