Dit deed corona met de verkeersdrukte 3

In januari en februari leek corona nog langzaam Nederland binnen te sluipen, maar ineens was daar in maart de oproep om massaal thuis te blijven. Sindsdien is ons reisgedrag behoorlijk veranderd. In deze driedelige serie blikken we terug op afgelopen jaar. Wat deed corona met de verkeersdrukte in 2020? En hoe heeft corona onze manier van reizen beïnvloed?

Grote impact op het openbaar vervoer

In je eigen auto kun je natuurlijk nog gewoon veilig rondreizen, maar het openbaar vervoer is een compleet ander verhaal. Direct in maart werden er daarom drastische maatregelen genomen, maar desondanks mijden veel mensen de bus of trein: in februari zakte het aantal reizigers tot 10% (!) in vergelijking met 2019 en zelfs in mei werd de 40% nog steeds niet gehaald. Mensen blijken bang te zijn voor besmetting en ondanks alle aanpassingen is een bus of trein toch een plaats waar veel vreemde mensen dicht bij elkaar in de buurt zullen komen. Het aantal reizigers heeft zich gedurende 2020 dan ook niet hersteld: op een uitschieter in augustus na blijft het aantal reizigers op zo’n 50% ten opzichte van 2019 hangen.

Freek Bos, directeur van reizigersbelangenvereniging Rover, vertelde het Algemeen Dagblad onlangs dat hij de afname van reizigers nog steeds als een tijdelijk fenomeen ziet: “Een deel van de mensen zal vaker gaan thuiswerken, maar de meesten stappen straks gewoon weer in bus en trein.” Of hij gelijk gaat krijgen, zal gedurende 2021 gaan blijken. De cijfers spreken momenteel in ieder geval nog in zijn nadeel.

Bron: AD.nl