ACTRONICS Achterhoek Rally ten einde dankzij ‘nieuwe regels’ en ‘grote weerstand’

Driemaal scheepsrecht, dat had dit jaar voor de ACTRONICS Achterhoek Rally op moeten gaan. Na een jaar van COVID en het jaar erop een vergunning die last minute niet werd verleend, trekt de organisatie dit jaar de stekker vroegtijdig uit het evenement. De reden: er zijn nieuwe strengere eisen gesteld en er heerst veel weerstand vanuit de omgeving. De zekerheid van vergunningsverlening komt daarmee in het geding en daarmee het al dan niet doorgaan van de rally. Op basis hiervan is besloten de rally af te gelasten. De ACTRONICS Achterhoek Rally was de afsluiter van het Nederlands Rallykampioenschap geweest.

Bittere pil na veelbelovende start

Dit slechte nieuws betekent helaas dat de Achterhoek Rally als ‘one hit wonder’ de geschiedenisboeken ingaat. Een bittere pil voor de organisatie en alle betrokkenen, zeker omdat de toekomst na de succesvolle eerste editie in 2019 nog zo positief leek. De rally trok namelijk publiek uit het hele land en kon rekenen op de nodige media- en tv-aandacht. Dit gaf de rally een enorme boost en de potentie om flink te groeien. Dat bleek ook wel toen de organisatie aankondigde een samenwerking met ACTRONICS aan te zijn gegaan: een heuse hoofdsponsor en vanaf dat moment naamgever van de rally. Bovendien werd de rally opgenomen in het officiële Nederlands Rallykampioenschap. Dit resulteerde uiteindelijk in een inschrijflijst voor de 2020-editie die binnen no time gevuld was met een voor Nederland ongekende kwaliteit aan auto’s.

Echter, een COVID-golf zorgde er in 2020 voor dat de rally enkele dagen voor de start tot een halt geroepen werd. Ook in 2021 leek corona weer roet in het eten te gooien, maar het terugtrekken van een toegezegde vergunning deed de rally uiteindelijk de das om. Na een veelbelovende start was er dus twee jaar op rij geen Achterhoek Rally meer georganiseerd.

Om er absoluut zeker van te zijn dat de rally in 2022 wél door zou gaan, was duidelijkheid krijgen van alle betrokken partijen echt een must. Daarom is er in een vroeg stadium al gesproken met de gemeente om te kijken hoe de rally dit jaar wel verreden kon worden. Daarna is de organisatie dan ook vol goede moed begonnen met de intentie om van de 2022-editie, die op 10 december 2022 gepland stond, een groot succes te maken.

Helaas blijkt in het huidige klimaat de weerstand inmiddels te groot en de nieuwe eisen te hoog om het evenement te organiseren. Met de huidige stikstofcrisis ligt de rally onder het vergrootglas van verschillende (regionale) milieuorganisaties die dreigen met verschillende procedures. Omdat ook de gemeente een steeds meer terughoudende houding aanneemt en niet vooraf duidelijk kan aangeven of de vergunning überhaupt verleend kan worden, kan de organisatie dus niet anders dan de stekker uit het evenement te trekken.

Grote tegenvaller voor de rallysport

Als ACTRONICS begrijpen we de beslissing van de organisatie, maar betreuren we de situatie. Het is een grote tegenvaller voor de Nederlandse rallysport, niet in de laatste plaats voor de organisatie en haar vrijwilligers die zich de afgelopen drie jaar onvermoeibaar hebben ingezet om de rally te doen slagen. Er is werkelijk alles op alles gezet om de regio positief op de kaart te zetten en er een groots rallyfeest van te maken. En natuurlijk hebben wij als ACTRONICS ook plannen gemaakt om onze relaties bij het evenement te betrekken. Dit alles is nu volledig tenietgedaan.

Stichting Rallysport Achterhoek heeft ondanks de weerstand nog lang getracht om aan alle gestelde eisen vanuit organisatorisch- en milieuperspectief te voldoen. Hieruit volgden bijvoorbeeld onafhankelijke CO2-rapporten, waaruit bleek dat de Stichting Rallysport Achterhoek als een van de groenste organisaties van Nederland met de extra genomen maatregelen geen schade berokkent aan de omgeving. Helaas is deze inzet niet voldoende gebleken.

Wat verder ook niet in dit verhaal vergeten mag worden, is het effect van rallysport in het algemeen. Deze tak van autosport dient zelfs op globale schaal als innovatieplatform voor technologie die we veelal later terugzien in modern personenvervoer. Merken zoals Renault en Toyota hebben recent dan ook fors geïnvesteerd in efficiënte verbrandingsmotoren voor de rallysport die we sinds dit jaar in de Nederlandse rallysport terugzien. In het WRC is men sinds dit jaar overgestapt naar hybridemotoren. En wat te denken van de elektrische Opel Corsa’s in de Opel E-Rally Cup, die meerijden in de ADAC ACTRONICS Rally Sulingen? Fabrikanten verkrijgen hiermee enorme hoeveelheden data en dat resulteert uiteindelijk in verbeteringen aan de auto van morgen.

Onze conclusie onderaan de streep is dat we het vooral erg jammer vinden voor iedereen die het evenement een warm hart toedraagt. We willen alle betrokkenen daarom nogmaals hartelijk danken voor hun eindeloze inzet. Achter de schermen gaan we met de organisatie om de tafel om de opties te bespreken. Wellicht is het in de toekomst mogelijk om iets vergelijkbaars te organiseren in de regio.