Dit zijn de 10 vreemdste vormen van motorsport

Veel mensen zijn van nature nogal competitief ingesteld. Veel mensen zijn ook heel creatief. En mensen houden toevallig ook van vermaak. Voeg deze drie eigenschappen samen en je valt van de ene verbazing in de andere. Hoe verzinnen ze het?!?!?! Die gedachte hadden wij dus ook toen we op zoek gingen naar de minder bekende vormen van motorsport. Daarom hebben we maar een heel speciaal lijstje gemaakt. Lees en laat je verbazen:

10. Blind Man Rally

In India vinden ze gewone rally maar saai. Het wordt pas echt interessant zodra je niet kan zien waar je heen moet. Om mee te mogen doen, moeten zowel de rijder als de navigator “visually impaired” zijn. De navigator gebruikt pacenotes die zijn geschreven in braille en om heel aan de finish te komen zal de rijder echt precies moeten doen wat de navigator zegt. Gelukkig is de snelheid laag en zijn de routes kort: de rally’s worden gehouden midden in de stad en de focus ligt op het schadevrij aankomen bij de finish.

9. Pig-N-Ford Racing

Deze wedstrijd is inderdaad zo vreemd als de naam doet vermoeden. In Oregon bestaat namelijk nog steeds een race waarbij levende varkens een belangrijk onderdeel zijn van een race op een dirt track met oude T-model Fords. De race gaat als volgt: men start de T-model Ford eerst met de slinger voorop de auto, dan pakt men een volwassen varken uit een stal naast het circuit en rijdt men een rondje over het circuit met het varken aan boord. Wie het eerst 3 rondjes heeft voltooid met 3 verschillende varkens zonder dat deze ontsnapt zijn, wint de race. Over vreemde tradities gesproken…

8. Figure 8 (train) Racing

Op de meeste circuits doen ze erg hun best om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen, maar je hebt natuurlijk altijd uitzonderingen. Een goed voorbeeld daarvan is het “figure 8” racen. Ja inderdaad: Een circuit in de vorm van een “8” is het toneel van deze opmerkelijke race. Natuurlijk is het de bedoeling om heel aan de finish te komen. Maar ja, door af en toe wat risico te nemen, kun je natuurlijk ook veel tijd winnen. Nog spannender wordt het bij “train racing”: een treintje van 3 aan elkaar geknoopte auto’s zal samen moeten werken, omdat de voorste auto geen remmen heeft, de achterste auto geen motorblok en de middelste… die zit er voor de spanning bij.

Screenshot: Irwindale Speedway

7. De 24 uur van LeMons

Nee, dit is geen spelfout. Op het Thunderhill circuit in Californië wordt elk jaar een 24-uursrace gehouden met “lemons” oftewel auto’s met de nodige technische problemen. De auto mag maximaal € 500 gekost hebben. Voor de veiligheid wordt de auto wel voorzien van een rolkooi, maar verder mag je creatief je gang gaan. De race lijkt daarom eigenlijk meer op een 24 uur durende carnavalsoptocht dan op een race. Maar goed, als je maar lol hebt toch?

Screenshot: Hearstapps.com

6. Superkarts

“Hey maar wacht eens even, dat zijn toch gewoon snelle karts?” Ja in zekere zin wel, maar deze karts zijn zo verschrikkelijk snel dat ze alleen bruikbaar zijn op volledige circuits. En om even aan te geven hoe bizar deze kleine gemotoriseerde skelters eigenlijk zijn: Op Laguna Seca is onlangs een tijd gereden van 1:23.63… Dat is maar liefst 5 seconden sneller dan een McLaren P1! En dat terwijl je totaal zonder bescherming (ok… helm) in een eenvoudig buizenframe op wielen zit, zo’n 5 cm van het asfalt. Je moet het maar durven…

Afbeelding: FormulaRapida.net

5. Folk Racing

Het gaat wat ver om deze vorm van racen “vreemd” te noemen, maar het concept is zó leuk en zó populair dat we Folk racing wel even moeten bespreken. Onder het motto van “we houden het racen goedkoop” is er in Scandinavië (vooral Finland, Zweden en Denemarken) een complete cultuur ontstaan rondom dit concept. Om het simpel uit te leggen: er wordt geracet op een kort en bochtig offroad circuit met maximaal 10 auto’s die niet meer dan € 1500 mogen kosten. En om dit te garanderen, mag elke deelnemer na de race een bod van € 1500 doen op iedere auto die mee heeft gedaan. En nu komt het mooiste: door het bod te weigeren, raak je automatisch je racelicentie kwijt, dus je zal de auto wel moeten verkopen. Eigenlijk is iedere auto dus van iedereen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat Folk racing daarom populair is bij jong en oud. Zowel jongeren van 15 / 16 jaar oud als ervaren oudjes van ver boven de 70 rijden vaak samen in 1 race tegen elkaar. Is dat niet geweldig?

4. Topfuelmotorcycledirtdragracing of zoiets...

Is top fuel drag racing een beetje te tam voor je? En is 400, 800 of 1600 meter sprinten op twee wielen toch nét niet spannend genoeg? Probeer het dan eens op onverhard, spanning gegarandeerd! De film “Mad Max” is er niets bij, want die voertuigen hadden natuurlijk lang geen 1000 pk aan boord. Er gaan geruchten de ronde dat de band Deathwish af en toe komt optreden tijdens een race…

3. Tuk Tuk Racing

Als het wielen heeft, dan kun je ermee racen. Zelfs met tuktuks dus, zo blijkt wel weer. In grote delen van Azië en Afrika is de tuktuk al decenia enorm populair. Een race kan dan ook niet uitblijven. Hoewel er overal wel lokaal rally’s en races worden gehouden, is de Red Bull Tuk It verreweg de bekendste. Aangezien Red Bull vooral bekend staat om de wat extremere vormen van sport, is ook deze race niet bepaald voor de watjes onder ons: het gaat er fanatiek aan toe. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kijk dan maar eens op YouTube.

Afbeelding: Sky News

2. De Mongol Rally

Neem een auto van nog geen € 500,- met een maximale motorinhoud van 1000cc en probeer daar maar eens een route mee af te leggen van ruim 15.000 km… De route loopt door de meest onherbergzame delen van Azië en eindigt ergens in Mongolië, als je de eindstreep haalt tenminste. Onderweg zal je genoeg avontuur beleven, want de route is zo uitgekozen dat je ongetwijfeld autopech krijgt. Door de lokale bevolking dan om hulp te vragen, zou je in theorie dan toch de eindstreep moeten kunnen bereiken. De Mongol Rally is dus eigenlijk een soort Garbage Run XXL of een real life Top Gear Special. Het is maar net hoe je het ziet.

Afbeelding: stepsover.com

1. “Not the GP” Esports-kampioenschap

Even een disclaimer vooraf: Virtueel racen is een prachtige aanvulling op autosport. De simulator maakt het racen bereikbaar voor een veel groter publiek en afgelopen jaar bleek het ook een mooi alternatief te zijn voor de momenten waarop echt racen even niet mogelijk is.

Dat gezegd hebbende, het wordt allemaal een beetje vreemd als een virtueel kampioenschap meer gaat om de aandacht van de media dan om het racen zelf. “Not the GP” was een virtueel kampioenschap via het spel F1 2020, maar dan wel met gastoptredens van celebrities die het racen niet zo serieus namen. Het gevolg was dat elke race bol stond van de crashes en andere vreemde momenten. Het was natuurlijk wel hilarisch om te zien, maar om “Not the GP” te bombarderen tot officieel Esports-kampioenschap, was natuurlijk wel een beetje vreemd…

Screenshot: Veloce Esports