De ultieme 3200km roadtrip door Noord-Italië (inclusief niet te missen bezienswaardigheden)

Italië is zonder twijfel een van de mooiste (vakantie)landen van Europa. De cultuur, natuur en gastronomie worden wereldwijd geprezen. Ook het asfalt die je van de ene naar de andere prachtige stad leiden zijn ongeëvenaard. Om deze mooie wegen in het zonnetje te zetten, hebben we een 1e deel van een roadtrip door Italië gemaakt. Dit eerste deel brengt je kriskras over de mooiste wegen van Noord-Italië. In 14 schitterende etappes mis je niks van al het moois wat Ligurië, Piemonte, Lombardije, Trentino, en Veneto je te bieden hebben. De beroemde meren en prachtige bergwegen in de Dolomieten zullen natuurlijk niet ontbreken. Bekijk hieronder daarom de details van deze roadtrip door Noord-Italië!

Tekst gaat verder onder de kaart

De route van de ultieme roadtrip door Noord-Italië

Open je de kaart liever in een nieuw tabblad? Dat kan! Klik op deze link.

Etappe 1: San Lorenzo al Mare – Boglietto (Zee, bergen en wijn)

Etappe 1: San Lorenzo al Mare – Boglietto (Zee, bergen en wijn)

De start van de eerste etappe! Aangezien de route een grote lus is kun je de route starten waar je wil, maar deze plek is niet zonder reden gekomen. Want wat is een betere plek dan te starten aan de Rivièra, direct aan de SS1. Met de Golf van Genua aan onze zijde vertrekken we vanuit San Lorenzo al Mare in westelijke richting voor onze eerste kilometers langs de kustlijn. Ten hoogte van Prai maken we een bocht naar rechts om de SP548 op te draaien. Deze bochtige weg leidt ons tot aan Montalto Ligure parallel aan de Fora di Taggia. Vanaf dit kleine dorpje nemen we namelijk de afslag richting de SP21. Vanaf hier begint de weg steeds steiler op te lopen en dat is ook niet zo gek. Deze weg stuurt ons namelijk naar de top van de Colle D'Oggia! Vanaf het bosrijke gebied kom je op de top op een prachtig open stuk waarbij het uitzicht meer dan spectaculair is. Voorlopig zijn we echter nog niet van de hoogtemeters af. Via de Ponte dei Passi en de Colla San Bernardo trekken we via diverse slingerwegen gestaag door in noordelijke richting. De SP28 langs de Tanaro brengt ons onder andere langs de Torre dei Saraceni. Niet veel later passeren we halverwege de eerste etappe de beroemde Castello Reale di Casotto. Vanaf daar zal het bergachtige terrein ingewisseld worden voor wat heuvelachtiger terrein. Via Pamparato, Borgo en Dogliani rijden we langzamerhand het bekende wijngebied rondom Alba binnen. De smallere wegen in dit stuk van de etappe leiden ons dwarsdoor dit prachtige gebied heen. De finish van de etappe bevind zich niet veel later ten noordoosten van Alba in het dorpje Boglietto.

Etappe 2: Boglietto - Bolzano Novarese (Door de landerijen van Noordwest Italië)

Etappe 2: Boglietto - Bolzano Novarese (Door de landerijen van Noordwest Italië)

In de tweede etappe gaan we verder waar we in eerste etappe gebleven waren: verder noordwaarts rijden! En dat het venijn in de staart kan zitten, bewijst deze etappe. Maar voordat we daar aankomen starten we vanuit Boglietto om over de SP41 te rijden. De wijnranken laten we vrij snel na de start achter ons en worden ingewisseld voor glooiende weilanden. Hierbij passeren we onder andere langs het Castello di Redabue, die tussen de bomen vanaf de weg te zien is. In de regio Piemonte waar we doorheen rijden zijn natuurlijk meer van dit soort prachtige bouwwerken te vinden waarvan de volgende niet veel later opduikt: het Castello Sannazzaro bij Giarole. Na het oversteken van de Po, vervolgen we onze weg richting het noorden waarbij we veelal parallel rijden met de Sesia. Hoe verder we richting de finish van de etappe komen, hoe heuvelachtiger het landschap langzaam maar zeker wordt. Niet alleen beginnen de wegen glooiender te worden, maar ook het aantal bochten neemt toe. Via Polto, Pray en Valduggia trekken we richting het slotstuk van de etappe. In dit laatste gedeelte van de etappe is de benaming heuvel overigens niet meer voldoende, want met passages over de Monte Valga is het klimmen geblazen in de richting van Boleto. Dat betekent dat we in de buurt zijn van de Lago d’Orta! Nadat we een lus om dit meer hebben getrokken via bekende plaatsen als Omegna en Orta San Giulio ligt de finish van vandaag ten zuiden van Lago d’Orta nabij Bolzano Novarese.

Etappe 3: Bolzano Novarese – Cremeno (Op weg naar het noorden)

Etappe 3: Bolzano Novarese – Cremeno (Op weg naar het noorden)

Na twee relatief lange etappes, is de etappe van vandaag een stuk korter. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid bezienswaardigheden die op deze rit te vinden zijn. De eerste hiervan bevind zich al vrij snel na de start in Bolzano Novarese. Op de plek waar we Piemonte verruilen voor Lombardije ligt langs de oevers van de Ticnio het Diga del Panperduto. Via de SP18 rijden we tussen de Lago di Comabbio en de Lago di Varese door om vervolgens dwarsdoor het Parco Naturale Regionale Campo dei Fiori te gaan. Nadat we richting de Zwitserse grens rijden, maken we hier een lus terug door het Nationale Park om via Varese is oostelijke richting te trekken. Daar bevind zich namelijk één van de bekendste en tevens meest spectaculaire meren van Italië: Lago di Como. Hierbij passeren we al snel het Villa d'Este waar jaarlijks de Concours d’Elegance plaatsvindt. Via de SS340 rijden we langs de gehele westkant van dit meer, waar we onder andere langs het Villa del Balbianello komen. Ook het prachtige plaatsje Menaggio slaan we natuurlijk niet over. Nadat we ten noorden van het meer de kaap hebben gerond, stuurt de route ons nog langs een klein stukje van de oostkant van het meer om vervolgens bij Dervio in oostelijke richting te trekken. De finish van de etappe ligt overigens niet veel verderop. In het bergachtige gebied ten oosten van het Comomeer rijden we door Premana, Taceno en Primaluna om te finishen in Cremeno.

Etappe 4 : Cremeno – Silandro (Naar grote hoogte)

Etappe 4 : Cremeno – Silandro (Naar grote hoogte)

Etappe 4 staat voor de deur! En mogen we zeggen dat dit misschien wel een van de mooiste etappes van deze rit is? Het zal in ieder geval een dag zijn waarop we de nodige hoogtemeters zullen afleggen. We trappen vanuit onze startlocatie Cremeno dan ook direct af met de eerste beklimming: de Culmine di San Pietro. Deze rijden we vanaf de noordzijde op om daarna rondom Tiolo Fuori een lusje te maken richting het noorden. Na de beklimming bij Dossena rijden we via de SP1 en de SP8 verder om daarna rechtsaf te slaan om parallel te rijden langs de Adda. Na passages over de Passo di Santa Cristina en de Válico di Trivigno draaien we bij Cologna de legendarische SS38 op. Dit is namelijk de Strada del Passo dello Stelvio! Deze bergpassage wordt door velen gezien als de mooiste weg in Europa en dat is ook niet voor niks. De top van deze Alp brengt je tot ruim 2700 meter boven zeeniveau. Hierbij passeren we ook langs Bormio, bekend om haar thermale baden. Met ruim 20 kilometer à 7 procent gemiddeld is deze berg ook gevreesd door voor vele wielrenners. Nabij Sluderno gaan we van de SS38 af om langs het Castel Coira te passeren. Hier start ook de beklimming van de steile Vinschgauer Höhenstrasse. Aan de naam van deze berg is ook duidelijk te merken dat we ons in Zuid-Tirol bevinden. De finish van de vierde etappe ligt niet veel verderop nabij Silandro.

Navigatiebestand van deze roadtrip downloaden?

Etappe 5: Silandro – Dobbiaco (Van beklimming naar beklimming)

Etappe 5: Silandro – Dobbiaco (Van beklimming naar beklimming)

Het is alweer de vijfde etappe van de roadtrip. Vandaag starten we op de weg waar we de dag hiervoor even vanaf weken: de SS38. Nadat we langs het Castello di Castelbello passeren, trekken we in oostelijke richting naar het schilderachtige stadje Merano. Van hieruit trekken we in noordoostelijke richting de SS44 op. Bij San Leonardo In Passiria begint de 19 kilometer lange klim over de Passo di Monte Giovo (gemiddeld stijgingspercentage van ruim 7%). Via de SS12 rijden we vervolgens is zuidoostelijke richting naar Brixen om daar de volgende Alpenpiek op te draaien. De volgende col op het programma is de Passo delle Erbe. Inmiddels begeven we ons dus in de Dolomieten. Deze bergpassage is met meer dan 25 kilometer zodoende nog langer dan de vorige beklimming. Via de SS224 komen we op de Passo di Furcia terecht. Nadat we ook deze berg achter ons hebben liggen, komen we langs één van de vele meren die de Dolomieten rijk is: het Lago di Valdaora. Het einde van deze bergachtige dag komt overigens in zicht. Te midden van de talrijke bergtoppen ligt de eindstreep van vandaag in Dobbiaco.

Etappe 6 : Dobbiaco - Lozzo di Cadore (De merenroute)

Etappe 6 : Dobbiaco - Lozzo di Cadore (De merenroute)

Dat we onze route vandaag starten in Dobbiaco is niet geheel zonder reden. Vandaag staat de merenroute namelijk op het programma. En onze startplaats van vandaag is juist hierover bekend. Het Lago di Dobbiaco is één van de grootste trekpleisters van deze plaats en passeren we dus direct bij onze start. Niet veel later stuurt de route ons ook langs het Lago di Landro waar je de Tre Cime di Lavaredo in de achtergrond op ziet doemen. Via de SP49 vervolgen we onze weg richting het zuiden over de Col Sant'Angelo. Bij lange na niet de meest steile beklimming van de route, maar de uitzichten hier zijn meer dan spectaculair. Op de top van deze berg ligt het laatste bekende meer van vandaag: het Lago di Misurina. Om van al dit moois te kunnen genieten staan er voor vandaag dan ook niet al te veel kilometers aan wegen op je te wachten. Al slingerend over de SR48 en de SS52 bereiken we bij Lozzo di Cadore de eindstreep voor vandaag. Vergeet dus vooral niet even uit te stappen om de vergezichten in je op te nemen!

Etappe 7 : Lozzo di Cadore - Plan De Gralba (De reuzen van de Dolomieten)

Etappe 7 : Lozzo di Cadore - Plan De Gralba (De reuzen van de Dolomieten)

We zijn bijna op de helft! En hoewel de startplaats van vandaag en de finishplaats van morgen op een geringe afstand van elkaar liggen, is het een goed idee om deze in twee etappes op te splitsen. We maken in deze twee etappes namelijk een lus langs ‘Dolomieten hoofdstad’ Bolzano. Vanuit startplaats Lozzo di Cadore trekken we langs het Lago Centro Cadore om via de SS51 richting het noordwesten te rijden. Hier komen we aan in een van de mooiste en bekendste dorpjes in de Dolomieten, want dat is Cortina d'Ampezzo zonder enige twijfel. Via de SR48 en de SP638 zie je tussen de naaldbomen door de toppen van de Cinque Torri. Ook deze weg begint aardig steil omhoog te lopen, want we rijden inmiddels op de Passo di Giau. Via een lusje nabij Caprille trekken we richting de top van de Passo di Campolongo. De SS244 brengt ons richting Corvara en Arabba waar we vervolgens de Passo Pordoi opdraaien. Via de SS242 komen we niet veel later aan bij onze finishplaats. Maar niet voordat we de laatste bergtop hebben gerond. Als afsluiter van deze bergetappe staat de Passo di Sella op het programma. De finish ligt vandaag dan ook op grote hoogte in Plan De Gralba.

Etappe 8 : Plan De Gralba – Dont (Lus ten oosten van Bolzano)

Etappe 8 : Plan De Gralba – Dont (Lus ten oosten van Bolzano)

Inmiddels hebben we de helft van de etappes achter de rug! We blijven echter nog even voortdoen waar we gisteren gebleven waren en dat is klimmen! Ook vandaag staan rijden we over vijf beruchte bergtoppen. Met de toppen van de Col Raiser voor ons trekken we direct na de start in westelijke richting. Niet lang na de start trekken we over de wegen van de Passo di Pinei. We vervolgen onze weg via de SP64 en de LS24 waar we vlak voor Bolzano langs het Castello di Presule komen. Deze route stuurt ons niet door Bolzano, maar is het bezoeken zeker waard! Wij kiezen er echter voor om onze weg te vervolgen en bij Collepietra de SP132 op te draaien. Neem hier even goed de tijd voor, want de haarspeldbochten zijn hier bijna net zo mooi als de uitzichten. De uitzichten over de Passo Nigra zijn echt verbluffend. Op ongeveer een derde van de route van vandaag passeren we één van Italië’s mooiste meren, Lago di Carezza. Hierbij vervolgen we onze weg over de Passo di Costalunga om in oostelijke richting verder te trekken. Hierbij passeren we onder andere Vigo di Fassa en Moena. Bij laatst genoemde slaan we linksaf om de SS346 (Via de S. Pellegrino) op te draaien. Hier begint de 12 kilometer lange klim naar de top van de Passo San Pellegrino. Wees hier wel even extra alert, want vooral de afdaling is hier erg technisch en bochtig. Via de Via de S. Pellegrino en de SR203 draaien we de SP347 op waar de laatste beklimming van de dag staat te wachten. Gedurende 12 kilometer overwinnen we de nodige hoogtemeters over de Passo Duran. De finish van de etappe ligt in de afdaling van deze beklimming in Dont.

Etappe 9 : Dont - Pieve del Grappa (De Venetiaanse Pre-Alpen en proseccoheuvels)

Etappe 9 : Dont - Pieve del Grappa (De Venetiaanse Pre-Alpen en proseccoheuvels)

Na een aantal dagen in de Alpen en de Dolomieten is het vandaag tijd om deze bergketens te verlaten. Langzaam maar zeker veranderen de karakteristieken van de bergen in onze route die ons vandaag verder naar het zuiden stuurt. Vanuit startplaats Dont trekken we in zuidoostelijke richting over de SP251. Via Longarone rijden we een stukje langs de Piave om daaraan weer de bergzone in te trekken. We rijden ten zuiden van Ponte nelle Alpi namelijk over de steile wegen van de Monte Faverghera / Alpe del Nevegal waar ieder jaar ook een hill climb event georganiseerd wordt. Onder de rook van de Castello di Zumelle rijden we over de volgende beklimming van de dag. Ten hoogte van dit kasteel bereikt de Passo Praderadego waar we overheen rijden percentages van 18%! Nadat we niet veel later de Molinetto della Croda passeren komen we in proseccoland! Ten noorden van Conegliano rijden we dwarsdoor de bekende wegen langs de wijnranken. Te midden van deze wijnranken staan eeuwenoude kastelen, waaronder het Castello San Salvatore. In het slotstuk van deze etappe trekken we rijden de legendarische proeven van de ACTRONICS Rally della Marca. Nadat we de Monte Cesen in tegengestelde richting hebben verreden rijden we via Valdobbiadene de Monte Tomba / Bocca di Forca over. De finish van de etappe is inmiddels ook niet meer ver verwijderd. Deze ligt namelijk in Pieve del Grappa ten oosten van de Monte Grappa.

Etappe 10 : Pieve del Grappa - Brenzone sul Garda (Op weg naar het Gardameer)

Etappe 10 : Pieve del Grappa - Brenzone sul Garda (Op weg naar het Gardameer)

Vanaf zo’n 1500 meter boven zeeniveau starten we vandaag met etappe 10. Vanaf het startpunt bij de Monte Grappa starten we vandaag met een afdaling over de SP140 richting Romano d’Ezzelino om daar via een lusje weer te klimmen door de SP148 op te rijden. In noordelijke richting volgen we deze weg om de Brenta over te steken. Hier bereiken we een nieuwe bergzone waar we een deel van de beklimming richting de Enego 2000 overrijden. Via Enego en Foza vervolgen we onze route in westelijke richting over de SP76. Hierbij komen door het pittoreske Asiago, die bekend is om zijn kazen. Via de SP349 komen we uit over de beklimming van de Valico di Tresche Conca. Niet veel later staat ook de beklimming van de Passo di Xomo op het programma. Na een bijzonder bochtig eerste deel van de etappe en een wat minder bochtig middenstuk komen we aan bij het tweede deel van de etappe waar de haarspeldbochten weer voor het oprapen liggen. Nadat we via de SP246 een klein stukje in zuidelijke richting naar Valdagno rijden, vervolgen we laatste stuk van de etappe in westelijke richting. Via de SP43 en SP13 trekken we langs het Parco Naturale Regionale della Lessinia. Deze super technische wegen brengen ons onder andere langs de Ponte di Veja. Bij het oversteken van de Adige bevinden we ons in de meest westelijke hoek van de regio Veneto. Dit is ook tevens het laatste stuk van de etappe. Via de SP29 bereiken we namelijk de finishlocatie van vandaag: Brenzone sul Garda. Een ideale afsluiter van de dag aan de oevers van het Gardameer dus!

Etappe 11 : Brenzone sul Garda - Ponte di Legno (Lus langs het Parco Naturale Adamello Brenta)

Etappe 11 : Brenzone sul Garda - Ponte di Legno (Lus langs het Parco Naturale Adamello Brenta)

Etappe nummer elf alweer ! Er staat een tweedaagse rondom het Gardameer op het programma waarin we via een aantal bergen ten westen van Trentino Lombardije binnenrijden. Maar eerst de start van deze etappe langs de oostzijde van het Gardameer! Via de SR249 trekken we richting het noorden om daar al snel langs het Castello Scaligero bij Malcesine te rijden. Ten oosten van Riva del Garda maken we een lusje nabij het Lago di Loppio om daar de 15 kilometer lange Passo della Bordala op te draaien. Na een bochtige afdaling vervolgen we onze route tussen de Lago di Toblino en de Lago di Cavedine door. Vooral eerst genoemde meer is echt de moeite waard om even uit je auto te stappen. Bij het opdraaien van de SS421 volgt niet veel later nog zo’n iconisch uitzichtpunt. Het Lago di Molveno is met zijn felblauwe kleur tussen de bergketens een van de bekendste meren in dit gebied. Een naam heeft deze beklimming niet, maar deze SP421 die ons richting Andalo brengt zou een specifieke naam eigenlijk wel verdienen. Inmiddels zijn we bij de oevers van de Noce aangekomen en dat betekent ook dat we in de kastelenregio zijn gekomen. Castel Thun, Castel Valér en Castello di Cles liggen allemaal praktisch langs de route. Laatstgenoemde torent boven de Lago di Santa Giustina uit waar we ook langs de Eremo Santa Giustina passeren. Inmiddels zijn we op de laatste weg van de dag uitgekomen, de SS42. Er zijn echter nog voldoende hoogtemeters in de laatste kilometers, want deze weg leidt ons naar de top van de Passo del Tonale. De finish van vandaag ligt op de flanken van deze klim in Ponte di Legno.

Etappe 12 : Ponte di Legno - Padenghe Sul Garda (Vergezichten ten westen van het Gardameer)

Etappe 12 : Ponte di Legno - Padenghe Sul Garda (Vergezichten ten westen van het Gardameer)

Nog maar drie daagjes achter het stuur en de roadtrip zit er alweer op! Vandaag begint dag twee van onze tweedaagse rondom het Gardameer. Hierbij volgen we de SS42 waarop we gisteren gebleven waren. Bij Breno maken we de afslag naar de SP345. Hier ligt één van de meest gevreesde beklimmingen in dit gebied te wachten: de Passo di Croce Domini. En passent nemen we daarna ook nog even de top van de Dosso dei Galli mee. De vergezichten die je bovenop deze beklimming hebt, zijn verbluffend mooi. Je kijkt hier kilometers ver door de valleien heen. Na een bochtige afdaling langs de Passo del Maniva komen we uit in het schilderachtige Bagolino wat direct één van de mooiste dorpjes in deze regio is. Niet alleen vanwege de bergen die achter het dorp te zien zijn, maar ook door de goed bewaarde architectuur is Bagolino het bezoeken waard. Daarnaast is dit dorpje niet ver verwijderd van het Lago dí Idro waarlangs we onze route vervolgen. Hier passeren we onder andere langs de Rocca D'Anfo waar je vanaf de SS237 een glimp van kunt opvangen. Nadat we de Lago dí Idro aan de zuidkant gerond hebben, trekken we richting de laatste beklimming van de dag over de Passo San Rocco. Dat betekent ook direct dat hiermee het laatste gedeelte van de etappe is begonnen. Maar voordat we bij de finish zijn, is er nog genoeg te bekijken. Beginnend met de passage over de SP9 langs het Lago di Valvestino. Niet veel later bereiken we de oevers van het Gardameer waar we langs het landgoed van Vittoriale degli italiani rijden. Na een passage over de Promenado Lungolago di Salò komen we niet veel later de finish van vandaag aan in Padenghe Sul Garda.

Etappe 13 : Padenghe Sul Garda – Bobbio (Op weg richting Emilia-Romagna)

Etappe 13 : Padenghe Sul Garda – Bobbio (Op weg richting Emilia-Romagna)

Na dagenlang van bergtop naar bergtop te hebben gereden, begeven we ons vandaag voor de verandering op vlakkere wegen die ons in zuidoostelijke richting leiden. Ook de vele meren die we de afgelopen dagen gezien hebben laten we achter ons. In plaats daarvan vinden we vandaag onderweg tal van kastelen. Deze vinden we vooral in het tweede deel van de etappe. Eerst maar eens starten dus! Vanuit Padenghe Sul Garda trekken we in zuidelijke richting naar Lonato om daarna via de SP18 door het Riserva Regionale Complesso Morenico di Castellaro Lagusello te rijden. Hier passeren we langs het Castello di Castellaro Lagusello. Niet veel later komen we langs het Riserva Naturale Statale "Bosco Fontana". We vervolgen onze weg naar het zuiden om bij Viadana de Po over te steken. Dat betekent ook dat we hiermee de regio Emilia-Romagna inrijden. Ten noorden van Parma rijden we langs het Castello di Roccabianca waarna we bij het oversteken van de A1 de route naar het zuiden verder vervolgen. Nabij Pie' di Via trekken we langs het Castello di Contignaco. Inmiddels bevinden we ons op de SP359R waar niet veel later het uitzichtpunt Valico Sant'Antonio zich bevindt. Via de SP30 en de SP28 passeren we langs het Castello di Bardi. Inmiddels bevinden we ons in het laatste kwart van de etappe waarin we in noordwestelijke richting trekken. Via Piano Gazzo, Morfasso en Bigotti komen we bij Bettola uit waar we de Torrente Nure oversteken. Via een passage over de Passo del Cerro komen we op de SP16 waarna we finishen in Bobbio.

Etappe 14 : Bobbio - San Lorenzo al Mare (Het venijn zit hem in de staart)

Etappe 14 : Bobbio - San Lorenzo al Mare (Het venijn zit hem in de staart)

Het is alweer tijd voor de allerlaatste dag van onze roadtrip. Ook vandaag staan er weer verschillende pareltjes op ons te wachten waarna we zullen finishen in de plaats waar we onze eerste dag gestart zijn. Tijdens de etappe van vandaag doorkruisen we verschillende regio’s zoals Lombardije, Liguerië en Emilia-Romagna, waarin we in zuidwestelijke richting ten noorden van Genua naar het eindpunt van vandaag trekken. Maar voordat we daar zijn, staan er nog aardig wat kilometers op de teller. Vanuit startplaats Bobbio rijden we over de SS461 en SP69 richting de Cima Colletta. Niet veel later trekken we richting de Passo del Giova over waar we op ruim 1300 meter boven zeeniveau zitten. We vervolgen onze weg over de SP147 die ons over de top van de Capanne di Carrega leidt. Ten westen van het Lago di Brugneto vervolgen we onze weg langs verschillende hairpins waarna we langs het Castello di Torriglia rijden. Ten noorden van Genua rijden we via de SP53 de A7 over om het Parco Naturale delle Capanne di Marcarolo binnen te rijden. In dit bosrijke gebied bevind zich onder andere de Monte Tugello. We vervolgen via Rossiglione, Sassello en Pontinvrea onze weg om niet veel het Riserva naturalistica dell'Adelasia binnen te rijden. Dat betekent dat we ons inmiddels in Ligurië bevinden. Via de SP5 bevinden we ons in het laatste deel van vandaag waar verreweg de meeste bochten en hoogtemeters zich bevinden. De eerste bergtop die we afwikkelen is de Colle di Melogno waarna bij het passeren van Calizzano de Colle di Quazzo niet lang op zich laat wachten. Het trio aan bergtoppen vervolledigd zich nadat we direct daarna via de SP582 ook over de Colle San Bernardo zijn getrokken. Via verschillende haardspeldbochten op deze weg passeren we langs de Grotta Arma Veirana en niet veel later komen we ook de Castello di Zuccarello tegen op de route. Inmiddels zitten we echt in de ‘grande finale’ van deze prachtige roadtrip. In plaats van de kustlijn nabij Albenga te volgen, trekken we nog heel eventjes het binnenland in. De kronkelende wegen van de SP19, de SP78 en de SP14 kunnen aan het eind van deze reis niet ontbreken. De Colle San Bartolomeo is de laatste berg van deze roadtrip en nadat we deze haarspeldbochten succesvol genomen hebben, zetten we koers richting de kust. Bij Imperia rijden we de laatste kilometers langs de kust waar het Gru del Porto di Oneglia zeker de moeite waard is om te kijken. De finishstreep van deze roadtrip is uiteraard op de zelfde plek waarin we deze begonnen: op de SS1 nabij San Lorenzo al Mare.