Bertram Altena hoopt op goede klassering in Eibergen

Zeg je in de Nederlandse rallysport 'Opel Manta' en 'beestachtig snel', dan weet iedereen over wie je het hebt: de equipe Altena / Aaltink. Jarenlang vormen de twee Tukkers een ijzersterk duo die met hun spectaculaire manier van rijden al voor plenty glimlachen langs de rallyproeven heeft gezorgd. Dit jaar staat Bertram Altena voor het eerst aan de start van de ACtronics Achterhoek Rally. Wij vroegen hem naar zijn voorbereiding op de rally!

Hoe ben jij deze rallyloze periode doorgekomen?
Zoals zo velen heb ik veel dingen gedaan waar je normaal tijd tekort voor kwam. Aan de auto hebben we verder niet zoveel aan gedaan. Om toch een beetje in het rallyritme te blijven speel ik af en toe Dirt 2.0 op de computer.

Na 10 maanden zonder rallysport in Nederland, is de eerste rally onlangs weer gereden. Wat heb je het meeste gemist?
De kick van het wedstrijdgevoel heb ik de afgelopen echt wel gemist. De lol en plezier die we tijdens een rally met het team hebben is echt fantastisch!

Daarover gesproken: hoe ben je eigenlijk in de rallysport beland?
Ik mocht in 1988 een keer met mijn broer naar de beruchte Tulpen Rally. Ik was destijds 15 jaar oud en zag Erwin Doctor met de fabrieks Ford Sierra XR 4x4 rondrijden. Dat was de eerste echte aanraking met de rallysport en ik was direct verkocht!

Verreweg het grootste deel van de rally's die je hebt gereden, heb je met dezelfde navigator (Chris Aaltink) gedaan. Waarom is de match Altena / Aaltink in deze zo'n succes?
Chris Aaltink was een kameraad van mijn broer en ging ook altijd mee naar de rally's kijken. We kenden elkaar dus al wat een poosje. Na jaren bij rally's van achter het lint te hebben bekeken hebben Chris en ik onze rallylicentie gehaald en we hebben de Manta gekocht. Chris is gewoon een super navigator! Zeer serieus met de sport bezig en ik kan blind op hem vertrouwen en dat is echt heel veel waard!

In de 25 jaar dat je actief bent in de rallysport, heb je altijd in een Opel Manta 200 gereden. Het kenteken 46-UT-64 is dan zo langzamerhand ook een iconisch kenteken in de Nederlandse rallysport aan het worden. Hoe is je keuze ooit op deze auto gevallen en waarom bevalt ie na al die jaren nog steeds zo goed?
Toen we met de rallysport begonnen waren de reglementen zo dat we het langst met de Manta konden rijden. We zochten sowieso een achterwiel aangedreven auto, dus toen was de keuze voor ons al snel gemaakt! in de 25 jaar dat we in de Manta rijden, hebben we dankzij ons team elk jaar de auto beetje bij beetje verder ontwikkeld. We geloven erin dat de auto nog steeds meer in zijn mars heeft, maar met ons budget is dat simpelweg niet in op te hoesten. Vandaar dat we telkens kleine aanpassingen doen, die ervoor hebben gezorgd dat de Manta nu staat waar hij staat en daar zijn we best wel heel trots op!

Niet alleen is de Manta vanwege haar achterwielaandrijving een graag geziene auto bij het publiek, maar hij is ook nog eens gigantisch snel. Zo staan jullie met regelmaat tussen de vierwielaangedreven auto's, met bijvoorbeeld een 10e plaats algemeen tijdens de Hellendoorn Rally van 2017. Geeft dit nog een extra kick?
Natuurlijk geeft dat een kick! Dat soort klasseringen zorgen ervoor dat je weer met extra veel plezier naar de volgende rally toeleeft. Als je kijkt hoe wij als 'klein amateurteam' presteren tegenover de grotere teams, dan denk ik dat we het heel goed doen. Ik ben ook erg trots met de rest van ons team. Zonder de jongens die de auto in top staat brengen, komen er ook geen topprestaties!

Ondanks dat er dit jaar geen officiële kampioenschappen zijn gaan jullie dit jaar toch verschillende rally's rijden. Welk doel hebben jullie voor dit seizoen?
Ons doel is elke keer om een zo goed mogelijke klassering neer te zetten, maar plezier hebben met het hele team is ook zeker iets wat wij bij iedere rally als doel hebben!

In het eerste weekend van oktober staan jullie ook aan de start van de ACtronics Achterhoek Rally rondom Eibergen. Wat zijn jullie verwachtingen en wanneer is de rally voor jullie persoonlijk geslaagd?
Allereerst hopen we in deze toch wel rare tijd om weer te mogen rijden. Dat zou in ieder geval een heel goed teken zijn voor de sport! Als we weer van start mogen gaan, dan gaan we er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen op mooie proeven met veel onverhard. Wij kijken er in ieder geval al erg naar uit!

Om in deze aparte tijd de rally gewoon te kunnen volgen, wordt de gehele rally via Facebook gelivestreamd!