Le Mans 2020: Dit was de beste Nederlander!

Er was geen publiek, er kwam geen regen, maar toch was Le Mans weer een waar spectakel. Veel teams hadden last van technische problemen en zoals altijd werd er weer de nodige schade gereden. Logischerwijs was hadden de Nederlanders dus ook de het nodige te verduren. Tenminste… één Nederlander bleef opvallend goed uit de problemen en eindigde daardoor op een prima 9e plaats in het LMP2-klassement!


59E - JACKIE CHAN DC RACING #37
Ho Pin Tung

Maar laten we eerst eens onderaan beginnen. Het team van Ho Pin Tung was vooraf één van de favorieten voor de overwinning in de LMP2-klasse, maar technische problemen zorgden ervoor dat het team al relatief vroeg stilviel langs het circuit. De auto kon uiteindelijk nog naar de pitstraat gereden worden en werd nog gerepareerd, maar blijkbaar was er iets niet helemaal volgens de regels gegaan: het team werd gediskwalificeerd. Einde race voor #37 dus.

Foto: Racer.com

40E - TEAM PROJECT 1 #57
Jeroen Bleekemolen

Het team van Jeroen Bleekemolen, Ben Keating en Felipe Fraga wist vorig jaar nog in het GTE AM klassement te winnen, maar dit jaar ging het allemaal iets minder goed. Zo was er bijvoorbeeld een aanrijding met een achterstevoren geschoven LMP2-auto, waarbij het bodywork aan de voorzijde flinke schade opliep. Verder waren er nog wat technische problemen, waardoor de paarse #57 van Team Project 1 slechts 40e algemeen werd op maar liefst 13 ronden achterstand van het winnende team in de GTE AM. De Porsches maakten zowiezo een zwakke indruk, maar dat terzijde.

Foto: RaceXpress

38E - PROTON COMPETITION #78
Max van Splunteren

Nauwelijks beter ging het met Porsche #78 waarin Max van Splunteren ging meerijden. Desondanks vond hij het een prachtige ervaring. De coureur reed in het voorprogramma ook al mee met de Porsche Carrera Cup en kon zo mooi al een beetje oefenen. Al met al een druk, maar geslaagd weekend dus.

Foto: RaceXpress

27E (4E GTE AM) - TEAM PROJECT 1 #56
Larry ten Voorde

De “Mentos Posche” deed het een stuk beter, maar miste nét het podium. Ten Voorde had in het voorprogramma gelukkig wel al de Porsche Carrera Cup op zijn naam geschreven (inderdaad, dezelfde race waar van Splunteren ook in meereed), dus mocht toch een trofee mee naar huis nemen. Maar iets zegt ons dat hij zijn overwinning graag had ingeleverd voor een podiumplaats tijdens de 24-uursrace…

Foto: Hoch Zwei

19E - RACING TEAM NEDERLAND #29
Frits van Eerd, Giedo van der Garde, Nick de Vries

Waar zullen we beginnen? De snelheid was er, het team was er klaar voor en de coureurs zijn alle 3 meer dan capabel. Toch bleef een mooi resultaat uit. Het ging al direct fout met een koelingsprobleem, maar waarschijnlijk dat de crash in de video hierboven wel het meest tekenend was. Racing Team Nederland had gewoon heel veel pech. Ze bleven echter wel vechten als leeuwen en hoewel de auto de laatste uren eigenlijk nauwelijks nog bestuurbaar was, werden ze toch nog 19e algemeen.

17E - UNITED AUTOSPORTS #32
Job van Uitert

Het team van United Autosports deed het dan toch een stuk beter. Zeker nadat concurrent Jackie Chan DC Racing geen rol van betekenis meer speelde, reden de #22 en #32 een tijd lang gebroederlijk achter elkaar aan op plaats 1 en 2. #22 wist dan uiteindelijk ook te winnen in het LMP2-klassement, maar de #32 van Job van Uitert kreeg uiteindelijk toch te maken met mechanische pech en zakte flink terug. Ze werden uiteindelijk toch nog 17e algemeen, mooi in de middenmoot.

Foto: Sportscar Global

16E - DRAGONSPEED USA #27
Renger van der Zande

Ook mooi in de middenmoot geëindigd is Renger van der Zande. Net zoals zo ongeveer het hele LMP2-veld, had ook de Dragonspeed #27 de nodige elektronische gremlins aan boord. Het team hield de auto gelukkig rijdend en haalde daardoor netjes de finish. 16e algemeen, niet slecht.

Foto: Sportscar Global

13E (9E LMP2) - RICHARD MILLE RACING TEAM #50
Beitske Visser

Deze prestatie zag je waarschijnlijk niet aankomen, maar de beste Nederlander in Le Mans 2020 is Beitske Visser! Samen met Tatiana Calderon en Sofia Flörsch bestuurde ze de prachtige mat-metallic rode #50 van het Richard Mille Racing Team. De dames werkten uitstekend samen, bleven goed uit de problemen en konden daardoor relatief eenvoudig de finish halen. Een knappe prestatie, zeker als je bedenkt dat ze deze 24-uursrace nog nooit eerder hebben gereden. Gefeliciteerd dames!

Foto: Motorsport Magazine