ATE MK61

ATE MK61 - ABS units
ATE MK61

ABS units

Registreer of log in om prijzen te zien

Audi, BMW, Ford, Honda, MINI, Opel, VW… de ATE MK61 is al net zo populair als zijn voorganger, de ATE MK60. Dat is eigenlijk ook niet zo gek, want ABS is inmiddels al een aardige tijd verplicht op nieuwe auto’s en aangezien Bosch en ATE een groot aantal autofabrikanten aan zich hebben kunnen binden, zal je in Europa vooral antiblokkeersystemen van deze twee merken terugvinden. Het systeem begon in 1978 simpel en doeltreffend, maar inmiddels is er wel het één en ander veranderd.

De term “ESP” zal veel mensen inmiddels ook wel bekend voorkomen. Door het gebruik van extra sensoren in de auto, kan een modern ABS-systeem ook ingrijpen zodra een auto grip dreigt te verliezen in een bocht. De waarden van de zogenaamde gierhoeksensor (rotation rate sensor) worden vergeleken met de mate waarmee ingestuurd wordt. Hiermee kan de ABS-unit bepalen of één van de wielen afgeremd moet worden om de grip te behouden. Ook de ATE MK 61 is met deze ESP-functie verkrijgbaar.

Wat raakt er in veel gevallen defect

We zullen straks nog wat dieper ingaan op de werking van het ABS systeem, maar wat voor nu in ieder geval belangrijk is om te weten, is dat de unit bestaat uit een pompmotor, een HCU (Hydraulic Control Unit) en een ABS ECU (niet te verwarren met de ECU van het motormanagementsysteem).

Bij zowel de pompmotor als de ABS ECU komen meerdere verschillende klachten voor, maar de meest opvallende klacht is toch wel de foutcode 5DF0 / 5DF1 bij units die in BMW’s gemonteerd zitten. Beide foutcodes wijzen op een defecte pompmotor en dat blijkt in de praktijk dan ook vaak te kloppen. Regelmatig moeten de pompmotoren volledig gereviseerd worden.

Maar ook de ABS ECU heeft zo nu en dan last van componenten op de printplaat die defect raken. Bij de ABS ECU’s die gebruikt worden voor BMW komt dit gelukkig weinig voor, maar bij andere merken zien we vaak dat de processoren defect raken. Het vervangen hiervan is zeer specialistisch werk, aangezien elke processor met maar liefst 128 pootjes bevestigd zit op de printplaat en een gigantisch koellichaam achter de printplaat ervoor zorgt dat het geheel tijdens het solderen snel afkoelt. Het loshalen en solderen van een processor gaat dus niet lukken zonder een speciaal proces waarbij het afkoelen geen probleem meer vormt. Onze R&D afdeling heeft hier een goede oplossing voor opgezet.

Het revisieproces

Elk component dat bij ACtronics binnenkomt, wordt eerst uitvoerig getest met onze Vision-testomgeving om de juiste diagnose te kunnen stellen. We kijken hierbij niet alleen naar de specifieke klacht, maar controleren alle bij ons bekende zwakke punten. Pas als duidelijk is waar het probleem zit, zal de unit het verdere revisieproces doorlopen.

Voordat we verder gaan met de revisie, zullen we eerst de ABS computer (ECU) en de pompmotor moeten verwijderen van het hydrauliekblok (HCU). Eenmaal gedemonteerd kunnen beide onderdelen aangepakt worden.

Pompmotor

Onze Mechatronica-afdeling behandelt alle klachten met betrekking tot de pompmotor. Omdat de pompmotor meerdere zwakke punten kent, doorloopt dit component altijd het gehele revisietraject. Hierbij gebruiken we onderdelen die minimaal dezelfde kwaliteit hebben als origineel.

ATE MK-61-pompmotor

ECU

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bosch ABS 5.7, wordt de ABS ECU van de ATE MK61 niet behandeld door de Bond-afdeling. Op de printplaat van de ABS ECU worden namelijk helemaal geen bonddraadjes gebruikt om componenten met elkaar te verbinden. Alle verbindingen zijn directe soldeerpunten op de printplaat zelf. Het herstellen van verbindingen en vervangen van componenten wordt daarom door onze ervaren reviseurs op de Revisie-afdeling gedaan. Zoals zojuist al verteld, geeft de processor zich tijdens het loshalen niet zomaar gewonnen. Maar gelukkig heeft onze R&D afdeling inmiddels een beproefde methode ontwikkeld om de processor toch vakkundig te kunnen vervangen.

ATE MK-61 printplaat

Meer weten over de bondtechniek? Bekijk dan ook onze artikelen over de Hella turbo actuator en de Bosch ABS 5.7. In deze teksten wordt de bondtechniek iets uitgebreider beschreven.

Nadat beide componenten het proces hebben doorlopen waarbij alle zwakke punten zijn behandeld, worden de componenten weer netjes aan elkaar bevestigd. Maar voordat de gereviseerde ABS-unit weer terug gaat naar de klant, wordt natuurlijk eerst uitvoerig getest of alles inderdaad weer naar behoren werkt. Hierbij worden opnieuw alle zwakke punten gecontroleerd en wordt er niet alleen bekeken of de klacht is verholpen. Het zijn dit soort extra stappen in het proces die het verschil maken tussen een reparatie en een revisie.

De ATE MK 61 in detail

De ATE MK 61 bestaat grofweg uit drie delen: de pompmotor, de HCU en de ECU. Samen zorgen ze voor de werking van het systeem en de componenten kunnen dan ook echt niet zonder elkaar functioneren. We zullen van elk component de functie toelichten en op die manier het ABS-systeem als geheel uitleggen.

De pompmotor

De pompmotor doet niets anders dan druk op het remsysteem houden. ABS is een systeem dat bij één of meerdere remklauwen tegelijk kortstondig de remdruk af laat vloeien, zodat de remklauw de remschijf tijdelijk los laat. Moet even later de druk weer opgebouwd worden, dan stopt het afvloeien en zet de pompmotor weer druk op het systeem. Dit proces herhaalt zich meerdere keren per seconde zodra één of meerdere wielen de grip verliezen. Dit zorgt ook voor het kenmerkende schokkende gevoel in het rempedaal zodra het ABS-systeem in actie komt.

De HCU

De letters HCU staan voor Hydraulic Control Unit. De HCU ziet eruit als een massief aluminium blok waarin allerlei kanalen en kleppen verstopt zitten. Het zijn deze kanalen en kleppen die ervoor zorgen dat ABS doet waar het voor bedoeld is. De kleppen in dit blok kunnen namelijk de afvoerkanalen openen waardoor de druk in de remklauwen tijdelijk wegvalt. Gelukkig staan deze kanalen in ruststand altijd dicht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het remsysteem niet meer functioneert zodra er zich een storing voordoet: het systeem is “foolproof” en bij een defect systeem voelt de auto gewoon aan als een ouderwetse auto zonder ABS: de remmen werken gewoon. Zoomen we verder in op de werking van deze HCU, dan vallen vooral de uitstekende “pinnen” op. Het zijn deze pinnen die de kanalen kunnen openen en sluiten. De spoelen die aan de onderzijde van de ECU zitten, vallen over deze pinnen heen bij montage en zodra de ECU een spoel onder spanning zet, wordt de pin door het sterke magnetische veld in de spoel naar beneden gedrukt, waarmee de klep dus wordt geopend. Valt de spanning weg, dan springt de pin weer omhoog en is het bijhorende afvoerkanaal direct weer afgesloten.

Midden tussen de pinnen vinden we ook nog de druksensor terug. Deze sensor meet continu de vloeistofdruk in het systeem en is heel belangrijk voor de pompmotor. De pompmotor draait namelijk niet continu, maar springt bij op momenten dat de druk te laag is. Zonder een goed werkende sensor kan de vloeistofstroom dus niet op druk worden gehouden en zal het systeem uit voorzorg uitvallen.

ATE MK61 - ABS units
ATE MK61

ABS units

Registreer of log in om prijzen te zien

De ECU

De ECU tenslotte is het brein van de unit. Inputs van diverse sensoren komen binnen, waaronder die van de wielsensoren en de zojuist genoemde druksensor. Afhankelijk van de waardes, beslist de ECU welke actie er moet volgen en stuurt de benodigde actuatoren aan. De ECU bestuurt dus de HCU én de pompmotor. Zoals net al genoemd, beschikt de ECU over spoelen aan de onderzijde. Door deze spoelen onder spanning te zetten, kan de ECU ervoor zorgen dat de actuatorpinnen naar beneden gedrukt worden en zo de remvloeistof kan afvloeien. In het geval van ESP, heeft de ECU nog meer te doen. Inputs van de stuurhoek- en gierhoeksensor moeten met elkaar vergeleken worden om te bepalen of de auto een realistische draaihoek maakt. Draait de auto anders dan verwacht wordt door de waarde van de stuurhoek, dan is er sprake van onderstuur of overstuur. ESP kan beide situaties corrigeren door één of meerdere wielen iets af te remmen om zo weer de gewenste draaihoek (gierhoek) te verkrijgen. Het ABS-systeem remt dan dus volledig zelfstandig één of meerdere wielen af, zonder dat het rempedaal wordt ingetrapt. Dit kan, doordat de pompmotor het systeem ook op druk kan zetten en niet per se een pedaalslag gemaakt hoeft te worden om druk op te bouwen in het systeem.

Demontage van de ABS-unit

Voordat begonnen wordt met de demontage, raden we aan om in ieder geval de accu los te koppelen en deze pas weer aan te sluiten zodra de ABS assembly terug is gemonteerd. Er is ook bekend dat er auto’s bestaan waarbij het ABS-unit opnieuw ingeleerd moet worden. Houdt hier rekening mee bij het terug monteren.

De demontage zelf verschilt enorm per type auto. Raadpleeg hiervoor de beschikbare documentatie van de autofabrikant. We willen benadrukken dat het hydrauliekblok van aluminium is gemaakt. Dit is relatief zacht materiaal, dus wees voorzichtig bij het los- en vastdraaien van de remleidingen.