Even voorstellen: Frank Merten!

Zoals zoveel rijders is de laatste rally al een behoorlijke tijd geleden. Voor Frank Merten geldt dat net zo. De ervaren Duitse rijder hoopt in oktober echter weer zijn eerste rally sinds maart te rijden en brengt hiervoor zijn Volkswagen Golf GTI mee naar Eibergen. Wij spraken hierover met Frank, bij wie autosport met de paplepel is ingegoten!

Zou je wat over jezelf kunnen vertellen Frank?
Dag! Ik ben Frank Merten, 50 jaar en woon in Keulen. Ik ben zelfstandig ondernemer (Industrial Buyer) en ben aangesloten bij MSC Wahlscheid.

Hoe lang ben je al in de rallysport actief en hoe ben je hiermee in aanraking gekomen?
Mijn eerste rally was als navigator in 1984 met mijn vader Günter. Ik ben geboren in Adenau (dichtbij de Nürburgring), dus er was altijd wel een autosportwedstrijd in de buurt. Hierdoor zit autosport echt bij ons in de familie. Mijn broer Ralf rijdt ook rally’s en komt in oktober ook in de Achterhoek rijden!

Wat is voor jou het grootste plezier dat je uit rallyrijden haalt?
De rallysport is één grote familie, dat vind ik vooral erg fijn! De rally fans zijn altijd in de buurt om je aan te moedigen!

Je staat samen met je navigator aan de start met een Volkswagen Golf. Zou je wat over die auto kunnen vertellen en waarom deze auto je zo aanspreekt?
De Volkswagen Golf is een youngtimer uit 1993. De auto is compleet Groep A opgebouwd met een dogbox-versnellingsbak met zes versnellingen en een atmosferische motor met zo'n 200pk. De auto komt oorspronkelijk uit Nederland. Ik kocht de wagen in 2016 via een vriend en bleef het verbeteren om hem zo stabiel mogelijk te maken. Wat ik leuk vind aan onze Golf is het geluid en de goede prestaties op de verschillende ondergronden. Mijn navigator noemt de Golf ondertussen zelf al ‘onze baby’!

Wat is je mooiste rallyherinnering die je tot nu toe hebt?
Mijn beste ervaring was mijn eerste en tot nu toe enige algemene overwinning met een Citroen Saxo Kitcar in 2004 tijdens de ADAC Rallye St. Wendeler Land 200!

Jullie gaan je eerste wedstrijd in Nederland rijden. Waarin de rallywegen in Achterhoek ten opzichte van de voor jullie bekendere wegen in Duitsland denk je? Verwacht je dat je hieraan zult moeten aanpassen?
Ik denk dat de rally te vergelijken zal zijn met rally's in België. Ik heb een paar evenementen in België gedaan en verwacht veel golvende, snelle stukken in combinatie met de nodige 90 graden bochten. Natuurlijk heb ik al enkele onboard-video's bekeken...

Door de coronastop was het niet mogelijk om rally’s te gaan rijden. Hoe zijn jullie deze periode doorgekomen? Hebben jullie bijvoorbeeld aanpassingen aan de auto doorgevoerd, of hebben jullie nog aan testdagen meegedaan?
We hebben eind juli deelgenomen aan een test op een vliegveld. In maart reden we onze enige rally tot nu toe dit jaar. We hopen dat de situatie rondom het coronavirus niet verslechterd, zodat we allemaal onze geliefde hobby kunnen uitoefenen met de support van alle trouwe rally fans. Ik wens iedereen dan ook alle gezondheid toe!

Afbeelding: Motorsportfotografie / Vit Schank

Om in deze aparte tijd de rally gewoon te kunnen volgen, wordt de gehele rally via Facebook gelivestreamd!