Gaat het coronavirus de APK keuringen voor altijd veranderen?

Bij de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) begonnen garagisten zich terecht ernstig zorgen te maken. Zouden we nog wel mogen keuren? Durven mensen wel hun auto bij de werkplaats langs te brengen? Daarnaast komt mogelijk ook de gezondheid van de monteurs in gevaar. Veel autobedrijven zien door deze crisis gaten in hun werkplaatsplanning vallen. Een nieuwe Engelse start-up die APK keuringen regelt heeft het echter nog nooit zo druk gehad als nu. Hoe dat zit lees je hier!

Eigen auto, eigen onderhoud

Ondanks dat car sharing één van de grootste trend op automotive gebied van de laatste jaren was / is, rijdt het gros van de mensen nog in een eigen auto. Volgens onderzoek van de ING is tussen 2016 en 2018 het aantal gedeelte auto’s in Europa van 132.000 naar 370.000 gestegen. Meer dan een verdrievoudiging dus! Echter, als je je bedenkt dat de totale vloot aan passagierswagens in Europa in 2018 257 miljoen voertuigen bedroeg, dan kun je je voorstellen dat het gros van de mensen nog zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van hun auto.

APK tijdens coronacrisis

Hoewel in Nederland APK keuringen ‘gewoon’ verplicht zijn, is dat in andere landen anders. Door de lock-down die in sommige landen van kracht is, zijn er speciale regels opgesteld. In Engeland is de datum voor de M.O.T. (hun variant op de APK) bijvoorbeeld met zes maanden opgeschoven, zodat mensen voorlopig hun huis daarvoor niet uithoeven. Maar wat doe je als je je auto op dit moment dagelijks nodig hebt? Dan wil je misschien toch wel je auto laten keuren. Maar goed, je wilt eigenlijk nu ook zoveel mogelijk binnen blijven. Hoe doe je dat?

APK op afstand

Van deze vraag profiteert de jonge Engelse start-up Fixter die op dit moment aardig wat stof doet opwaaien. Dit bedrijf die in 2016 is opgericht voert namelijk APK op afstand uit. Of nou ja, op afstand… Door contact met deze partij op te nemen wordt de auto opgehaald van waaruit je ook maar wilt. Ben je op het werk? Geef de simpelweg je locatie door en waar je bent en vervolgens komt iemand van het bedrijf de auto ophalen en brengt de auto vervolgens bij één van hun onafhankelijke partnergarages. Hierbij heb je ook nog eens de optie dat de auto op kritische punten worden schoongemaakt en wordt gereinigd, zodat de kans op overbrenging van het virus geminimaliseerd wordt.

Wij zijn heel benieuwd hoe jullie over dit concept denken!