Foutcode P0340 bij Opel: Nokkenaspositiesensor

Wat betekent deze foutcode?

Zodra OBD-II foutcode P0340 bij het uitlezen van een Opel verschijnt, betekent dit dat er een probleem is met de nokkenassensor. Een goed werkende nokkenaspositiesensor geeft steeds een signaal af zodra de nokkenas weer volledig rond is gedraaid. Aan de hand van dit signaal kan de ECU (bij Opel ook wel eens PCM genoemd) bepalen wanneer het juiste moment voor inspuiting en/of ontsteking is. De ECU stuurt dus de bobines en de injectoren aan op basis van het signaal van de nokkenassensor. Wanneer er een fout optreedt in deze informatietoevoer, zal dit systeem dus niet goed functioneren. Hierdoor kan de foutcode P0340 getriggerd worden.

In welke auto komt deze foutcode voor?

Opel Zafira A

Opel Meriva A

Opel Astra A

Kortom: Allerlei modellen van Opel met een Z16SE, Z16XER/P of Z18XE(R) motor.

Symptomen bij foutcode P0340 (Opel)

Het (sporadisch) ontbreken van het nokkenassignaal en daarmee het ontstaan van foutcode P0340 kan allerlei symptomen veroorzaken. De ECU is in zo’n situatie niet goed in staat om zowel de inspuiting als de ontsteking goed aan te sturen. Om die reden kan het voorkomen dat de auto moeilijk te starten is, niet motor niet soepel loopt, inhoudt of zelfs afslaat. Daarnaast kan er vermogensverlies optreden. Deze klachten kunnen er ook voor zorgen dat het motorstoringslampje gaat branden.

Oorzaken van foutcode P0340

De foutcodebeschrijving van P0340 stuurt je natuurlijk al aardig in de richting wat betreft de oorzaak van het probleem. Een defecte nokkenaspositiesensor kan namelijk een oorzaak van deze foutcode zijn. Ook problemen met de bedrading en corrosie op de connector van de sensor kunnen de oorzaak van het probleem zijn. Gek genoeg kan zelfs een niet goed aangesloten (!) krukaspositiesensor ervoor zorgen dat deze foutcode ontstaat. Tenslotte kan een defect binnen de ECU ervoor zorgen dat de data van de nokkenassensor niet goed doorkomt. Zo staan de Delphi Delco MT35E, Delphi Delco Multec HSFI en Siemens Simtec 71-serie (dit zijn de meest gebruikte ECU’s binnen Opel) erom bekend dat ze deze foutcode triggeren bij een intern defect. ACtronics kan dit reviseren.

Siemens Simtec 71-serie
Siemens Simtec 71-serie

ECU's

Registreer of log in om prijzen te zien

icon-check-markOns advies in het geval van foutcode P0340

Ons advies bij deze foutcode is om eerst te controleren of de nokkenassensor het probleem is. Sluit daarvoor de sensor aan op een scoop en controleer het signaal met draaiende motor. Kijk ook goed na of de sensor geen aftermarket sensor is: een imitatiesensor geeft vaak een afwijkend signaal af, dat voor veel problemen kan zorgen.

Mocht de nokkenaspositiesensor nu echt in orde zijn, controleer dan voor de zekerheid of de krukaspositie goed aangesloten zit. Is dit ook het geval, dan weet je bijna zeker dat er een fout in de ECU zit. Gebruik dan de zoekbalk op de homepage van onze website om het OE-nummer van het onderdeel te zoeken, om zo een revisie-opdracht te starten. Mocht je verder nog vragen hebben, dan staan we graag voor je klaar!

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!