Besparen van grondstoffen en tegengaan van verspilling

Circulaire economie

Door de toenemende materiaalconsumptie in de Westerse wereld is de levensduur van producten drastisch afgenomen. Voorheen lag de focus bij het conventionele productiesysteem; een product produceren van grondstoffen, gebruiken en vervolgens na gebruik als afval verwerken (lineaire economie). De hoeveelheid beschikbare materialen is niet oneindig, bij een lineair productieproces vindt er een grote verspilling plaats van grondstoffen en energie. Vandaar dat we dit model niet kunnen blijven hanteren. Circulaire economie daarentegen heeft als doel zo min mogelijk afval te produceren en zoveel mogelijk componenten te hergebruiken. Bij het ontwerp van producten moet hier al rekening mee worden gehouden, dat onderdelen veilig kunnen worden afgebroken of hergebruikt.

Materiaal hergebruik stimuleren

Vanuit de overheid worden er beleid en richtlijnen vastgesteld voor een duurzaam milieu zoals omgang met recycling, afvalstoffen, vervuiling/verontreiniging. In 2015 heeft de Europese commissie een EU-actieplan uitgebracht voor een overgang naar circulaire economie, uitgangspunten zijn minder vervuiling en minder verspilling. Streven is onder anderen dat in 2030: 65 procent van al het huishoudelijke afval en 75 procent van het verpakkingsmateriaal gerecycled wordt. Volledig materiaal hergebruik is moeilijk te realiseren maar met revisie wordt gemiddeld 80% van het materiaal hergebruikt, daarom is revisie een uitstekende uitvoering van circulaire economie.

Automotive industrie

In de automotive industrie valt er nog veel winst te behalen. Volgens het laatste onderzoek (2015, ERN for Horizon 2020) wordt in de EU maar 1.1% van de onderdelen gereviseerd ten opzichte van nieuw geproduceerd. De eindgebruiker weet niet altijd dat de kwaliteit/werking van een gereviseerd onderdeel, ook wel “refurbished” genoemd in de consumentenmarkt, teruggebracht wordt naar het origineel. Bij professionele revisiebedrijven zal daarom ook weer garantie op het onderdeel worden gegeven. Het advies voor garages en autobedrijven is om altijd de optie revisie als alternatief aanbieden zo wordt de eindgebruiker goed geïnformeerd over alle opties.

Revisie is de beste optie voor de portemonnee van uw klant en ook voor het milieu!